StoryEditorOCM
AutomobilizamPAMTIT ĆE SE 24. NAGRADA DUBROVNIKA

On ne zna kalkulirati, on uvijek ide na glavu, i on je dobitnik trofeja ‘Dubravko Čikor‘. Dubrovnik Racing 15. put prvak, dijelit će se i Zlatne kacige!

Piše Tonči Vlašić
13. listopada 2024. - 17:06

Boris Katić iz Karting kluba Rijeka i Saša Radola iz Auto kluba Dubrovnik Racing su uzeli naslov prvaka u Grupi 4 odnosno Grupi 5. O ta dva naslova se odlučivali na stazi Dubrovnik, na posljednjoj brdskoj utrci sezone, 24. Nagradi Dubrovnika, Memorijalu ‘Željko Đuratović‘ - trofej ‘Dubravko Čikor‘. 

Milan Tatalović je prijetio Radoli, čekao je njegov kiks, ali ga nije dočekao. Radola je slavio u klasi 5A, Tatalović je u klasi 5B gledao u leđa Ninu Jeličiću iz Skradina, i tako je Puležan, koji vozi za najtrofejniji hrvatski klub, Dubrovnik Racing, stigao do svog petog naslova državnog prvaka, a kako je u zadnje tri godine najbolji - bit će i dodatna nagrada. 

Radola osvaja Zlatnu kacigu Hrvatskog auto i karting saveza, koja će mu biti uručena na festi prvaka, kad se spusti službeno zastor na sezonu 2024. Boris Katić? Lani je vozač iz Selca nastupao u Grupi 3, ove u preselio u Grupu 4, i dočekao svoj prvi naslov državnog prvaka u karijeri. Tatalović je, kao i Radola član Dubrovnik Racinga. Vraški blizu je bio svog prvog naslova prvaka. 

- Tamas Tomcsanyi prvi put prvak, a i Ivan Grozdanić prvi put prvak - istaknut će Marino Ferlan iz Matulja, zamjenik direktora dubrovačke nagrade, uvijek prvi operativac na startu utrke. Mađar Tomcsanyi brani boje Dubrovnik Racinga, i prvak je u Grupi 2, a Skradinjanin Grozdanić je član Auto karting kluba Rogoznica.

image

Marino Ferlan

Tonči Vlašić/

U Grupi 3 je najbolji član Auto kluba Župa dubrovačka, Nihad Seferagić, a Cazinjanin je ovo drugi naslov prvaka Hrvatske. Zatim, Dejan Dimitrijević je prvak u kategoriji I, te Grupi 1, kako je svaki naslov osvojio po pet puta, a ovo mu je treća godina u nizu kako je uzeo ‘duplo‘, dojurio je tako Zagrepčanin, koji brani boje Fly with Kolman, do dvije Zlatne kacige. 

U kategoriji II, te Grupi C/CN/C3/D/E prvak je (opet) Mađar Laszlo Szasz, a on je od 2012. godine član Auto kluba Dubrovnik Racing.

- Brojali smo kad je došao do svog desetog naslova prvaka u kategoriji II, a onda smo prestali - u šali će Juraj Renko Popović, predsjednik Auto kluba Dubrovnik Racing.

Szasz je oborio rekord staze Dubrovnik drugu godinu za redom, i dok je prošle godine 3.345 metara odvozio za 1:47,297, ove godine je taj rekord poslao u povijest za gotovo sedam sekundi!

Dok bi drugi kalkulirali, te svake godine išli sekundu, dvije brže, ha, Laszlo ne zna kalkulirati. On ide uvijek na ‘glavu‘, a vrijeme, koje je ostvario, je sjajno, te sad uz stazu Dubrovnik piše kako je rekord 1:40,37!

image

Laszlo Szasz

Tonči Vlašić/

Auto klub Dubrovnik Racing je novi/stari prvak Hrvatske, a isti tako timski prvak Hrvatske je DAS Motrio Racing Teama iza čijeg imena se kriju članovi trofejnog dubrovačkog kluba. Dubrovnik Racing je petnaesti put ukupno na tronu! Plus osigurao je trinaesti naslov prvaka na kružnim stazama, plus ima tri osvojena kupa, te se u svojoj 31. godini postojanja može pohvaliti kako ima trofeja koliko i godina!

Što će se pamtiti još s 24. Nagrade Dubrovnika? Dubrovnik Racing klupski najbolji. Slavio je na osam od devet utrka sezone. Samo na petoj trci nije bio najbolji. Tad je slavio Ogulin Racing. Na stazi Dubrovnik klupski druga Rogoznica, a treća Župa dubrovačka, koja se može pohvaliti kako je doprvak Hrvatske na brdu ove 2024. godine. Rogoznica je treća klupski u ukupnom poretku.

Bilo je gotovo 120 prijava, nastupilo je gotovo stotinu vozača, među njima trojica europskih prvaka na brdu, Niko Pulić, Vasilije Jakšić, te aktualni - Matija Jurišić, koji brani boje Župe dubrovačke. Dubrovačka utrka se bodovala za Prvenstvo Hrvatske na brdu, Brdsko prvenstvo povijesnih vozila, te Prvenstvo Crne Gore. Szasz je osvojio trofej ‘Dubravko Čikor‘ - najbrže vrijeme na stazi (rekord), u kategoriji I najbržu vožnju je imao Matija Jurišić, u konkurenciji vozača iz Crne Gore Vasilije Jakšić. Na dubrovačkoj utrci se oprostio od automobilizma Tihomir Aćimić iz Podgorice, višestruki prvak bivše države. 

Iduće godine je 25. dubrovačka nagrada na brdu! Ovogodišnja je, slažu se svi, bila najbolja do sad. 

Mato Franković: Otac ove utrke je Dubravko Čikor!

Prije šest godina započela je izgradnja ove ceste od mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja. I dok smo mi gledali na to kako spojiti Osojnik, te potom Gornja sela, otvoriti nove zone stambenog življenja, za poduzetništvo, jedan čovjek je gledao to na drugi način. Mi smo je gledali kao cestu koja spaja, a on ju je gledao kao sportsku infrastrukturu. Otac ove trke, ove staze, načina na koji je ona formirana, isključivo i jedino je Dubravko Čikor. Još uvijek čuvam sve njegove poruke i njegove sugestije, što napraviti kako bi se mogla održavati utrka. Izradom ovog projekta tako smo dobili dvije stvari, cestu koja spaja, ali i sportsku infrastrukturu koja može i treba u budućnosti imati svoju nadogradnju, biti još bolja - rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik, koji je otvorio utrku. 

Prvi čovjek dubrovačkog kuba, Juraj Renko Popović, pozdravio je sve sudionike utrke, gledatelje, kao i Robert Markt, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, koji je čestitao dubrovačkom klubu na organizaciji utrke. 

image

Automobil Ozrena Grande bio je zanimljiv mnogima

Tonči Vlašić/
image

Mato Franković, dubrovački gradonačelnik, otvorio je utrku

Tonči Vlašić/
26. listopad 2024 09:04