StoryEditorOCM
Zabava‘Previše dobre stvari‘

Znakovi da pijete previše čaja: i sa zdravim je napicima moguće pretjerati, a cijeli niz tegoba može ukazivati na problem

Piše Mozaik SD
9. veljače 2022. - 15:39

Čaj se smatra ljekovitim kad je riječ o različitim tegobama, od probavnih poteškoća, preko respiratornih infekcija, sve do zubobolje. Ipak, čak ni sa zdravim stvarima ne treba pretjerivati. Simptome koji mogu ukazivati na pretjeranu konzumaciju čaja prenosi Slobodna Dalmacija.

Nemir

Možda čaj pijete upravo kako biste ublažili stres ili anksioznost, ali mnogi čajevi prirodno sadrže kofein pa veća količina izaziva kontraefekt. 

Bitno je provjeriti koliko kofeina sadrži čaj koji pijete. Dok god je količina kofeina koju konzumirate dnevno manja od 200 miligrama, što je otprilike tri šalice, ne bi trebalo biti problema.

Nesanica

Iako neki čajevi služe za umirivanje i pomažu pri spavanju, neke druge vrste, poput crnog čaja, sadrže više kofeina.

Istraživanja su pokazala da 200 miligrama kofeina i do šest sati prije spavanja može poremetiti kvalitetu sna jer inhibira melatonin. 

Ako pijete tri šalice čaja dnevno, bilo bi dobro izbaciti druge izvore kofeina.

Žgaravica

Ako svaki put kad pijete čaj osjetite žgaravicu, trebali biste razmisliti o smanjenju količine, prenosi N1.

Bol u trbuhu

Čaj od đumbira pije se za ublažavanje boli u trbuhu i mučnine, ali blagotvoran učinak dolazi od samog đumbira, a ne od njegove konzumacije u obliku čaja.

Sam čaj može uzrokovati bol ako ga pijete previše jer sadrži tanine, spojeve koji u većim količinama mogu uzrokovati kaos u trbuhu.

Tanini se vežu za proteine i ugljikohidrate pa bi, ako vas od njih zaboli trbuh, mogao pomoći tost ili sir.

Vrtoglavica

Ne bi vam se trebalo vrtjeti nakon šalice ili dvije čaja. Ali ako vam se to događa, moguće da ste pretjerali s unosom kofeina.

Glavobolja

Dok neki čajevi, poput onog od paprene metvice, mogu ublažiti glavobolje i migrene, neki drugi mogu djelovati upravo suprotno. Ako vas redovito boli glava, također probajte ograničiti količinu kofeina koju konzumirate, navodi N1.

Anemija

Uz to što se tanini vežu na proteine i ugljikohidrate, oni se vežu i na željezo. To nije dobro, pogotovo ako vam i inače nedostaje željeza u krvi. Kad se tanini vežu za željezo, sprječavaju ga da dospije u probavni trakt, gdje bi se inače apsorbiralo u krv. To može uzrokovati nedostatak željeza ili pogoršati već postojeće stanje.

Tanini se više vežu za željezo iz biljnih izvora, stoga pretjerano pijenje čaja može veće probleme uzrokovati kod vegana i vegetarijanaca.

Učestalo mokrenje

Čaj je, poput kave, diuretik pa biste zbog njega mogli jako često ići na wc. Ako se budite noću ili u danu idete mokrite toliko često da vas to ometa u obavezama, možda biste trebali razmisliti o smanjenju količine čaja koju pijete.

Dehidracija

Iako je tekućina, od čaja je moguće dehidrirati upravo zato što je diuretik. Kad god pijete čaj, trebali biste uz njega piti i vodu.

Kofein šalje signal bubrezima da počnu izbacivati više tekućine iz organizma.

Naravno, sve to ovisi o vrsti čaja koju pijete, a i trebali biste popiti 500 miligrama čaja da biste postali dehidrirani, a to je više od šest šalica dnevno. Ipak, ako osjetite dehidraciju - smanjite čaj, prenosi N1.

06. svibanj 2024 05:47