StoryEditorOCM
ZabavaBUDITE OPREZNI

Zanimljive prometne kazne u Europi: Evo za što ćete u zatvor, gdje ćete platiti ako bezrazložno zovete policiju na mjesto nesreće, a gdje i za što ćete dobiti 50 posto popusta

Piše dv
14. listopada 2022. - 19:03

Prometne kazne svakako su nešto što nikome nije drago, a HAK donosi pregled kakvi su zakoni u Europi.                                    

Ako u Njemačkoj dobijete kaznu za nepropisno parkiranje možete je platiti u najbližem tobacco shopu. Platite odmah jer će nakon par dana kazna porasti. Padne li kiša, u Francuskoj na cestama vrijede drugačija ograničenja brzine – tamo gdje je bilo 90 km/h morate voziti 80 km/h, na autocestama umjesto 130 km/h morate voziti 110 km/h. Svojem vozačkom nagonu zapovjedite da se primiri, prenosi Slobodna Dalmacija.

U Italiji su rigorozne kazne za one koji piju alkohol i voze, odnosno one koji imaju više od 1.5 promila. Kazne idu i do 6000 eura, a ovisno o težini prekršaja vozačima može biti oduzet automobil i prodan na aukciji (ako je vozač i vlasnik automobila). Manje kazne možete platiti i u kioscima LIS-a (Lottomatica Italia Servizi) ili Sisala (Sport Italia Società a Responsabilità Limitata)

Ako u Austriji pozovete policiju na uviđaj prometne nesreće, a mogli ste podatke razmijeniti sami, platit ćete kaznu od 36 eura. Ta se kazna zove ‘taksa plavog svjetla’.

Ozbiljni prometni prekršaji (vozite li 40 km/h više od ograničenja brzine) koštaju i u Švicarskoj. Kazna je oko 9300 eura. Za neki oblik cestovnog ludila (samo ga tako možemo nazvati), jurnjavu, divljanje, bijeg policiji platit ćete zatvorskom kaznom od najmanje godinu dana i zapljenom vozila. Nikomu se ne oprašta.

Španjolska ima slične propise kao i mi – platite li kaznu u roku 20 dana dobit ćete 50 posto popusta. U Španjolskoj su obavezna i dva sigurnosna trokuta u automobilu.

U Grčkoj se prometne kazne udvostručuju ako ih ne platite u deset dana.

U Engleskoj vam parkirnu kaznu može napisati jedino osoba koja ima propisom određenu uniformu i kapu.

16. travanj 2024 20:21