StoryEditorOCM
AutomobilizamPRVENSTVO HRVATSKE NA KRUGU

Mirko Pendo, junak Dubrovnik Racinga, jedini hrvatski vozač s dvije pobjede u Diviziji na Hungaroringu: ‘Ha, sam sam kriv!‘

Piše Tonči Vlašić
11. travnja 2022. - 11:11

Prve dvije utrke sezone prvenstva Hrvatske na krugu, ukupno su četiri Divizije, a samo je u prvoj Diviziji u obje trke pobjednik bio isti. Mirko Pendo je nakon slavlja u subotu, ponovio to i u nedjelju.

- Napokon – smije se iskusni član Dubrovnik Racinga, koji je prije 33 godine odradio prvo natjecanje. Debi je imao na ispitu spretnosti, savladavao je čunjeve, a zatim je krenuo na brdske i kružne utrke.

Kažeš: 'Napokon!'?

- Da, napokon, jer nikad nisam na krugu dobio obje utrke u grupi, tj. Diviziji.

I to nije sve što je Pendo ostvario na legendarnoj stazi.

- Nije, jer ove godine je pravilo da najbolje vrijeme u kvalifikacijama nagrađuje s tri boda, drugo s dva, a treće s jednim bodom, zatim, nagrađuje se i najbrži krug u Diviziji s također 3 boda. Osim što sam osvojio po 25 bodova za pobjedu u Diviziji, u svakoj utrci sam uzeo i maksimalnih šest bonus bodova – priča vlasnik ukupno 62 boda, koji je bodovima najbogatiji Hrvat nakon prvog od ukupno pet vikenda sezone, nakon prve dvije od ukupno deset utrka.

image

Mirko Pendo popravlja auto uoči utrke na Slovakia ringu 2020. godine

Tonči Vlašić
image

Mirko Pendo u Skradinu, na brdskoj utrci, 2020. godine. Izletio je sa staze, pa šalje doma svojima poruku, kako je on u redu, ali auto nije

Tonči Vlašić

- U subotu sam baš dobro odradio kvalifikacije, a nije bilo lako. Padala je kiša, bilo je nevrijeme, a ja peti u konkurenciji ukupno 40 auta. Prvi u konkurenciji hrvatskih vozača. Cilj mi je bio biti naprijed, i to sam uspio unatoč tome što sam imao jedno okretanje na stazi, što me je odnijelo u jednom zavoju... Ha, sam sam kriv. Mislio kako mogu zavoj prije nizbrdice proći u četvrtoj, a tu se ide u trećoj brzini. Srećom, to mi nije odnijelo uspjeh. U nedjelju sam u bodovnoj utrci imao baš dobar start. Stvorila mi se gužva iza leđa, i opet sam falio, opet pokušao u četvrtoj, a trebao sam u trećoj brzini. Udario sam u zid. Nema tko me zbog toga nije prestigao, ali sam nastavio voziti, te sam do isteka zadanog vremena uspio prestići 19 auta, najvažnije, sve svoje konkurente u prvenstvu Hrvatske. U zadnjim krugovima nije bilo lako, bila je velika borba s Lukom Blaževićem iz Ragusa Racinga, koji je u subotu bio treći, a u nedjelju drugi u Diviziji. Baš je dobro vozio.

Zastao je na trenutak, kao što mu se dogodilo i na stazi, ali je nastavio.

- Sve je važno, ove dvije pobjede u Diviziji, osvojen maksimalan broj i bonus bodova, to što sam doprinio uvjerljivoj pobjedi kluba prvog dana, činjenici da nakon prvog vikenda imamo oko 40-ak bodova prednosti u odnosu na drugog, Auto klub Slavonija i Baranja, što sam donio bodove i svom timu, Euromarine DAS Racing Teamu, međutim, meni je nekako najdraže to što sam po onom nevremenu, padala je kiša, bilo je hladno, samo tri stupnja, bio peti u konkurenciji 40 auta. Toliko je bilo auta na stazi iz razloga jer se hrvatsko prvenstvo vozilo skupa s prvenstvima drugih država, a propusna moć Hungaroringa je 55 auta.

Pomagao je Pendo godinama u osvajanjima klupskog naslova prvaka Dubrovnik Racinga, bio 'vojnik kluba', što god je trebalo, išao je u 'vatru'. Ali, nema još uvijek pojedinačni naslov državnog prvaka, i sad kad je ovako dobro počeo sezonu, kad je prvi put u karijeri ostvario dvostruku pobjedu u grupi, tj. Diviziji, ne čudi što je promislio kako bi bilo lijepo ovako nastaviti, te doći i do tog uspjeha.

- To bi bilo prekrasno. Ali, rano je o tome govoriti. Duga je sezona. Još je osam utrka do kraja. Iduće četiri su na Grobniku, prve dvije krajem lipnja. Zatim, treba ići u Slovačku, te Češku. Treba izdržat financijski sezonu, a to nije lako. 

Uglavnom, prvi vikend nove sezone prvenstva Hrvatske na krugu Mirko Pendo, koji će u lipnju proslaviti 50. rođendan, neće zaboraviti. Prvi put u karijeri ističe: Bolje nisam mogao!, te zasluženo prima čestitke sa svih strana.

image

Mirko Pendo, automobilist Dubrovnik Racinga

Tonči Vlašić
image

Luka Blažević (Ragusa Racing) i Mirko Pendo (Dubrovnik Racing)

26. travanj 2024 13:09