StoryEditorOCM
Zabavamoćni glas Roberta Cresce, jednog od najzgodnijih Talijana

Uoči hrvatskog nastupa slavni talijanski pjevač progovorio o glazbi, modi, influencanju i naglasio: Ovo je iznimno važno

Piše DV/SD
6. rujna 2023. - 10:38

Trodnevni operni festival NOCTES Aquae Iasae po treći će se put održati na ovom pitoresknom mjestu, a moćni glasovi opernih pjevača, koji gostuju na najpoznatijim pozornicama svijeta, poput niske bisera zablistat će dragocjenim glazbenim tonovima. Atraktivne operetne arije Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih kompozitora uz dašak humora i ljubavne zavrzlame zasigurno će biti pravi doživljaj, a među gostima je i talijanski tenor Roberto Cresca. Uoči koncerta ekipa iz Hello! je razgovarala s pjevačem, kako kažu jednim od najzgodnijih tenora svijeta, čiji interesi sežu od mode, filma do putovanja.

Godinama se na našoj javnoj televiziji prikazivala vrlo popularna emisija o operi sa sloganom ‘za sve ljubitelje opere i one koji će to tek postati’. Recite nam kako i zašto ste se zaljubili u operno pjevanje; barem za one koji se još nisu upoznali s vašim radom?

- Moj otac je jako volio operu. Kad sam bio mali često smo u našem domu slušali opere i izvedbe poznatih arija. Jednog sam dana čuo Toscu Giacoma Puccinija nakon čega sam briznuo u plač od sreće. U tom, za mene, nezaboravnom trenutku odlučio sam kako želim postati operni pjevač.

Koliko vam je presudna autentičnost u pjevanju: biste li radije usavršavali tehniku do savršenstva ili vam je puno važnije karakteru pjevanja pružiti cijeli niz emocija koje su vam na raspolaganju?

- Operni su pjevači kao i plesni umjetnici uvijek opsjednuti s tehnikom. Nema sumnje da je to važno, ali isto tako ništa ne ide bez prave emocije. Ponekad je nesavršen glas prepun emocija daleko zanimljiviji i bolji, mogao bih reći autentičniji.

Mislite li da opera nije više samo za probrane sladokusce i da je postala sve popularnija zbog brojnih festivala na otvorenom, susreta s publikom na neobičnim mjestima i sve većeg utjecaja crossover i fusion glazbe?

- Opera je čini mi se sve manje popularna. Mnogo toga se promijenilo u glazbi, više se eksperimentira i nije više neuobičajeno imati spoj klasične i pop glazbe. Ipak, u posljednje vrijme sve više mladih ljudi posjećuje kazališta i koncertne dvorane, naročito jer na društvenim mrežama upoznaju kako su kazališta nova mjesta kreativnog otkrivanja.

Nastupit ćete ovog vikenda u Hrvatskoj, točnije na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae u Varaždinskim toplicama, i to u festivalskom programu Gianfranco & prijatelji. Kakva je vaša percepcija hrvatske publike?

- Hrvatska je publika predivna, vrlo je dobro pripremljena i nadasve naklonjena nama umjetnicima. Velika mi je čast nastupati ovdje u Hrvatskoj.

Kako se pripremate za nastupe? Imate li poseban režim, jeste li praznovjerni, ponavljate li iste geste prije nastupa ili imate holistički način pripreme?

- Nemam nekih posebnih rituala uoči nastupa. Pratim upute, želje autora ili produkcijskog tima, ali isto tako u svaki nastup nastojim unijeti emocije.

U prošlosti su operni pjevači bili nedostupni svojoj publici izvan kazališta. Društveni mediji danas pružaju praktično svima da komuniciraju s umjetnicima, dobiju uvid u ono što se događa iza kulisa i slično. Jesu li vama društvene mreže prednost ili teret?

- Na društvenim mrežama može se lako pristupiti svakome. Nema pravila i zapreka. Koliko su društvene mreže važne govori i to da vam mogu osigurati vrlo dobru promociju. Isto tako, mogu biti i vrlo opasne jer ste konstantno pod povećalom, a hejteri samo čekaju da u nečemu napravite pogrešan korak.

Koristite li društvene mreže za zagovaranje društvenih tema? Jeste li uključeni u pojedine kampanje ili projekte za podizanje svijesti, npr. iz područja ljudskih prava ili zaštite okoliša?

- Oduvijek sam posvećen zaštiti okoliša, pravima životinja, ali i borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja koje je nažalost i dalje sveprisutno u našem društvu. Svakako da koristim utjecaj na društvenim mrežama za podizanje svjesti među svojim pratiteljima. Na festivalu na kojem sam umjetnički ravnatelj progovaram o femicidu povezujući ovu bolnu temu s Bizetovom operom Carmen. Neizmjerno je važno osvještavati nove generacije.

Iz vaših dosadašnjih izjava razvidno je da vas zanimaju i drugi umjetnički izričaji? Je li film možda ono što vas najviše privlači?

- Dugo se bavim glumom, prvenstveno u kazalištu, a odnedavno sam uključen i u neke filmske projekte. Mislim da će biti jako zanimljivi, držite mi fige.

Počesto se ističe i vaš smisao za modu. Koliko vam je stajling bitan i kako biste ga opisali?

- Volim modu, a Talijani su svjetski majstori mode i stila. Njegujem ponešto ekscentričan stil jer kroz modu želim iskazati svoju osobnost. Prije svega, važno mi je da odjenem ono što mi se sviđa bez obzira na društvene norme, a nadam se da je to uvijek i sa stilom.

Planirate li ostati dulje u Hrvatskoj i posjetiti drugi dio zemlje?

- Hrvatska je prekrasna zemlja, prelijepih gradova, povijesti, umjetnosti i kristalnog mora. Nažalost ovom prigodom neću moći ostati i uživati dulje u Hrvatskoj jer me odmah poslije koncerta u Varaždinskim toplicama očekuju obaveze u New Yorku. No obećajem, uskoro sam opet u Hrvatskoj - najavio je  Roberto Cresca u razgovoru za Hello!.

 

27. svibanj 2024 09:41