StoryEditorOCM
ZabavaUMJESTO SUPLEMENATA

Vrijeme je za pripremu kože za sunce! Ovo su namirnice bogate beta-karotenom koje preporučuje dubrovačka nutricionistica

Piše DV
17. svibnja 2023. - 13:14

Svibanj je mjesec svjesnosti o raku kože, a u ovo vrijeme mnogi koji imaju problema s osjetljivošću na sunce kreću s pripremama. Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije objavio je niz članaka na ovu temu, među ostalima i o pravilnom odabiru namirnica koje mogu biti značajna podrška "u zaštiti kože od oštećenja i pomoći u oporavku već oštećene kože te tako utjecati i na smanjenje rizika od razvoja raka kože".

Preporučuju se raznovrsna prehrana, unos namirnica bogatih vitaminima C i E, rajčice i beta-karotena.

"Kako bi pripremili kožu za sunce dva, tri mjeseca prije ljeta mnogi uzimaju suplement beta-karotena. Važno je napomenuti da bi ga trebalo uzimati u prirodnom obliku jer je tad najdjelotvorniji. Mi Vam preporučamo namirnice koje ga sadrže u velikoj količini, primjerice mrkva, marelica, mango, batat, dinja, lubenica, tamnozeleno lisnato povrće.  Koža će sporije starjeti, brže tamniti, a smanjena je i mogućnost nastanka alergije na sunce", navodi Marija Vezilić, nutricionistica ovog Zavoda. 

image
/Cropi

Za rajčicu, kao jednu od preporučenih namirnica, navodi kako obiluje vitaminima A, C, E, bioflavonoidima te biološki aktivnim tvarima likopenom i tomatinom. Konzumirajući rajčicu mogu se smanjiti upale nastale djelovanjem štetnih UV zraka te neutralizirati opasne molekule koje nastaju u slučaju predugog izlaganja suncu, a autorica teksta navodi i zanimljivost: likopen iz kuhane rajčice puno se bolje apsorbira nego iz sirovog voća i povrća.

Iako ove namirnice pružaju zaštitu od štetnog djelovanja sunca i potpomažu oporavku kože, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo, to ne znači da možete pojesti malo voća i povrća i zatim se bezbrižno izležavati na suncu po cijele dane.

 

30. svibanj 2024 13:15