StoryEditorOCM
ZabavaTALENTIRANI MOMCI

Upravo je izišao treći studijski album dubrovačkog sastava Embassy 516, a od sutra kreću na koncertnu promociju: ‘Enigma jednog nestanka ‘kriva‘ je za ime benda‘

Piše Lorita Vierda
15. studenog 2023. - 18:42

Oni sviraju, pišu, produciraju i održavaju koncerte i u tome itekako uživaju, a ako ste mislili da se to u Dubrovniku više nema gdje raditi - e pa ima. Oni su Žarko Dragojević, Tomislav Kličan i Ivica Glunčić i upravo su napravili treći studijski album naziva Trans i izbacili istoimeni singl i videouradak, a skupa čine dubrovački bend Embassy 516. Postoje još od 2015. godine, kad su prve ideje Tomislava i Žarka, a potom i drugih prijatelja benda, krenule u realizaciju.

image

Bend Embassy 516 izdao je treći studijski album

Vedran Levi

- Prvi diskografski početak bio je 2012. kad smo napravili album Surveillance of the environment i to za zagrebački Geenger records kojemu smo i danas vjerni. Drugi naš album napravili smo 2018. godine, zvao se ‘Correlation‘, i sad ovaj treći, koji izlazi 15. studenoga nazvali smo ‘Trans‘. Novi album naći će se na vinilu, s deset pjesama, s jedanaestom pjesmom kao bonus"- priča Žarko, koji se skupa s ostalim članovima benda jako veseli koncertnoj promociji.

- Odmah nakon izlaska albuma 15. studenoga, već 16. studenoga sviramo koncertnu promociju u Zagrebu u klubu 2-8, bivša Jabuka, a potom 17. studenoga u Šibeniku, pa ćemo pauzirati do kraja godine, jer planova za dalje imamo, ali kako već scve organizacije idu, nećemo ništa pretjerano govoriti kako bi sve prošlo po planu. A u planu za 2024. godinu su Dubrovnik, Zadar i Rijeka, nadamo se da će tu upasti i Split, pa onda Mostar, Sarajevo... Želje su da se na velikoj sceni Kazališta Marina Držića napravi koncertna promocija, vjerojatno u veljači" - dodaje Žarko.

image
Vedran Jerinić

Neobično ime benda nastalo je rekli bi, slučajnim odabirom, ali za sve je kriv jedna rock misterija, jedan nestanak bez traga.

- Ime benda došlo je kao inspiracija nakon događaja oko Manic Street Preachersa. Njihov član, gitarist i tekstopisac Richey James Edwards nestao je bez traga i dan danas nitko ne zna je li umro ili je negdje živ. Ali u svakom slučaju, on je nestao 1995. godine i posljednje mjesto na kojem je viđen bio je londonski hotel Embassy, u sobi 16 na 5. katu. I zapravo smo najprije imali pjesmu Embassy, a tek naknadno smo shvatili da nemamo ime benda pa smo ga, logično odlučili tako i nazvati. Zanimljiva ikonografska priča se tuda proteže, ta enigma i tužan događaj koji nikad nije razjašnjen nama je bila inspiracija, kao i Richey koji je i za života, u slučaju da je umro, i sam bio enigma."

image

Naslovnica trećeg albuma dubrovačkog benda Embassy 516 ‘Trans‘

Igor Jurilj/yellow Yuri/

Producent trećeg albuma Embassyja 516 je Žarko Dragojević koji je snimio gitare, bas gitaru i vokale, ivica Glunčić svira bubnjeve i Tomislav Kličan gitaru, a kao gost na koncertnim promocijama bit će i prijatelj benda i dragi suradnik, Maro Zajec. A imali su gdje i snimati i probati.

-Snimali smo dio u TUP-a, u Tvornici umjetnosti Podroom, dio kod mene doma, dio vokala na maloj sceni Bursa Kazališta Marina Držića, i moramo svima zahvaliti na svemu što su nam ponudili, prostor, opremu, podršku u svakom smislu. Djelujemo u sklopu udruge Audiovizualni centar Dubrovnik, imali smo veliku podršku i Zajednice tehničke kulture Grada, a i od samog Grada Dubrovnika. Također moram spomenuti i grafike novog albuma i ilustracije Igora Jurilja/ Yellow Yuri koji je dosad radio i sve naše naslovnice i jako nam je važan suradnik." - dodaje Žarko koji, kao i ostatak benda, jedva čeka koncertne promocije ‘Transa‘. 

03. svibanj 2024 15:56