StoryEditorOCM
KošarkaTROFEJNA IGRAČICA |

MAGISTRICA EKONOMIJE, BORAC POD KOŠEVIMA Iva Todorić: ‘Svi žele prekinuti naš niz, ali ne damo im gušta, te Ragusa nastavlja po svom!‘

Piše Tonči Vlašić
25. siječnja 2021. - 12:29

Osječka Mursa je dobila Medveščak usred Zagreba, i nije samo kod kuće pao aktualni prvak, već je i Šibenik slavio u glavnom gradu, i to je pobijedio Trešnjevku. Iva Todorić je krivac jer se u 1. kolu Lige za prvaka nije sve okrenulo naglavačke. Pogodila je šest sekundi prije kraja tricu u Puli, te je Ragusa slavila protiv Pule sa 61:59.

- Iskreno, mene nisu iznenadili previše rezultati te druge dvije utakmice Lige za prvaka. Mursa je odlična ekipa. Gledale smo prijenos te utakmice vraćajući se iz Pule. Medveščak nije imao odgovor na zonu osječkog sastava. Što se tiče utakmice Trešnjevka – Šibenik, Trešnjevci nedostaje nekoliko igračica, te je Šibenik, koji je doveo dvije igračice, to iskoristio i očekivano dobio.

Ali, amo mi natrag u Pulu gdje je Pula povela 31 sekundu prije kraja. Ragusa je krenula u napad, koji traje 24 sekunde. Dakle, napad je isticao u trenutku kad je 'mala iz Zmijavaca' uputila šut za tricu.

- Imala sam osjećaj kako ne možemo izgubiti, pa ni kad su one 31 sekundu prije kraja povele 59:58. Ispalo je na kraju sve super. Pazite, mi nismo imale utakmicu mjesec dana. Jesmo trenirale, ali zadnja naša utakmica je bila 22. prosinca protiv Trešnjevke u kupu. Nismo bile u natjecateljskoj formi. Zatim, Josipa Silov nam se priključila tek pet dana prije utakmice. Dosta toga nam nije išlo na ruku. Pula je s druge strane igrala zaostale utakmice. Zadnju protiv Šibenika sedam dana prije utakmice s nama.

image
Iva Todorić, 27-godišnja košarkašica iz Zmijavaca pokraj Imotskog, od ljeta 2019. je članica Raguse foto: Tonči Vlašić

Nije lako Ragusi u Ligi za prvaka. Na leđima joj je breme prvog favorita, činjenica kako juri prve trofeje u povijesti, malo ih pritišće i taj niz bez poraza, a nema tko ne bi volio na kraju sezone u Gospinom polju reći – uzeli smo duplu krunu bez ijednog poraza, dvije sezone nismo izgubile niti jednu utakmicu, a taj niz smo počele dva kola prije kraja sezone 2018./19.

Računamo, ako bi se dogodio taj idealan scenarij, Ragusa bi ostvarila 41 prvenstvenu pobjedu u nizu!, a s obzirom na termine finalnih utakmica, bila bi gotovo 800 dana bez poraza!

- Ne možemo pobjeći od tog pritiska, on se osjeća. Zatim, protivnicama je dodatni motiv taj naš niz bez poraza. Trener Pule je uoči utakmice s nama izjavio kako nas želi dobiti da ne moramo nakon svake utakmice računat koliko smo dana bez poraza.... Ali, eto, ne damo se, ne damo im gušta, te nastavljamo po svom. I nama je motiv da taj niz bude još duži.

Iva je u ljeto 2019. stigla u Gospino polje, i to iz Medveščaka s kojim je uzela zadnjih šest prvenstava, te zadnjih pet naslova pobjednika Kupa Ružice Meglaj Rimac. Je li s Medveščakom imala ovako dug period bez poraza?

- Jesam, i pazite sad, taj niz je trajao 699 dana, i znate li tko ga je prekinuo? Ragusa u Gospinom polju. Bila je to ona utakmica kad smo osvojile Kup u Omišu, te došle odigrat utakmicu s Ragusom. Povele s 20 razlike, ali krenulo Ragusu u nastavku, nema tko nije pogodio tricu, te smo izgubile. I zamislite sad, mi iduću prvenstvenu utakmicu igramo 13. veljače protiv Medveščaka u Gospinom polju, i taj dan će biti 699 dana od posljednjeg poraza Raguse. Međutim, prije toga nas čeka kup utakmica u Split protiv KAŽL-a. Treba i tu utakmicu dobiti, te ako dobijemo Medveščak 13. veljače, oborit ćemo njegov rekord.

Iva će se tad moći pohvaliti kako je nova / stara 'svjetska rekorderka'. Kako je Iva s Medveščakom zaključila sezonu 2018./19.? Ragusa je dobila zadnje dvije utakmice te sezone. Ragusa tad nije izborila doigravanje. Medveščak je otišao do kraja. Igrao doigravanje.

- I ja sam dobila zadnje dvije utakmice te sezone s Medveščakom. Izgubile smo u finalu od Splita drugu utakmicu, bilo je tad 1:1 nakon čega smo dobile treću i četvrtu, te uzele naslov.

image
Iva Todorić protiv Zagreba u Trnskom u sezoni 2019./20. foto: Tonči Vlašić

Dva trofeja s Medveščakom Iva je osvojila pobjedom u finalu protiv Raguse. Oba puta u Kupu, prvo u Rijeci 2015., a zatim u Gospinom polju 2017. godine. Kad je bilo teže protiv Raguse?

- U Rijeci, da, u Rijeci. Ta je utakmica bila na nož. Te sezone je Ragusa imala odličnu ekipu u prvom dijelu. Ako se ne varam, tad nas je i dobila u Gospinom polju. U nastavku su bile bez Ivone Bogoje, koja je otišla u Italiju, te smo joj uzvratile u nastavku sezone za taj poraz. Nije bilo lako ni 2017. kad je finale bilo u Gospinom polju bez obzira što smo tad imali dosta kvalitetniju ekipu od Raguse. Ali, tako je to kad je kup u pitanju. To je meni najgore natjecanje. U doigravanju, ako si bolji, pogotovo u finalu na tri pobjede, nema problema ako izgubiš jednu utakmicu, pa ni ako izgubiš dvije, opet ste u prilici uzeti trofej, jer ako si kvalitetniji, ne može te sad netko tri puta iznenaditi u tako kratkom periodu, ali u kupu. U jednoj utakmici je sve moguće. I zato se treba baš dobro spremiti za kup utakmicu s KAŽL-om. Dva puta smo dobile KAŽL ove sezone u prvenstvu, ali u obje utakmice smo se dobro namučile. Sad igramo s njima kup u Splitu. Bez obzira što su one Lige za ostanak, a mi Liga za prvaka, neće biti lako. Zato ne volim kup, zato kažem kako je to najgore natjecanje.

Ukoliko Iva uzme duplu krunu moći će se pohvaliti kako je uzela sve od kad?

- Dok sam još igrala za svoj klub iz Imotskog, RHEA, bila sam na dvojnoj registraciji u Prvoj ligi sa Studencom iz Omiša, ali tu sam popunjavala zapisnik. Nisam igrala. Sjedala bi na klupi, tako da sam tek 2011. počela baš igrati u Prvoj ligi. Prvi naslov sam s Medveščakom, u kojem sam provela osam godina, osvojila u sezoni 2013./14., a prvi kup iduće sezone kad smo dobile u Rijeci Ragusu u finalu. Dakle, od prvenstva 2014. nisam izgubila niti jedno domaće natjecanje jer je kup te sezone odigran prije doigravanja za prvaka.  

I dok je 27-godišnja Iva trofejima 'puna k'o brod' (bila je i dvostruka kadetska državna prvakinja, zatim ima zlato s Europskih sveučilišnih igara, bila je reprezentativka, proglašavana najboljom košarkašicom Hrvatske), njene suigračice ponikle u Gospinom polju, osim Carmen Miloglav koja je osvajala trofeje u Španjolskoj i Njemačkoj, žive za svoj prvi trofej, i to će biti ujedno prvi trofej dubrovačkog kluba u povijesti. Zbog toga se trenira od jutra do mraka. Neke znaju, kad je pauza na poslu, umjesto na marendu, trk u dvoranu, pa šutnut koju.

- Svi u klubu se trude. Prilika je tu. Ukoliko je iskoristimo, kakva će to sjajna priča biti.

Odigrat ću još jednu sezonu, a ako budem igrala i dalje, to neće biti na ovako viskom nivou – rekla je Iva, inače magistrica ekonomije, kad je u ljeto 2019. stigla u Ragusu. Prošla sezona je 'izbrisana' zbog korone, nisu se dijelili trofeji iako se ne može izbrisati kako je Ragusa bila bez poraza u oba natjecanja, te je Iva odlučila početi s dubrovačkim klubom i (n)ovu sezonu.

- Dok me zdravlje bude služilo igrat ću košarku. Ne na ovako visokom nivou do kraja karijere. I prije dolaska u Ragusu sam se dvoumila, hoću li početi raditi ili nastaviti. Privukla me želja Raguse da se ostvari povijesni rezultat. Danas, kako su me prihvatili u Ragusi, budući mi je ovdje prekrasno, hvala svima na tome, ne znam što reći osim da u ovom trenutku ne razmišljam ni o odlasku, a ni o prestanku igranja. Razmišljam samo kako s Ragusom ostvariti cilj - rekla je Iva, koju krasi borbenost. 

- Takvi smo mi iz Zmijavaca, iz Imotske krajine - rekla je jednom prilikom. 

Kad se pogleda statistika lige u ovom trenutku: Iva je najbolja asistentica i kradljivica lopti lige, zatim, iako je visoka 174 centimetra ona je drugi skakač lige, a po valorizaciji treća najbolja igračica lige, igračica koja je vraški blizu 'triple double' učinku u sezoni. Prosjek joj je 12 koševa, 10,9 skokova i 9,6 asistencija po utakmici!

image
Iva Todorić s Ragusom nije izgubila niti jednu utakmicu - zadnje dvije sezone je ovakva slika nakon svake utakmice. slavlje na centru dubrovačke ekipe foto: Tonči Vlašić
25. travanj 2024 14:37