StoryEditorOCM
ZabavaU IŠČEKIVANJU SNIMANJA MEGAPOPULARNE SERIJE

Zgodni John Krasinski uskoro će kao Jack Ryan šetati Stradunom, u Dubrovnik stiže još jedan veliki filmski projekt

Piše DV
26. siječnja 2022. - 12:06

Četvrta sezona hit serije Tom Clancy's Jack Ryan čije je snimanje zakazano za veljaču podiže sve više prašine, jer, izgleda, neće biti jedina velika produkcija koja će Dubrovnik koristiti kao lokaciju, ali će biti prva u ovoj, nadamo se, postpandemijskoj 2022. godini. Dubrovnik će biti kulisa za još jednu megapopularnu seriju čija je glavna zvijezda John Krasinski, zgodni 44-godišnji američki glumac, scenarist i redatelj, napoznatiji po ulogama šarmantnih ljepuškastih smotanaca u brojnim filmovima i serijama. Zadnja u nizu dobro poznatih serija, The Office donijela mu je i glumačku nagradu za glavnu ulogu, a jednu takvu, samo puno moćniju, onu Jacka Ryana, odrađuje već tri sezone.

Iz HAVC-a kao ni iz Embassy Filmsa, produkcijske tvrtke Dubrovkine Erike Milutin koja snimanje dovodi u grad, nema ni slova, ništa se ne može izvući, pa ni informacija kad bi glavna zvijezda mogla doći u Grad, ako će uopće dolaziti, a mi svakako držimo palčeve da se to i dogodi.

Snimanje je najavljeno za sredinu veljače, trajat će par tjedana, a produkcijska ekipa zauzet će nekoliko dubrovačkih hotela koji će se prije sezone otvoriti kako bi primila goste iz filmske industrije. Statisti su na vrijeme reagirali na poziv Embassy Filmsa i prijavili se u velikom broju, obzirom da se radi o seriji žanra akcije, drame i trilera, što obično zahtijeva 'masovke'. Tako će Grad još jednom oživjeti u turbo popularnoj seriji u kojoj Krasinski ipak nije jedini glumac velikog kalibra, tu su još i Wendell Pierce, Abbie Cornish, Michael Kelly i sjajna Noomi Rapace, poznatija kao skandinavska 'djevojka s tetovažom zmaja' odnosno Lisbeth Salander.

Hrvatska, posebno Dubrovnik nisu više skriveni dragulj, otkrili su ga filmaši davnih godina, a nakon fame koju mu je donijela serija Igra prijestolja, filmski spektakli Ratovi zvijezda i Robin Hood te Amazin Race, ali i brojne druge serije, dokumentarci i filmovi, ne sumnjamo da će i u Jack Ryanu Dubrovnik svoje dostojanstveno 'odglumiti'.

Dubrovački gradonačelnik izjavio je kako iza snimanja Jacka Ryana kreće i još jedno snimanje o kojemu, naravno, ni on kao ni ostali sudionici projekta, ne smiju reći ni riječi, ali se zna da će financijska i marketinška dobrobit za Grad biti itekako velika.

U sjeni zvjezdanih snimanja prošla je i odbijenica za snimanje na dva zahtjeva iz Srbije, i to od srbijanskog veleposlanstva i neovisne kuće RTS. Htjeli su snimati dokumentarce o poznatim 'Dubrovčanima Srbima' – Marinu Držiću, Ivanu Gunduliću, Ruđeru Boškoviću i drugim velikanima dubrovačke povijesti, a cijela je priča provučena upravo u vrijeme one još gore koja je stigla iz srbijanskih kulturnih i političkih krugova, kako su te velike face dubrovačke povijesti, kulture i znanosti zapravo Srbi. Sve to podiglo je neviđenu prašinu u Gradu ali i u Hrvatskoj te se pomalo i zakašnjelo reagiralo na taj čudni pokušaj 'otimačine' dubrovačkih velikana. Zakašnjelo, jer Srbija je sve to radila i dosad kažu kulturnjaci, ali je to u studenome prošle godine sve lijepo upakirala u Zakon o kulturnom naslijeđu, crno na bijelo. Još 1876. u bibliopgrafiji srpske književnosti bilježi se svojatanje dubrovačkih autora kao srpskih, pa nije neobično da su sve stavili i u pravi izglasan, potpisan i potvrđen državni akt.

Jasno, iz Dubrovnika je stigla dvostruka odbijenica, bez potrebe dodatnog objašnjavanja. Iako, bilo bi zaista zanimljivo vidjeti kako bi provukli te, kako ih zovu, apsolutne činjenice oko koje bi gradili priču o Dubrovčanima Srbima.

U svakom slučaju, i bez tog snimanja, Dubrovnik bi samo od veljače i ožujka mogao uprihoditi nekoliko milijuna kuna, što je nakon dvogodišnje pandemijske muke i besparice, zaista dobra vijest, i za statiste i lokalce koji će raditi na setovima ali i za gradsku blagajnu.

24. travanj 2024 16:51