StoryEditorOCM
KošarkaČEŠKA |

KAKAV POVRATAK DOMAGOJA PROLETE Ujutro potpisao ugovor, a navečer pobjedu USK Praga, koji je uspio skupiti još sedam igrača za utakmicu

Piše Tonči Vlašić
18. siječnja 2021. - 23:00
Trijumf USK-a zahvaljujući povratniku i 17-godišnjoj zvijezdi - naslov je na službenoj stranici čeških košarkaških liga

Domagoj Proleta je opet u dresu USK Praga, i opet je, kao i nekoliko puta tijekom prošle (neodigrane do kraja) sezone, bio junak pobjede kluba iz glavnog grada Češke. Čudne (sportske) priče piše loša epidemiološka situacija. Jedna je ispisana i ovog ponedjeljka.

Proleta je u stari dom stigao u četvrtak. Odradio tri treninga u protekla tri dana, i to je trenirao tek sa sedmoricom igrača. Ostali su zbog ozljeda i(li) korone bili izvan stroja, na njih nije mogao računati trener Dino Repeša u utakmici 19. kola češkog prvenstva ovog ponedjeljka. Zbog toga je favorit na kladionicama bio deseti Decin, a ne USK Prag, koji je treći i uz to domaćin utakmice.

Ipak, Dencin na kraju nije slavio, već USK Prag, i to nakon produžetka. Poslije 45 minuta igre bilo je 82:80. Domaćin je imao samo osam igrača u zapisniku s tim što je Repeša igrao sa šestoricom, dok su preostala dvojica ušla kako bi na trenutak odmorili glavne, a jedan od glavnih je imao debi za prvu ekipu (17-godišnji Matej Dana, koji je igrao čak 38 minuta - 11 koševa i 8 skokova). Proletu je trener USK Praga, sin bivšeg hrvatskog izbornika Jasmina Repeše, danas trenera Pesara, talijanskog prvoligaša, odmorio samo pola minute. 

Košarkaš ponikao u Gospinom polju, koji je s juniorima Real Madrida osvojio naslov prvaka Europe, s mladom reprezentacijom stigao do europskog srebra te potom do dresa seniorske reprezentacije (Veljko Mršić ga je vodio na turneju u Kinu), proveo je na parketu 44 i pol minute, i ne samo što je igrao najviše, već je, najvažnije, ubacio najviše. Nitko nije bio uspješniji od njega, ne samo u redovima USK Praga, a ubacio je 29 koševa, te imao 6 skokova i 6 asistencija.

image
Domagoj Proleta u dresu USK Praga

- Da, izjednačio sam svoj rekord u prvenstvu Češke, i očiti mi Decin leži jer sam prvi put 29 koševa također postigao protiv njega – javio se iz glavnog grada Češke Proleta, koji je u ljeto prošle godine napustio USK Prag, prešao u Svitavy, koji je imao velike ambicije ove sezone, i to ga je privuklo u novu sredinu. Međutim, korona je i tu umiješala prste, te ni ta priča nije imala sretan završetak. Sa Svitavyjem se razišao sredinom prosinca. Mjesec dana poslije dočekao je poziv iz USK Praga, te otišao na staru adresu.

Povratak je okrunio pobjedom i sjajnom igrom. Opet je slika Prolete nakon utakmice na naslovnici klupske, ali ne samo klupske stranice, već i stranici češke lige. Dencin, čitamo izjave, ne vjeruje kako nije uspio iskoristiti 'krš i lom' u redovima USK Praga u ovom trenutku. Što više, dočekao je da ga skrši i polomi 22-godišnji košarkaš iz Mokošice, koji je ubacio 9 od 13 šuteva iz igre, te 10 od 11 slobodnih bacanja!

image
Domagoj Proleta (bijeli dres, 10) u sezoni 2019./20. nastupao je za USK Prag
15. travanj 2024 19:58