StoryEditorOCM
ZabavaO ZAHVATIMA I TRETMANIMA

Uzmite u ruke bočice i provjerite sastav svoje kreme protiv bora: ako nema ovaj sastojak, zaludu ste bacili više stotina kuna! Ugledna splitska liječnica otkriva sve zablude i istine o borbi protiv starenja

Piše Javorka Luetić/sd
1. ožujka 2022. - 16:06

Danas smo svjedoci jakog pritiska kozmetičke i modne industrije kojoj je imperativ mlado lice, jedro tijelo. Jednom riječju slavi se kult mladosti.

Brojne slavne osobe ne mogu podnijeti pritisak neumitnog starenja i padanja u zaborav i gubitak uloga s druge, pa pribjegavaju brojnim estetskim zahvatima koji katkada dovode do katastrofalnih rezultata, donosi Slobodna Dalmacija.

Svjedoci smo brojnih rekonstrukcijskih zahvata pomlađivanja koji su ponekad vidljivo neuspješni, ali nas se svakodnevno i zasipa reklamama krema i različitih preparata koji 'garantiraju' instant peglanje bora u najkraćem vremenu, za svega sedam ili 14 dana, 'već nakon nekoliko nanošenja', a u prilogu kao dokaz podastiru fotošipirane fotografije fantastičnih rezultata.

Što o ovim trendovima kaže prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, iskusna dermatologinja i predstojnica Klinike za kožne boesti KBC Split.

- Čak i najveći američki "guru" po pitanju starenja i borbe protiv njega, Nicolas Perricone, započinje svoju knjigu sa rečenicom da starenje nije neumitno, nego da je to bolest i da se možemo protiv nje boriti.

Puno ljudi, ako ga slijedi, upast će u depresiju. No u našim krajevima još smo relativno "otporni" na ovakvo mišljenje.

Činjenica je, naime, da broj tretmana koji imaju zadatak pomladiti kožu raste nezaustavljivo i to oko 1500 % godišnje.

image
'Tjelesne promjene koje se događaju u oba spola su univerzalne i rezultat su protoka vremena, našeg nasljeđa i stila života. U svemu tome bitan je naš stav'
Ilustracija/AFP


Najčešće se traži injiciranje botoksom, mikrodermoabrazija, injiciranje hijaluronske kiseline, te kemijski pilinzi i lasersko odstranjivanje dlaka.

Potom su tu od kirurških metoda liposukcija, uvećanje dojki te operacije vjeđa i nosa. Svi ovi tretmani usmjereni su prema ženama nakon 40-te godine, kada se počinju pojavljivati prvi znaci starenja i boranje.

Činjenica je da populacija stari i da će za 20-ak godina 1/3 žena biti žene u menopauzi i starije. To je neminovno.

Koliko u borbi protiv stvaranja bora pomažu skupe kreme koje koštaju nekoliko stotina do više tisuća kuna i u kojoj dobi bi ih trebalo koristiti?

- Što se tiče njege kože, valja naglasiti da i najskuplja krema nije garancija za besprijekorni učinak. I takve kreme mogu izazivati alergijske reakcije ili neki drugi neželjeni učinak.

Visoka cijena je najčešće rezultat skupog marketinga, dopadljivog pakiranja i prepoznatljivosti brenda. Prema sadašnjim suvremenim saznanjima, krema bi trebala sadržavati peptide biljnog porijekla, antioksidanse (flavonoide i npr. C vitamin, koenzim Q10), vitamnin B3 (ili niacinamid) koji održava vlažnost i elastičnost kože, djeluje na tamnije neestetske pigmentacije, smanjujue crvenilo te djeluje antioksidativno.

Pored vitamina B3 i C, važan sastojak pogotovo noćne njege je derivat vitamina A. Vitamin A je jedini spoj koji dokazano pomlađuje kožu.

Vezujući se za ključna mjesta u koži i potkožnom tkivu, djeluje protiv starenja i karakterističnog nakupljanja pigmenta koja se događaju starenjem.

image
Dr. Neira Puizina Ivić: Starenje kože i općenito starenje je najpravedniji prirodni proces koji se ne može zaustaviti novcem niti bilo čime. Možemo ga samo usporiti i olakšati prerano oštećenoj koži daljnje pogoršanje
Vojko Bašić/Cropix


Kao i C vitamin, i A vitamin čini kožu osjetljivom na djelovanje Sunca, pa se kreme s dodacima ovih vitamina preporučuju primjenjivati isključivo noću. Kao dodatak noćnoj njezi mogu se dodavati određene kiseline (alfa hidroksilne ili tzv. voćne kiseline, ili beta hidroksilne kao npr. salicilna ili bademova kiselina).

One lagano ljušte površne slojeve kože i na taj način je zaglade. Kada se ovim putem izljušti rožnati sloj, koža je sjajnija i reflektira svjetlo, pa djeluje svjetlije, a sitne bore su manje uočljive.

Naravno, svi ovi pripravci moraju sadržavati ovlaživače i masne tvari koje su u omjerima kao i u našoj koži. Cilj je stvoriti ili učvrstiti masnu barijeru koja će onemogućiti isušivanje kože, a time pojavu sitnih pukotina oko kojih se stvara upala odnosno vidljivo crvenilo.

Stvaranje masne barijere na koži je vrlo kompliciran proces za kojega su zadužene masne žlijezde u koži i pokrovni sloj kože.

Njihovim radom nastaje jedinstveni omotač koji nas brani od djelovanja hladnoće, topline i kemikalija iz okoliša.

Kada bi trebalo započeti s njegom kože?

- Što se tiče početka njege, valja naglasiti da se koža u potpunosti obnavlja do otprilike 26. godine života. Tada ona počinje lagano starjeti. Naravno, mi to ne primjećujemo, no ako nekoga ne vidimo određeno vrijeme, uočava se promjena.

Starenjem počinju zakazivati određeni enzimski mehanizmi pa se polagano počinju nakupljati greške koje rezultiraju postupnim gubitkom teksture kože i potkožnog tkiva. Važno je pri tom nasljeđe, koje nam diktira kako i kada će se to dogoditi.

Muškarci tako do 50. godine brže stare od žena, dok nakon 50. vidimo ubrzano starenje u žena. Tome je razlog nagli pad estrogena zahvaljujući čemu počinje među ostalim jača suhoća, obješenost i boranje kože.

Koje su mogućnosti dermatološkog, neinvazivnog, a koje kirurškog tretiranja bora i što se sa svakom od tih metoda postiže?

- Sitne površne bore mlađih osoba moguće je tretirati noćnim kremama sa derivatom A vitamina, tzv. "antiaging" proizvodi, a danju kremama sa dodatkom ovlaživača i primjerice hijaluronske kiseline koja ima sposobnost vezivanja velikog broja molekula vode.

Tako npr. molekula hijaluronske kiseline može na sebe vezati oko 1000 molekula vode što razultira izvrsnim hidratizirajućim učinkom.

image
Ilustracija/AFP


Pri tom se ne smijemo zanositi mišlju da nanošenjem krema na kožu, ubacujemo te velike molekule pod kožu, jer je pokrovni sloj kože velika i jaka barijera.

Hijaluronska kiselina može biti "izrezana" na manje segmente, ali konačni cilj je da vezivanjem vode koža djeluje ovlaženo i time svježije.

Kod malo starije kože, one između 35-45 godine, mogu se provoditi i određeni fizikalni postupci kao dermabrazija, površni pilinzi različitim tvarima. Najčešće su to voćne kiseline, derivati A vitamina u višim koncentracijama, trikloroctena i piruvična kiselina, kao i niz drugih tvari koji imaju zadatak oslabiti veze među stanicama i izljuštiti kožu.

Pored toga, može se za postizanjem bolje teksture kože pribjeći vrlo prirodnom tretmanu koji se sastoji od ubadanja pod kožu jednog dijela plazme koji se izvuče iz epruvete krvi koja se bolesniku izvadi neposredno prije tretmana.

U tom dijelu plazme koji se bockanjem ubacuje u kožu i na taj način lagano ranjava i istovremeno podstiče proces cijeljenja, nalaze se brojni čimbenici koji za rezultat imaju poboljšanu teksturu kože i izvrstan sjaj.

Učinak je vidljiv nakon par dana i traje nekoliko mjeseci, pa ga treba obnavljati 2-3 puta godišnje ovisno o konačnom željenom učinku. Pored vlastite plazme iglicama se mogu uvoditi u kožu različiti kokteli vitamina i antioksidansa.

Dobne granice nema, no ipak je primjerenije to raditi pri pojavi prvih znakova starenja.

- Koliko pomažu nove tehnologije- ultrazvuk, laser…?

- Za agresivnije, a time i dugotrajnije učinke katkada se služimo i skupljom tehnologijom bilo da su to radiofrekvencija, ultrazvuk ili laserska tehnologija koje u konačnici imaju uvijek učinak cijeljenja pri čemu se nakon prethodnog oštećenja veziva toplinom ili ultrazvukom omogućava cijeljenje, a s tim u vezi i pojava novog vezivnog tkiva.

No, potencijal stvaranja novog veziva sa starenjem je oslabljen. U tim slučajevima može se pribjeći kirurškom zahvatu za kojeg treba izdvojiti i vrijeme i novac. U svemu ovome treba naglasiti da se ne smije izgubiti mjera. Naime, groteskno je kada starija osoba želi izgledati 40-50 godina mlađe.

Osoba sa starenjem polagano ulazi u suglasje sa sobom, svjesna prolaznosti vremena kojih 20-ak godina ranije nismo bili svjesni. Nerazmjer između naših želja i objektivnog stanja duha i kože, rađa katkada, nažalost, takve slučajeve da se pitamo: Pa kako je mogla to ovako loše napraviti?

Ne smijemo zaboraviti da je novac u ovoj industriji veliki pokretač, te da društvene mreže i nametanje nedostižnih kanona ljepote na fotografijama na kojima se interveniralo, stvara u mladoj i nezreloj osobi osjećaj manje vrijednosti i depresije.

image
Ilustracija/AFP


Ovakva površnost i briga za izgled pakiranja u današnjem zapadnjačkom svijetu kojem i mi pripadamo stvara posebne psihičke ovisnosti i bolesti koje su prije 30 ili 40 godina bile manje učestale. Borba za svakodnevnom egzistencijom uklanja želju za ovim pretjerivanjima dokonih osoba.

Od nekirurških metoda liječenja manjih bora, pored pilinga i filera, na prvom mjestu valja spomenuti prethodno ubadanje iglicama putem specijalnih bodljikavih valjaka tzv. dermarolera, koji se rolaju po koži u različitim smjerovima. Na taj se način stvaraju male rupice u koži kroz koje se mogu utrljati razne hranjive tvari i antioksidansi kao i određene frakcije plazme.

Ovo ranjavanje kože naravno dovodi do pokušaja cijeljenja stvaranjem novih vezivnih vlakana, pa time i obnavljanje potkožnog tkiva. Vrijeme oporavka je svega par sati.

Pored toga novi trend sa kratkim vremenom oporavka, do par dana, je tretman koji radi po principu frakcijske plazme. Radi se o tretmanu koji traje od par desetaka minuta do sat vremena. Radi se o neinvazivnom tretmanu kojim se mogu podizati gornje vjeđe ili smanjiti obješeni veliki podočnjaci.

Mogu se ukloniti i naslage masnoće tzv. ksantelazme u okolini očiju osoba sa poremećajem metabolizma masnoća, manji ožiljci te različite degenerativne promjene na koži vrata.

image
Ilustracija/AFP


Tridesetak minuta prije tretmana koža se anestezira anesteičkom kremom te se pristupa postupku koji nalikuje na elektrokoagulaciju. Pored ovoga, u cilju otklanjanja nepravilnosti koje su rezultat starenja koriste se laseri i radiofrekvencijski uređaji.

Nakon svega što ste nabrojili, dolaze u obzir i kirurški tretmani?

- Kirurški tretman je rezerviran za promjene koje nije moguće riješiti konzervativnim metodama. Nerealna su očekivanja da će se obješenost lica riješiti pilingom. Duboke bore i jaka obješenost može se riješiti kirurškim podizanjem kao i umetanjem različitih niti koje imaju zadatak da djeluju protiv gravitacijskih sila i neumitnog spuštanja tkiva.

Činjenica je da starenje kože lica u bijele rase izraženije u donjem dijelu lica, osobito u području oko usta i brade. Žuta rasa s ovim nema problema, pa je kod njih i teže procijeniti dob osobe. Oni, za razliku od bijele rase, imaju problem sa stvaranjem pigmentacija i osjetljivošću kože.

Koji su najnoviji trendovi pomlađivanja?

- Od najnovijih trendova fileri sa hijaluronskom kiselinom još su uvijek jako popularni i osvježe relativno brzo u vrlo kratkom vremenu. No, mora se paziti i na moguće nuspojave, jer katkad tvar može između različitih struktura i slojeva kože otići u neželjenom smjeru, pa se mora odmah intervenirati s enzimom koji vrlo brzo razori filer.

Fileri su više orijentirani za promjene u donjoj polovini lica, dok se gornji dijelovi lica tretiraju često traženim botulinum toksinom ili popularno botoksom. Inače se kao lijek upotrebljava u okulističkoj i neurološkoj specijalnosti, a u dermatologiji u liječenju pretjeranog znojenja.

image
Ilustracija/AFP


Mora se naglasiti da se radi o otrovu koji blokira prenošenje informacije od živca do mišića pa se neće stvarati mimičke bore. Danas neki preporučuju male doze u mlađih osoba, u 30-oj. godini pa čak i ranije, kako bi se preveniralo nastajanje bora. No, blokada odnosno paraliza mišića neminovno dovodi do njegove smanjene funkcije i vremenom do atrofije pa se osoba mora podvrgavati povremenim tretmanima.

Neprirodni izražaj lica takvih osoba rezultira neprepoznavanjem emocija na licu takvih osoba i bezizražajnosti kao i katkada čudnim izražajima očiju ili obrva pa dobijemo tzv. "vražje oči" kada se botoks stavi postranično od zamišljene linije koja prolazi kroz zjenice. Malena greška u mjestu uboda može rezultirati padanjem gornje vjeđe što svakako treba izbjeći.

Botox se najčešće primjenjuje za uklanjanje vodoravnih i okomitih bora čela, bora sa vanjske strane očiju kao i dinamičkih bora vrata. Vrijeme oporavka je praktički vrlo kratko, pa se osobe mogu odmah vratiti na posao.

Koji je vaš savjet kad je riječ o borbi protiv starenja, možemo li ovaj proces zaustaviti?

- Starenje kože i općenito starenje je najpravedniji prirodni proces koji se ne može zaustaviti novcem niti bilo čime. Možemo ga samo usporiti i olakšati prerano oštećenoj koži daljnje pogoršanje. To se može postići ishranom bogatom voćem, povrćem, vlaknima, a siromašnom alkoholom i mastima.

Preporuka je da se pije puno vode, oko 2 litre na dan, i izbjegava pušenje, zagađenja i stresan način života uz primjerenu fizičku aktivnost. Uz to dodajmo da će se i svakodnevna adekvatna njega kože višestruko isplatiti, jer ne zaboravimo da se koža katkada u literaturi uspoređuje sa slonom; dugo pamti što joj je naneseno i onda vrati nakon niza godina kada se najmanje nadamo.

image
Dr. Neira Puizina Ivić: Visoka cijena je najčešće rezultat skupog marketinga, dopadljivog pakiranja i prepoznatljivosti brenda
Joško Šupić/Cropix


Vrijeme neumitno teče, a starenjem postajemo suočeni sa promjenama, katkada i neugodnima, koje u određenoj dobi treba znati prihvatiti kao dio života i jednu fazu koja je praćena jednom drugom vrstom energetske razine.

Tjelesne promjene koje se događaju u oba spola su univerzalne i rezultat su protoka vremena, našeg nasljeđa i stila života. U svemu tome bitan je naš stav i činjenica da smo obogaćeni brojnim iskustvima i mudrostima koje mogu pomoći mlađim naraštajima.

Kako razoriti podbradak?

U liječenju podbadka koji je često rezultat postupnog nakupljanja masti tijekom starenja, postoje različiti laserski tretmani i kirurški tretmani kojim se masnoća odstrani i tako postigne naglašenost oštrijeg ruba vilice koji daje karakteristični mladenački izgled. Postoje danas tretmani određenim kiselinama koje razaraju masno tkivo, a djelotvorniji je u mlađih osoba.

Radi se o molekulama deoksiholične kiseline, a proces iscjeljenja traje i par tjedana. Tu se na području vrata i podbratka obilježe točkicama mjesta ubrizgavanja nakon čega slijedi oticanje. Pojava crvenila na mjestu uboda i modrice nisu rijetka pojava.

Valja napomenuti da se mogu pojaviti i oštećenja živca i katkada problemi sa gutanjem. Naravno, sve ove tretmane trebali bi izvoditi educirane i iskusne osobe, svjesne mogućih nuspojava kao i načina liječenja svakog od ovih modaliteta.

25. travanj 2024 09:51