StoryEditorOCM
KošarkaDUBROVAČKI VJESNIK U PIREJU

Luka Dončić hvali Dubrovčanina, Jasmin Repeša zastao na trenutak: Koliko je prošlo od tad, 29 godina?

Piše Tonči Vlašić
1. srpnja 2024. - 23:09

Nema razgovora jedan na jedan, ali ne izbjegava Luka Dončić novinare. Naprotiv, od kad je kapetan Slovenije, odradit će više puta nego prije tu obvezu. Tako je bilo nakon treninga u ponedjeljak poslijepodne. Raspoložen je slovenski broj jedan, koji je naš prvi zadatak.

Slovenija je favorit naše skupine, upravo zbog Dončića, ali ne para gaće ta prva utakmica.

- Najvažnije je dobiti zadnje dvije utakmice - smije se slovenski izbornik Aleksander Sekulić

image

Luka Dončić s novinarima nakon treninga u Dvorani Mira i prijateljstva u Pireju

Tonči Vlašić/
image

Turnir se igra u Dvorani Mira i prijateljstva u Pireju, koja je doma košarkaša Olympiacosa

Tonči Vlašić/
image

Slovenski izbornik Aleksander Sekulić u razgovoru s Draženom Brajdićem i Stankom Ružićem

Tonči Vlašić/

Dobro, treba u skupini izboriti jedno od prva dva mjesta, ostaviti iza leđa najmanje jednog suparnika, a zatim zaigrati na sve ili ništa. U našem slučaju trebamo izbaciti Novi Zeland s kojim igramo u srijedu, naravno, bilo bi lijepo dobiti i Sloveniju jer, očekujemo kako će u drugoj skupini prvi biti domaćin, pa nek se onda u polufinalu ‘potuču‘ Dončić i Giannis Antetokounmpo. Druga bi u drugoj skupini trebala bit Dominikanska Rebublika, ona je jača od Egipta, te ako smo mi prvi u skupini....

- Zadatak ovdje nije lagan. Samo prvi ide dalje - rekao je Dončić, te se prisjetio kvalifikacija za prethodne Olimpijske igre u Tokiju kad je Slovenija s njim dobila Litvu na njenom terenu i otišla na najveće natjecanje gdje je bila četvrta (boli je još uvijek poraz 89:90 u polufinalu od Francuske, kao i poraz od Australije za broncu).

- Uvijek se rado sjetim te utakmice i pobjede u Litvi - dodao je Luka. 

Novinari u dvoranu mogu ući zadnjih deset minuta treninga, potom, sve treba dogovoriti s glasnogovornikom reprezentacije. Tako je bilo i kad je Dončić u pitanju. Slovenske kolege kažu kako su očekivali da će stati pred novinare jer ga nije bilo na posljednjoj konferenciji za novinare, prije puta reprezentacije u Grčku. 

Odgovarao je Dončić u Dvorani Mira i prijateljstva na slovenski, ali i na hrvatski.

- Hrvatska ima super momčad. Hezonja, Zubac i Šarić, taj trio, su glavni igrači, ali imaju oni još dobrih igrača. Bit će to jako teška utakmica za nas - rekla je zvijezda Dallas Mavericksa.

- Grčka je glavni favorit, igra doma. Giannis je silan igrač. Ako dođe do toga, bit će jako teško jer će iza sebe imati publiku - dodao je Luka.

image

Luka Dončić s novinarima nakon treninga u Dvorani Mira i prijateljstva u Pireju

Tonči Vlašić/
image

Luka Dončić

Tonči Vlašić/
image

Slike Giannisa Antetokounmpoa i Maria Hezonje krase zidove Dvorane Mira i prijateljstva u Pireju

Tonči Vlašić/

Naši reprezentativci su u dvoranu Mira i prijateljstva, dom Olympiacosa, došli nakon Slovenije. I za njih je dvorana bila rezervirana sat i pol. Kad je u radnu prostoriju za novinare stigla obavijest kako se može u dvoranu, opet su tu bili i slovenski novinari. Sad su oni lovili naše, a uspjeli su prvo ‘uhvatiti‘ našeg izbornika Josipa Sesara.

image

Hrvatski izbornik Josip Sesar

Tonči Vlašić/
image

Ivan Perinčić, trener košarkaša Dubrovnika, je desna ruka hrvatskog izbornika Josipa Sesara

Tonči Vlašić/
image

Dario Šarić i Ivica Zubac - NBA igrači, hrvatski reprezentativci

Tonči Vlašić/
image

Mario Hezonja

Tonči Vlašić/
image

Mario Hezonja i Ivan Perinčić

Tonči Vlašić/

I dok je Sesar stao pred novinare, većina naših igrača je još bila na parketu, s loptom u ruci. Mario Hezonja je šutirao, namještao ruku, a s Dubrovčaninom je u tim trenucima radio pomoćnik izbornika Ivan Perinčić, trener pod čijim su vodstvom košarkaši Dubrovnika izborili prije dvije sezone povratak u najveći rang, a protekle sezone ne samo ostvarili glavni cilj - ostanak, već su igrali u doigravanju za prvaka. Sve je to sa strane nadgledao Jasmin Repeša, sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza, te član Stručnog savjeta. 

Eto, nek se zna kako je Repeša prije 16 godina, tad kao izbornik, baš u Grčkoj prošao kvalifikacije, te izborio nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu, odveo nas nakon 12 godina na igre. Nikša Prkačin je bio jedan od ključnih igrača. Igralo se u Olimpijskoj dvorani, u domu Panathinaikosa. Nezaboravna je bila 76:70 pobjeda protiv Njemačke i Dirka Nowitzkog. Ubacio je legendarni Nijemac 30 koševa, ali uzalud...

Potom, osam godina poslije Hezonja je igrao kad je Hrvatska pod vodstvom Aleksandra Petrovića u Torinu iznenadila Grčku u polufinalu, a domaćina Italiju u finalu, te otišla u Rio. I oba puta, u Pekingu, i Riju, naši u četvrtfinalu. Oba puta u prilici proći dalje, 2008. zaustavila nas je Španjolska s 59:72, a 2016. smo baš bili blizu, ali poraz od Srbije 83:86 nakon što smo bili prvi u skupini.

image

Jasmin Repeša

Tonči Vlašić/

- Koliko je prošlo od tad, 29 godina? - upitao je Repeša nakon sjećanja na Eurobasket 1995. godine. Aleksandar Petrović je tad bio izbornik, a Repeša njegov pomoćnik. Sjećamo se, s nama je na novinarskoj tribini znao za vrijeme nekih utakmica sjediti Mirko Novosel (napustio nas je u 86. godini života, 20. srpnja bit će godina dana bez legendarnog trenera). Hrvatska na kraju prije 29 godina brončana s Tonijem Kukočem, Dinom Rađom, Stojkom Vrankovićem, Velimirom Perasovićem, Arijanom Komazecom... Bez greške su bili u skupini, potom sigurni protiv Italije u četvrtfinalu, ali u polufinalu poraz od Litve, koju je predvodio legendarni Arvidas Sabonis, te ništa od finala sa SRJ za koju su igrali Žarko Paspalj, Aleksandar Đorđević, Vlade Divac, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga...

Broncu smo uzeli pobjedom protiv domaćina, Grčke, i to je, nažalost, još uvijek zadnja naša medalja s velikih natjecanja.

Koji mjesec poslije Eurobasketa u Olimpijskoj dvorani Repeša trener Cibone za koju je igrao Nikša Prkačin kontra Panathinaikosa u Kupu europskih prvaka, a u ‘zelenom‘ dresu Stojko Vranković i Dominique Wilkins, jedan od najboljih NBA košarkaša svih vremena. 

Što je rekao Sesar?

- Normalno je da najveći interes izaziva Luka Dončić koji je jedan od najboljih igrača na svijetu, međutim tu je i Prepelič, tu je taj Josh Nebo, tu su i Dragič, Čančar, Murić… to su sve igrači visoke kvalitete i moramo se pobrinuti da se oni ne razigraju. Dončić će vjerojatno svoje odigrati, a na nama je pokušati mu spustiti postotak uspješnosti šuta. Ključ će biti u timskoj obrani kada ne smijemo dozvoliti Prepeliču, koji je sjajan šuter, da se razigra. Ne smijemo dozvoliti da oni rade ono što žele, ne smijemo im dozvoliti da budu u komfornoj zoni. Pripremili smo neke taktičke varijante i detalje obrane i alternativne obrane, još ćemo dodatno napraviti video analizu njihovih dosadašnjih susreta i, nadam se, spremni dočekati utakmicu - rekao je hrvatski izbornik.

Nakon što su hrvatski reprezentativci napustili dvoranu, krenulo je njeno završno ‘ušminkavanje‘. Turnir u Pireju otvaraju u utorak, 2. srpnja, Dominikanska Republika i Egipat u 16.30 sati po hrvatskom vremenu, a od 20 sati igraju naši i Slovenija. Protiv Novog Zelanda igramo u srijedu, 3. srpnja, od 16.30 sati.

Oglede naših možete gledati na Sport Klub televiziji, te na RTL 2.  

image

Hrvatski izbornik Josip Sesar

Tonči Vlašić/
image

Fizioterapeut Nikica Šižgorić i Jasmin Repeša u hodnicima Dvorane Mira i prijateljstva u Pireju

Tonči Vlašić/
image

Mario Hezonja, Dubrovčanin u dresu reprezentacije

Tonči Vlašić/
01. srpanj 2024 23:19