StoryEditorOCM
AutomobilizamFRANIĆI, PRIČA KOJOJ NEMA KRAJA

Maro Franić na svečanosti na Grobniku ušao u kuću zlatnih HAKS-a, a njemu draže to što je njegov sin Đino drugi najbolji junior Hrvatske u OSV-u

Piše Tonči Vlašić
23. srpnja 2022. - 22:34

Na početku sezone na brdu, bilo je to uoči 1. Nagrade Biokova u Makarskoj, okrunjen je Đivo Franić. I službeno je tad ušao u društvo velikana, osvajača Zlatne kacige.

Večeras, točno 77 dana poslije, i stariji Franić, Maro, uveden je u kuću zlatnih  Hrvatskog auto i karting saveza. Na Grobniku, između dvije bodovne utrke sezone, prve dvije u Lijepoj našoj (nova sezona prvenstva Hrvatske otvorena je na slavnoj stazi Hungaroring, pokraj Budimpešte, u Mađarskoj), održana je svečanost proglašenja najuspješnijih na kružnim stazama u domaćem prvenstvu u 2021. godini.

Finale te lijepe večeri bila je dodjela Zlatne kacige Maru Franiću.

Član je Dubrovnik racinga od 2000. godine, prije toga je danas 47-godišnji Maro na svoj auto lijepio naljepnice Auto kluba Kono Racing, i to na Fiat Ritmo, koji je kupio skupa s Nikšom Stahorom. Tako je počelo. Skupila se balica s Konala, kupili auto, upalili motor, te krenuli. Poslije ih je pod svoje uzeo Dubravko Čikor, pomogao i Niko Pulić, a svi skupa odveli Auto klub Dubrovnik Racing do uvjerljivo najuspješnijeg hrvatskog kluba na krugu i na brdu.

Pulić i Čikor su bili dugo jedini vlasnici Zlatne kacige s hrvatskog juga, sad su to i braća Franić. I dok je Đivo nanizao tri naslova prvaka na brdu, to isto je Maro uspio na krugu, a njih dvojica skupa su priča za povijest. Nikad prije se nije dogodilo u hrvatskom automobilizmu da su braća osvojila Zlatne kacige, a oni su to uspjeli u isto vrijeme, ne u dvije grupe jedne discipline, već u dvije discipline!

U Makarskoj je Maro čestitao mlađem bratu na uspjehu, sad je Đivo uzvratio.

I na kraju nakon feste na Grobniku, Maro ne šalje sliku sebe s proglašenja, niti svoje Zlatne kacige (to smo dobili drugim putem), već sliku pokala za drugo mjesto u konkurenciji juniora Prvenstva Hrvatske u Ocijensko spretnosnim vožnjama do kojeg je dojurio njegov Đino.

I onda, tko ne zna, Marov i Đivov otac Željko je vozio utrke, jurio stazama bivše države. Njegovi sinovi to rade više od dva desetljeća, gotovo tri, sad je krenuo unuk Đino.

Franići za volanom, s kacigom na glavi, priča je to kojoj (očito) nema kraja. 

02. svibanj 2024 10:58