StoryEditorOCM
ZabavaLiječnica otkriva

Važno je kako spavamo, jedan položaj je najzdraviji, drugi izaziva hrkanje, a treći krivi kralježnicu i može potaknuti razvoj Alzheimerove bolesti

Piše PSD
14. veljače 2022. - 23:33
Položaj na boku je najkorisniji s medicinske točke gledišta, svejedno spavate li na lijevom ili na desnom bokuAFP

Nepravilan položaj tijela tijekom spavanja može izazvati nelagodu i na duže staze pridonijeti razvoju opasnih bolesti, upozorava neurologinja, somnologinja Elena Careva.

Kako objašnjava, ljudi često naviknu spavati u istom položaju, ali to ponekad šteti zdravlju. Na primjer, položaj na boku je najkorisniji s medicinske točke gledišta, ali i tu postoje ograničenja za određene grupe.

"U toj pozi najbrže dolazi do lučenja metaboličkih produkata. U principu se može spavati i na lijevom i na desnom boku, jer grudni koš podjednako štiti s obje strane. Jedino ograničenje za spavanje na lijevoj strani bit će za ljude koji imaju problema s radom srca, kao što je kardiopulmonalna insuficijencija“, ističe liječnica. Kako kaže, njima se savjetuje da spavaju na desnom boku, piše Sputnik, a prenosi Slobodna Dalmacija.

image
Spavanje na leđima ne preporučuje se ljudima koji u snu imaju zastoje u disanju
AFP

Spavanje na leđima ne preporučuje se ljudima koji u snu imaju zastoje u disanju.

"Ako dolazi do povlačenja jezika unatrag, što izaziva prestanak disanja tijekom spavanja i što se može manifestirati hrkanjem, položaj na leđima je također nepoželjan“, dodaje liječnica.

Kako kaže, najštetnije je spavanje na trbuhu. Ako čovjek dugo leži u tom položaju – strada njegova kralježnica.

image
Spavanje na trbuhu je najštetnije
 
AFP

"Kralježnica nije u fiziološkom položaju – neki mišići su previše istegnuti, a neki postaju hipertonični, što ujutro može dovesti do glavobolje i bolova u vratu“, upozorava Careva.

Međutim, kako dodaje, najopasnije kod spavanja na trbuhu je to što takva navika može dovesti do poremećaja metaboličkih procesa i izazvati razvoj Alzheimerove bolesti.

"Istraživanja su pokazala da se izlučivanje štetnih metaboličkih produkata, koji se akumuliraju tijekom dana i izlučuju tijekom noći, zadržava u položaju na trbuhu. Ako se ti metabolički produkti akumuliraju, na primjer amiloidni protein, u dugoročnoj perspektivi to može pridonijeti razvoju demijelinizirajućih bolesti, Alzheimerove bolesti“, kazala je liječnica, piše Sputnik.

image
Ako se tijekom spavanja na trbuhu metabolički produkti akumuliraju, na primjer amiloidni protein, u dugoročnoj perspektivi to može pridonijeti razvoju Alzheimerove bolesti, tvrdi dr. Careva
AFP
05. svibanj 2024 06:03