StoryEditorOCM
KošarkaDOK KOŠEVI (NE)MIRUJU

Ima li jedan koji je ‘dva u jedan‘? Dubrovnik slaže momčad, rastrčala se i uprava, i trener, koji poručuje: ‘Hvala im, te ostaje žal što nisu ...‘

Piše Tonči Vlašić
19. srpnja 2024. - 13:26

Slaže Košarkaški klub Dubrovnik momčad za novu sezonu, drugu nakon povratka među najbolje. Prvu je zaključio na sedmom mjestu, nastupom u četvrtfinalu doigravanja za prvaka u kojem je zaustavljen od Splita, koji u finalu nije uspio zaustaviti novo slavlje Zadra. Dubrovniku je ostanak bio jedini cilj kad se vratio u najveći rang, ali kad je krenula sezona, o tome se niti jednog trenutka nije trebalo razmišljati, i kad se to zna, a nije bilo druge nego zapljeskat povratniku u najveći rang.

Zadnjih dana šalje kancelarija dubrovačkog kluba priopćenja, jedan igrač došao, drugi pošao. Zatim, ovaj je nastavio suradnju, potpisao novi ugovor, a s ovim se još pregovara. Uglavnom, predsjednik Božo Koprivica sa suradnicima traži novce, trener Ivan Perinčić traži igrače. Idila je bila zadnje dvije i pol sezone, raritet kad se u obzir uzmu svi klubovi jer se malo toga mijenjalo u Gospinom polju. Većina ekipe je dugo bila na okupu. Ali, sad su dva stožerna igrača otišla: Filip Vujičić i Javon Levi. Za Amerikanca Levija se, nadaju se, našla zamjena. Došao je novi Amerikanac - Xavier Rhodes, ali za Filipa je još nema. Još nema odgovora na pitanje ostaje li i Pazinjanin Gvido Guštin?

Prvo, redom, ovakva je situacija na današnji dan. Na ‘jedinici’ Perinčić ima Xaviera Rhodesa i Roka Gizdavčića, na ‘dvici’ je Petar Dubelj, njegov ostanak je veliki plus, a uz njega bi tu trebao bi biti i Jakov Vujičić. Potom, na ‘trici’ ima Dubrovnik novog igrača, Lukšu Buljevića, a tu je i dalje Lovre Klarić. Zatim, ‘četvorka’ je Filip Kalajžić, a ‘petice’ su Tomislav Cvitković i kapetan Ivan Vodopija.

Dakle, treba još jedan visoki, najmanje. Bilo bi lijepo naći igrača koji može kvalitetno pokriti trojku, ali i četvorku. Sad, malo je takvih igrača koji su ‘dva u jedan’, ustvari, ima ih, ali to košta.

image

Javon Levi (Dubrovnik)

Tonči Vlašić/
image

Filip Vujičić (Dubrovnik)

Tonči Vlašić/

Zovemo Perinčića, koji potvrđuje kako je velik gubitak odlazak Filipa i Javona.

- Prvo, hvala obojici na dvije fantastične sezone. Velik je njihov doprinos u obje, prvoj u kojoj smo izborili povratak među najbolje, a u drugoj kojoj smo nadmašili ciljeve. Ostaje žal što i dalje nisu s nama. Sretno im u novim izazovima – kaže trener Dubrovnika.

Filip Vujičić će ubuduće igrati za Šibenku, koja igra drugu regionalnu ligu, a to je prevagnulo u odluci 24-godišnjeg Dubrovčanina, ostati doma ili opet napustiti Gospino polje. Podsjetnik, dvije sezone je bio član Zadra, igrao je za drugu momčad, ali se pamti kako je na kraju i on podigao pokal prvaka Hrvatske jer je imao četiri nastupa za prvu momčad, koja je u sezoni 2020./21. otišla do kraja, vratila pokal prvaka nakon 13 godina u grad košarke. Nakon toga se Filip vratio doma, a prošle sezone bio je prvi dobitnik trofeja MVP kola Favbet Premijer lige. Poslije ga je izbornik Josip Sesar uvrstio na širi spisak reprezentacije. I kad se to zna, veliki je gubitak za Dubrovnik njegov odlazak. Levi? 25-godišnji Amerikanac se iskazao u obrani, te u napadu. Igrao je za momčad, nije jurio svoju statistiku. On je bio jedinica za agresivnost u obrani, poticao je sve ostale da igraju agresivniju obranu, i još je razigravao ekipu u napadu. Pozitivac. Rhodes se tek treba dokazati. Može li novi Amerikanac nadmašiti prethodnog? Inače, što će Levi dalje, nema odgovora. Košarkaški klub Dubrovnik je u priopćenju naveo kako je zaključio karijeru, kako više neće igrati košarku jer pokreće posao i vraća se u SAD. Levi još nije rekao ništa. Samo je sigurno kako ga više nećemo gledati u dresu Dubrovnika. Šteta.

image

Kapetan Ivan Vodopija, predsjednik Božo Koprivica i trener Ivan Perinčić

Tonči Vlašić/

Najkasnije će pripreme Dubrovnika početi 19. kolovoza, točnije, to je zadnji rok kad će se svi naći na okupu. Perinčić bi, ističe, volio krenuti prije. S nekim igračima će to sigurno napraviti. Početak sezone je kraj rujna, početak listopada. U planu je odlazak na visinske pripreme, a to se prethodnih sezona pokazao pun pogodak. Uprava je to osigurala i ovaj put.  

07. rujan 2024 22:12