StoryEditorOCM
KošarkaAKTUALNE PRVAKINJE SLAŽU EKIPU ZA NOVU SEZONU

‘Danas imate klubova koji su ljubomorni na Ragusu jer je uspjela dovesti Simonu Šodu za trenericu!‘

Piše Tonči Vlašić
16. srpnja 2024. - 14:22

Predstavila je Ragusa novu trenericu prve ekipe. Nasljednicu Cvetane Matić, koja je bila jedna od najboljih igračica Europe 80-ih, a koja je u zadnje četiri sezone vodila dubrovački klub do šest trofeja. Palicu sad preuzima Simona Šoda. Također bivša uspješna košarkašica, koja treba povesti aktualne prvakinje u nove pobjede.

- Nakon četiri uspješne sezone, osvajanja četiri naslova prvaka, te dva Kupa, došlo je vrijeme za određene promjene u klubu. Nova trenerica dolazi i jednog velikog kluba, francuskog Asvela, koji je dobro poznat ljubiteljima košarke. Ovim činom Ragusa radi dobro i hrvatskoj ženskoj košarci. Vraćamo naše stručne ljude natrag u Hrvatsku. Šoda živi košarku, voli košarku, i s njom će, uvjeren sam, Ragusa napredovati. Dubrovnik je grad vaterpola, Juga, Split je grad nogometa, Hajduka. U Zadru su košarkaši broj jedan, ali mi radimo na tome i u zadnje vrijeme smo uspjeli, o Dubrovniku se priča, pogotovo izvan grada, kao gradu ženske košarke. Dolaskom nove trenerice želimo mijenjati stvari na bolje. Ono što nas čini posebno sretnim jest činjenica kako je Ragusa i u mlađim uzrastima u kontinuitetu postiže zapažene rezultate, ako nismo prvi onda smo u završnicama, među četiri najbolja kluba. Usporedite li veličinu Dubrovnika sa Zagrebom, Splitom, Rijekom, uspjeh je tad još i veći – u uvodu konferencije za novinare, koja je održana u Studentskom centru, rekao je Lukša Matušić, predsjednik Raguse.

image

Ženski košarkaški klub Ragusa (predsjednik Lukša Matušić)

Tonči Vlašić/

- Iskreno, jako sam sretna i čast mi je biti u klubu koji je i ambiciozan, te stabilan. Ne mislim pritom na financijsku stabilnost, već na rad na svim nivoima. Ragusa je klub koja je uz osvajanje trofeja sa seniorskom ekipom je i redoviti sudionik završnog turnira mlađih dobnih kategorija. Jedan od mojih zadataka je prebroditi prijelaz igračica iz mlađih uzrasta u seniorsku košarku. Nažalost, danas se puno mladih igračica izgubi u tome. Volim raditi na duže staze. I to me je privuklo u Ragusu. Ovo je dugoročan projekt. Iskustva imam. Prvih sedam godina trenerske karijere radila sam u akademiji, u Švicarskoj, i taj rad s mladima mi je poslije pomogao u seniorskoj košarci gdje sam imala miks starijih i mladih igračica. Iskreno, dugo sam bila van Hrvatske. Ragusa je u sezoni 2004./05. bila moja zadnji klub u Hrvatskoj, potom sam pet sezona još igrala u Švicarskoj, a nakon toga vanka radila petnaest godina kao trener. Dakle, 20 godina sam bila van gdje je svaki dan bilo novo dokazivanje. Na kraju sam radila u Francuskoj, zemlji košarke, ne jednom velikom nivou. To je nešto što se ne može opisati riječima. Ali, u meni je u zadnje vrijeme tinjala želja vratiti se u svoju zemlju, te svoje znanje prenositi našim mladim igračicama. Od prvog kontakta s gospodinom Matušićem sam stekla dojam kako i u Ragusi mogu ostvariti sve svoje ambicije. Energija čelnih ljudi pomogla je u odluci da se nakon 20 godina vratim u hrvatsku košarku. Hvala predsjedniku, upravi, na ukazanom povjerenju. Ragusa je i prije Simone osvajala trofeje, vjerujem kako i poslije Simone, ali motiv više je da puno više djece poniklih u klubu participiraju u osvajanju tih trofeja, da se razvijaju, te naprave koji korak više u svojim karijerama – naglasila je nova trenerica.

IZ RAGUSE U EUROPU

Iskreno, u svim klubovima u kojima sam igrala pamtim samo ono najbolje. I danas sam u kontaktu s bivšim suigračicama. Prve poruke nakon što sam odlučila doći u Dubrovnik sam dobila upravo od igračica Raguse s kojima sam igrala u sezoni 2004./05., koja je moja posljednja igračka sezona u Hrvatskoj. Žao mi je što tad nismo uspjeli ući u Ligu za prvaka Hrvatske. Falilo nam je dva, tri poena. Sjećam se odlučujuće utakmice s Montmontažom, bespotrebne tehničke koju smo dobili u završnici, zatim još jedne koju smo dobili nakon reakcije na sudački kriterij… Imali smo uoči te završnice prednost koja je nas vodila u Ligu za prvaka. Na kraju je u nju otišla Montmontaža. Ali, nećemo sad o tome. To je bilo. Sad se okrećemo onome što nas čeka - rekla je Šoda, koja je rođena 24. listopada 1974. godine. 

image

Ženski košarkaški klub Ragusa (Lukša Matušić i Simona Šoda na konferenciji za novinare)

Tonči Vlašić/
image

Ženski košarkaški klub Ragusa (Simona Šoda)

Tonči Vlašić/

Zadnje dvije sezone prve ekipa Raguse je osim dva domaća natjecanja igrača i u Europi, FIBA Eurocup. Hoće li i dalje, ili će igrati, a što se već moglo pročitati, regionalnu WABA ligu?

- Prijavili smo se za WABA ligu, ne jer nas je strah igranja FIBA Eurocupa u kojem nismo uspjeli ostvariti željeno. Nije sigurno kako ćemo igrati i WABA ligu. Sve ovisi i o Hrvatskom košarkaškom savezu. Ne želim optuživati nikoga, ali Imali smo do sad puno obećanja što se tiče financija i od krovnih institucija, a na kraju je teret igranja u Europi pao isključivo na leđa uprave kluba. Troškovi igranja izvan Hrvatske nisu zanemarivi, nisu mali. S obzirom na planove koje imamo, dogovor s novom trenericom, mislim, ako na kraju i zaigramo Regionalnu ligu, kako je i WABA liga dovoljno jako natjecanje za nas da možemo vidjeti gdje smo, te da potom opet možemo igrati FIBA Eurocup – kazao je Matušić.

WABA LIGA

Ragusa, prvak Hrvatske, WABA ligu je igrala od 2006. do 2010. godine. Nova, 24. sezona Regionalne lige trebala bi okupiti klubove iz šest država od kojih je pet državnih prvaka. Preostala četiri su Beroe (Bugarska), Budućnost Bemax (Crna Gora), Cinkarna Celje (Slovenija) i Orlovi Banja Luka (Bosna i Hercegovina).

U ligi bi još trebali igrati beogradski Partizan (Srbija), zatim Montana (Bugarska), te još dva naša kluba, Zagreb i Trešnjevka 2009.

image

Ženski košarkaški klub Ragusa (Ana Matušić, Srđan Benić, Carmen Miloglav, Simona Šoda i Lukša Matušić)

Tonči Vlašić/
image

Ženski košarkaški klub Ragusa (Simona Šoda i Lukša Matušić)

Tonči Vlašić/
image

Ženski košarkaški klub Ragusa (Srđan Benić s pokalom prvaka, koji je dubrovački klub osvojio četiri puta ukupno i u nizu)

Tonči Vlašić/

U kojem sastavu će igrati Ragusa. Tek kad se kompletira ekipa, oglasit će se dubrovački klub.

- Ne bi bilo korektno izlaziti s imenima igračica s kojima se pregovara – rekla je nova trenerica, a potom je riječ uzeo prvi čovjek Raguse.

- Zašto je Simona oprezna po ovom pitanju? Prošle godine sam prije nastupa u FIBA Eurocupu izjavio kako ćemo igrati i u tom natjecanju značajnu ulogu, a to sam rekao jer smo imali čvrsta obećanja kako će igračice, koje su poslije igrale za druge klubove i s njima nastupile u završnici europskih natjecanja, doći u Ragusu. Na kraju priče nije bilo do tih igračica, već do njihovih menadžera, koji ne vide sportski dio priče, već samo gledaju financijski. To je razlog što smo danas svi oprezni. Razgovaramo s dosta igračica, zato što smo ambiciozni, ne osvajati trofeje, pokazali smo kako to znamo, već da imamo igračice uz koje će naše mlade igračice stasati, da napreduju, a ne da se ostave košarke. Vrlo brzo ćemo izaći u javnost s imenima. Neki drugi hrvatski klubovi, ne mislim ništa loše, su se već oglasili na društvenim mrežama te spominju neka imena, ali mi nećemo dok ne stavimo potpis na ugovor. Prioritet je, ponavljam, ostaviti naše cure u košarci, pružiti im priliku. Simona Šoda je trenerica koja ima u tome iskustva. Kad pričamo o Europi, vidjeli ste koje su ekipe igrale za trofeje. Jedna od tih ekipa je Umana Reyer Venezia, koja je bila naš suparnik u skupini, a koja nema niti jednu domaću igračicu. Mi to ne možemo ni financijski pratiti, ali smo stabilan klub. Ragusa nikome nije ništa dužna, te na vrijeme ispunjava sve obveze. O nama nećete čuti ružne priče. Nije ovaj klub počeo sa mnom, i sa Srđanom Benićem, tu s ostalim članovima uprave, neće s nama i završiti. Činimo sve kako bi i dalje bili jaki - rekao je predsjednik. 

- HKS je imao namjeru prošle sezone ojačati cijelu ligu, a to se ne može s jednokratnom financijskom pomoći, koja je na razini nagrade za prvaka države, dakle, 8.000 eura. Evo nešto životno. Prošle godine spominju kolege iz Pule kako su im veliki troškovi prijevoza, a što je onda s Dubrovnikom. Koju god utakmicu igramo, to je ‘Ajme, majko‘. Kad odemo avionom na put, a ne kombijem, vau: ‘Ragusa ide avionom‘. Što da radimo, najbolje bi izgleda bilo da idemo traktorom, te da nam naše igračice dođu slomljene na utakmicu. Pokušavamo u našim okvirima biti ozbiljan klub, i ja mislim kako jesmo. Zatim, pustimo priče o ravnopravnosti, koja ravnopravnost. Dovoljno je pogledati nagrade za prvaka, koliko su dobili košarkaši, a koliko košarkašice. Opet ne prozivam nikoga. Što se nas tiče, hvala i Gradu, hvala i Županiji, na pomoći. Još ću dodati kako smo dugo razgovarali novom trenericom, hvala Simoni što se odvažila doći iz jednog velikog kluba, Asvela, u Ragusu. Nije se Asvel zahvalio Simoni, već je to njena odluka. I kad se to dogodilo, imate danas klubova koji su ljubomorni na Ragusu jer je uspjela dovesti Simonu za trenericu – naglasio je Matušić.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Na konferenciji za novinare bio je uz predsjednika Lukšu Matušića i član najužeg vodstva kluba Srđan Benić, zatim tajnica Ana Matušić, trenerica Alma Majstorović, kondicijski trener Željko Cota, kapetanica ekipe Carmen Miloglav, od igračica još i Ella Majstorović...

Ragusa čeka da se oglasi HKS, odredi kad kreće sezona.

- Cilj je početi pripreme pet, šest tjedana prije prve službene utakmice. Složit ćemo plan priprema u dogovoru s kondicijskim trenerom, Željkom Cotom. Plan je nakon tri tjedna priprema početi s uigravanjem, te odigrati najmanje dvije, tri utakmice - rekla je Šoda. 

image

Ženski košarkaški klub Ragusa (Srđan Benić, Simona Šoda i Lukša Matušić)

Tonči Vlašić/
07. rujan 2024 09:36