StoryEditorOCM
ZabavaTužan odlazak

Životna priča jednog od najboljih hrvatskih vokala kojeg ćemo se zauvijek sjećati. Sa samo šest godina Massimo je ostao bez oca, a djetinjstvo je proveo u Australiji

Piše dv
23. prosinca 2022. - 19:14

Hrvatsku je u popodnevnim satima šokirala vijest da je preminuo pjevač Massimo Savić.

Višestruki dobitnik diskografske nagrade Porin koji se albumima “Dodirni me slučajno” i “Sunce se ponovno rađa” popeo na sam estradni vrh, rođen je u Puli 6. lipnja 1962., a živio je u mjestu Raša, piše biografija.com, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Kad je imao tri godine njegovi roditelji su se rastali i on se preselio s majkom u Aversi, mjesto pokraj Napulja gdje se povezao s tetom Eleonorom koja ga je podučavala talijanskim narodnim pjesmama.

Otac mu je umro od leukemije kad je imao svega šest godina. Massimo se vraća u Istru gdje ostaje do svoje 10. godine, a onda je otišao na godinu dana u Milano.

image

Massimo

Biljana Gaurina/Cropix

Zatim odlazi u australski Sidney gdje pohađa Bellevue Hill školu i završava 5. i 6. razred poslije čega se opet vraća u Hrvatsku.

S obzirom da je zaboravio hrvatski jezik, povratak iz Sidneya u Istru bio mu je poprilično težak. U školi je govorio na engleskom jeziku te je morao ponovno učiti hrvatski.

Jednom je rekao da je upao u loše društvo i sudjelovao s prijateljima u ozbiljnom prijestupu. Čuvao je stražu dok su oni krali stvari iz supermarketa. Od teže kazne spasio ga je socijalni radnik Branimir s kojim se morao viđati nekoliko puta tjedno, a s njim je u u životu ostao dobar prijatelj.

Ubrzo je kupio električnu gitaru koju je svirao i po 10 sati dnevno te samo nakon nekoliko mjeseci vježbanja postao jedan od najboljih gitarista u labinskom kraju.

Godine 1979. odselio se u Zagreb gdje je završio Tehničku školu, a po zanimanju je bio precizni mehaničar za medicinske instrumente.

image

Massimo

Niksa Stipanicev/Cropix

Nedugo nakon dolaska u metropolu osniva band “Dorian Gray” s Brankom Terzićem, Vedranom Čupićem i Emilom Krnjićem. Prvi nastup grupe bio je u klubu Lapidarij 1981. godine. Nastavili su svirati po kultnim zagrebačkim mjestima poput KSET-a.

Album “Sjaj u tami” izdaju 1983., a istoimena pjesma je postala veliki hit te je i danas vrlo popularna.

Band je izdao još jedan album 1984. godine “Samo za tvoje oči”. Album se snimao u Švedskoj što je rezultiralo velikim troškovima. Jugoton je pokrio samo trećinu troškova, a ostatak duga su članovi Doriana Graya morali sami platiti. Band se raspao zbog financijskih problema 1986. godine.

Iste godine Massimo je upoznao Zrinka Tutića koji mu je napisao neke od njegovih najpoznatijih pjesama, kao što je primjerice “Stranac u noći”. Njihova posljednja suradnja je bila 1996. godine kad je nastao album “Benzina”. Svojedobno je izjavio da je suradnju s Tutićem platio zdravljem.

image

Massimo

Biljana Blivajs/Cropix

2002. godine potpisao je ugovor s Aquariusom i nastao je album “Massimo”.

U ožujku 2003. nastupao je u Opatiji na večeri posvećenoj pjesmama Arsena Dedića gdje je briljirao s Arsenovom pjesmom “Ne plači”. Iduće godine je oduševio sa skladbom “Ostavljam te samu” na večeri posvećenoj Zdenku Runjiću.

S grupom Meritas otpjevao je pjesmu “Odjednom ti”. Pjesma je promovirana u svibnju 2004. na Dori, završila je na 7. mjestu i postala veliki hit.

“Vještina I” i “Vještina II” su albumi koji su Massimu donijeli veliku popularnost. Na njima se nalaze autorske pjesme i obrade pjesama poznatih i popularnih pjevača poput Gibonnija, Azre, Bijelog dugmeta.

Na albumu "Sunce se ponovno rađa” objavljenom 2008. nalazi se i duet s Nenom Belenom “Zar više nema nas” koji je oduševio i odnio najviše nagrada na 11. večerima Dalmatinske Šansone u Šibeniku.

Krajem 2008. godine nastupio je u Beogradu u prepunom Sava centru. Karijeru mu je obilježio i koncert pod nazivom “Massimo sings Sinatra”. U studenom 2011. nastao je njegov novi album “Dodirni me slučajno” na kojem se nalazi istoimeni hit te duet s Ninom Badrić “Prospi riječi”.

image

Massimo

Biljana Gaurina/Cropix

Album “1 dan ljubavi” je izdao 2015. godine. Iste godine je postao članom žirija s Aleksandrom Kovač, Željkom Joksimovićem i Tončijem Huljićem u poznatom glazbenom projektu “X Factor”.

Massimo je 17.08.2013. obilježio 30 godina karijere koncertom u pulskoj Areni. O samom značaju koncerta koji je bio njegov najveći izazov u karijeri govori i podatak da ga je HTV izravno prenosio.

Na Valentinovo 2014. i 2015. godine rasprodao je zagrebački Dom sportova. Savić je ostvario veliki uspjeh s pjesmama “Suze nam stale na put” i “Ispod nekog drugog neba” koje se nalaze na njegovom novom albumu “1 dan ljubavi” izdanog 2015. godine.

Dobitnik je 9 nagrada Porin. 2004., 2005., 2006., 2007., 2012., 2013., 2014. godine pobijedio je u kategoriji za najbolju mušku vokalnu izvedbu, a 2015. godine osvojio je Porin u dvije kategorije: za najbolju mušku vokalnu izvedbu i za najbolji album pop glazbe.

Massimo je 5. studenog ove godine prvi put održao samostalni koncert u zagrebačkoj Areni, a mediji su pisali kako je taj koncert bio kruna njegove karijere.

Svoju sadašnju suprugu Eni Kondić upoznao je 1990. godine. Eni je pisala tekstove za njegov album “Zemlja plesa”. Zaljubili su se i ubrzo počeli živjeti zajedno. Vrhunac njihove ljubavi je bio 1992. godine kad su dobili kćer Mirnu.

image

Massimo

Biljana Gaurina/Cropix

Massimo je govorio kako se Eni teško odlučuje pisati mu tekstove za pjesme jer je vrlo strog i kritičan prema njoj kad je posao u pitanju. Najviše je volio provoditi slobodno vrijeme sa suprugom i kćeri na putovanjima.

Iako je kršćanski odgojen i ima sve sakramente po uvjerenju je bio agnostik.

05. svibanj 2024 18:59