StoryEditorOCM
KošarkaDUBROVČANIN U NAJJAČOJ KOŠARKAŠKOJ LIGI SVIJETA

MEDIA DAY PORTLAND TRAIL BLAZERSA Mario Hezonja: 'Otkako sam otišao iz Barcelone nisam bio u toj situaciji'

Piše PSD.
1. listopada 2019. - 11:48
Košarkaši Portland Trail Blazersa su izašli pred novinare. Odradili 'Media Day'. Ispred mikrofona i kamera našao se i Dubrovčanin Mario Hezonja pred kojim je peta sezona u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Prve tri sezone je igrao za Orlando Magic, prošlu za New York Knickse, a u novoj će igrati u dresu s brojem 44 za Portland, kojeg je nosio pokojni Dražen Petrović, legendarni hrvatski košarkaš. 

- Broj sam odabrao zbog Dražena, zbog svega što je učinio za Hrvatsku. Mislim da bi to učinio i bilo koji drugi Hrvat da je došao igrati u Portland. Rijetka je prilika da igraš u klubu u kojem je on počeo NBA karijeru, nosit ću njegov broj i narukvice kao počast svemu što je napravio za hrvatsku košarku. Istinska je legenda i želim tu napraviti sve ono što on nije mogao - prenose mediji Hezonjine riječi. 

Novinare je zanimao odnos Hezonje i Jusufa Nurkića.

- Nurkić je moj velik prijatelj. Znamo se i prije odlaska u NBA ligu. Neko vrijeme smo bili i susjedi, istinski je prijatelj, zapravo on mi je kao član obitelji. Puno mi je pomogao prije nego što ću doći u NBA, on je bio u Denveru dok sam ja još bio u Barceloni, ispitivao sam ga o svemu, pitao ga gdje bih se najbolje uklopio... Tu imamo veliku bosansko-hrvatsko-srpsku zajednicu, dao mi je puno kontakata, upoznat je sa svime. Inače, Jusuf je prvo upoznao mog oca. Ja sam s 15 godina otišao u Barcelonu, a on je nakon toga došao u Zagreb igrati za Cedevitu. Nakon utakmice bi pio kavu s mojim ocem, a onda bi zajedno gledali moje utakmice u Španjolskoj. Kad bih ja završio sezonu, nalazili bismo se, družili, išli zajedno u kino... Uvijek kad se vidimo, puno se šalimo. Većina toga nije za mikrofone i kamere, a i teško je prevesti na engleski, ali plačemo od smijeha - dodao je Dubrovčanin čija je nova momčad prošle sezone igrala finale zapadne konferencije unatoč teškoj ozljedi Nurkić, koji još nije spreman za novu sezonu.

S prethodna dva kluba u NBA-u nije bio u igri za doigravnjem.

- Portlandu su cilj pobjede. Otkako sam otišao iz Barcelone nisam bio u toj situaciji. Zbog toga sam sretan. Konačno sjajna momčad za mene, s odličnim, karakternim igračima, Lillardom, McCollumom, Nurkićem pa i mlađima. U klubu su mi rekli da pažljivo biraju koga će dovesti.

Kad je došao u NBA, Hezonja je za Amerikance bio nepoznanica, mladi šuter iz Europe, ali nakon prve godine narastao je još nekoliko centimetara i znatno ojačao, pa su ga posljednjih godina treneri koristili na krilnim pozicijama. Novinare je zanimalo u kakvoj se ulozi vidi.

- Na treninzima smo već razgovarali o ulozi 'point-forwarda', razigravača s krilne pozicije. Šutom mogu otvoriti prostor, rasteretiti Lillarda i McColluma, kreirati za njih i oni su vrlo otvoreni prema tome.

Savezna država Oregon, u kojoj je Portland, poznata je po šumama, planinama i kišovitom vremenu, ali iako je rođen u Dubrovniku i najveći dio karijere je proveo u sunčanim sredinama, Hezonja kaže da mu sunce neće nimalo faliti.

- Više sam tip za oblačno, sniježno i kišovito vrijeme, u Barceloni i Orlandu imao sam sunca za cijeli život. Volim ići u planine, samo ne znam koliko ću imati vremena kad počne sezona - rekao je Hezonja.

Prisjetio se anegdota iz Barcelone i Orlanda koje su mu pomogle da sazrije i postane igrač kakav je danas.

- U Barceloni su me izbacili s drugog treninga. Čuvao sam Navarra, ali sam trebao preuzeti Jasikevičiusa. Međutim, blokirao sam Navarra i zakasnio na preuzimanje. Trener mi je prišao i izderao se na mene, da što ja mislim tko sam, i izbacio me s treninga. Ispričao sam se, bio sam klinac, mislio sam da sam najbolji od svih, ali moraš naučiti gdje ti je mjesto. To je Barcelona, jedan od najozbiljnijih klubova na svijetu, koji se bori za svaki trofej. Godine tamo pomogle su mi da uvidim kako klub treba funkcionirati, kako se pripremati za utakmice. To mi je puno pomoglo.

U Orlandu je proveo prve tri NBA sezone i igrao toplo-hladno, ponekad startao i igrao 30 minuta, ponekad dobivao mrvice s klupe ili čak ni to.

- Svi su govorili da imam problema sa samopouzdanjem, ali nije se o tome radilo. Te godine su me izgradile kao igrača. Imao sam dobre veterane u momčadi, koji su mi govorili na čemu trebam raditi. Zapravo, brat kondicijskog trenera Portlanda sa mnom je radio u Orlandu, puno mi je pomogao i uskoro sam postao starter. Ali bilo je teško jer smo stalno mijenjali postave. Zato sam se fokusirao na sebe, a rad se isplatio. Cijelo ovo ljeto posvetio sam programu prehrane, radu na snazi i košarkaškim treninzima kako bih podignuo svoju igru na sljedeću razinu - naglasio je prvi i do danas jedini Dubrovčanin u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. 

Nova NBA sezona za Hezonju i Portland počinje 23. listopada. U Portland stiže Denver.
26. travanj 2024 12:59