StoryEditorOCM
ZabavaPRIZOR ZA PAMĆENJE

Zeleni komet nam je sve bliže, pogledajte fantastične fotografije koje su ‘uhvatili‘ članovi Zvjezdarnice Višnjan

Piše dv
31. siječnja 2023. - 19:54

Astronomi već neko vrijeme najavljuju KOMET C/2002 E3 (ZTF), koji će sutra, 01. veljače biti najbliži Zemlji. Osim njegove veličanstvene zelene boje, zanimljivo je i to da se ovaj komet više nikada neće vratiti, piše Slobodna Dalmacija.

Svoju istaknutu i interesantnu boju ovaj komet duguje svom kemijskom sastavu i njegovom reakcijom na interakciju sa sunčevom svjetlosti. Tijekom posljednjih nekoliko dana je već bio vidljiv golim okom iz različitih mjesta, a sada su ga objektivom "uhvatili" i članovi Zvjezdarnice Višnjan i Hrvatskog astronomskog saveza.

"Prolazak kometa ZTF (C/2022 E3) za kojeg se spektakularno kaže da je tu prvi put u 50.000 godina najvjerojatnije će biti kako ono kažemo ‘prvi put, zadnji put i nikad više‘. Naime, radi njegove parabolične putanje ovaj komet, nakon što obiđe oko Sunca, neće nam se vjerojatno više vratiti nego će najvjerojatnije izletjeti iz Sunčevog sustava u međuzvjezdani prostor.

Ova činjenica znači jedinstvenu priliku za pogledati nešto što možete vidjeti samo jednom u životu i što vjerojatno nitko poslije vas više vidjeti neće", tvrde članovi Hrvatskog astronomskog saveza.

Svojim su Facebook pratiteljima poručili da kada dođe vrijeme zgrabe svoje dvoglede i udalje se od ravne rasvjete, jer će ovaj veličanstveni prizor biti vidljiv "desno od sjevernjače odmah nakon sumraka". Sigurni smo da sve zainteresirane tek čeka prizor za pamćenje.

02. svibanj 2024 16:43