StoryEditorOCM
KošarkaPROŠLO JE 12 GODINA |

BITKA POD KOŠEVIMA SPLITSKIH GRIPA Je li te večeri Dubrovčanin ‘ukrao‘ Dubrovčaninu naslov prvaka?

Piše Tonči Vlašić
9. svibnja 2020. - 18:21
Hrvoje Perić, na slici, predvodio je splitske žute 2008. godine u porazu od Zagreba za kojeg je igrao Ante Tomić (Slobodna Dalmacija, izvještaj s utakmice odigrane 9. svibnja 2008. godine)
Zadar, Split Croatia osiguranje, Zagreb Crobenz i Cibona su 2008. vodili bitku za prvaka. Ostali nisu imali izgleda umiješat se u taj dio priče. Dubrovnik je u završnom dijelu sezone igrao Ligu za ostanak, u njoj bio drugi, i tako osigurao nastavak života među najboljima. Još u ligaškom dijelu Lige za prvaka vodila se neizvjesna bitka za što bolju poziciju u doigravanju. Tko će na kraju biti broj jedan, tko broj dva, tko broj tri, a tko broj četiri?

Zadar je uspio dohvatii jedinicu, Split je bio drugi, Cibona treća, a Zagreb četvrti, a to je na kraju i presudilo. Naime, u doigravanju je odigrano maksimalnih jedanaest utakmica, po tri u svakom polufinalu, te pet u velikom finalu. U niti jednoj utakmici nije uspio slaviti gost. Redom, Zadar je u Jazinama izbacio Zagreb u majstorici, trećoj utakmici polufinala, a Split na Gripama na isti način Cibonu, dok se u finalu na tri pobjede, prvom finalu u povijesti košarke na ovim prostorima u kojem su igrala dva dalmatinska kluba: Zadar – Split u pobjedama 3:2.

Nažalost, iz dubrovačkog kuta, slavio je sastav koji nije imao niti jednog Dubrovčanina u svojim redovima – Zadar. Za Split je igrao te sezone Hrvoje Perić, za Cibonu Lukša Andrić, a za Zagreb Ante Tomić.

image
Split, 040608. Cetvrta finalna utakmica za prvaka Hrvatske u kosarci 2008. Kosarkaska dvorana Gripe. Split Croatia osiguranje - Zadar. Na fotografiji Hrvoje Peric i Pankracij Barac. Foto Josko Ponos/CROPIX
CROPIX


Zagreb, kad se podvukla crta pod sezonu, bio je Splitu 'najveći' krivac što nije uhvatio 'jedinicu' u doigravanju. Naime, Mravi iz Trnskog su ih tri kola prije kraja ligaškog dijela 'ubili' na Gripama s 96:76. Zadar je to iskoristio, te u doigravanje ušao s najbolje pozicije. U toj utakmici koju Split ne pamti po dobru, a koja je odigrana na današnji dan prije 12 godina, 9. svibnja 2008. godine, Dubrovčani su bili u glavnim ulogama: Ante Tomić je s 22 koša bio prvi strijelac Zagreba i utakmice, a Hrvoje Perić je za 'žute' ubacio 14 koševa. Utakmicu je sudio Dubrovčanin Dragan Medan.

image
Hrvoje Perić, na slici, predvodio je splitske žute 2008. godine u porazu od Zagreba za kojeg je igrao Ante Tomić (Slobodna Dalmacija, izvještaj s utakmice odigrane 9. svibnja 2008. godine)

image
Ante Tomić (Zagreb) protiv Splita na Gripama foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX


Ipak, na kraju Tomić nije vidio finale, Perić nije naslov prvaka, a jedna od Izjava koja je obilježila sezonu 2007./08., i koja se isticala nakon njenog završetka, bila je baš izjava Dubrovčanina u redovima splitskih žutih. Perić je slaveći pobjedu u majstorici polufinala protiv Cibone i plasman u finale, 'lud' od sreće, izjavio: 'Iz kluba su mi dužni 13 plača, no ovaj osjećaj ne može nitko platiti'. 

image
Izjava Hrvoja Perića nakon plasmana Splita u finale prvenstva Hrvatske
20. travanj 2024 07:54