StoryEditorOCM
ZabavaKROZ ESTONIJU I LATVIJU

Marijan Lujo u središtu IT tehnologije i prave domovine jeansa: Naš Stradun naziva se, pristrano, najljepšom ulicom. Lijep je, ali...

Piše GB
11. studenog 2021. - 21:28

Naš sugrađanin Marijan Lujo podijelio je s Dubrovačkim dojmove s nedavnog putovanja na Baltik gdje je iskoristio priliku za fotografiranje kod spomenika vitezu Rolandu, 'subratu' našeg Orlandova stupa!

image
Baltičke zemlje vodeće su u IT tehnologiji
Privatni Arhiv/Fb

Donosimo dio Marijanova dnevnika s putovanja kroz Estoniju i Latviju:

- Put prema baltičkim državama izazvao je iznimnu radost jer do tada nisam znao puno o državama koje sam obično nazivao "bivšim sovjetskim republikama". Covid putovnicu sam pripremio, ručnu prtljagu spakirao i put pod noge,Tallinn i Riga, stižemo! O Estoniji je poznato da je izuzetno napredna u IT industriji i da su javne usluge u potpunosti digitalizirane. Estonac osrednje dobi proveo je oko 15 minuta čekanja u redu! Online za nekoliko minuta možete dobiti baš svaki dokument, jedino se ne možete vjencati (shvaćam zapravo zašto to ne dopuštaju). Slijetanje u Tallinn, utisak izvanredan. Nema mnogo visokih zgrada osim u poslovnom dijelu, a spoj stare i nove arhitekture je izveden izvanredno. Grad odiše širinom, uređenošću, ima nebrojeno parkova i zelenila, hodam pločnikom, svako malo nailazim na stol za stolni tenis (!). Mnogo skulptura i ostalih uličnih umjetničckih radova. - priča Lujo.

image
Baltičke zemlje vodeće su u IT tehnologiji
Privatni Arhiv/Fb

- Putnička i trgovačka luka su na suprotnim krajevima grada, obje velike i očito velikog prometa. Iz ove potonje, trajekti isplovljavaju svakih nekoliko sati za Stockholm ili Helsinki. Sve se odvija u savršenom redu, prometne gužve ne postoje! U Rottermann kvartu (udžbeničkom primjeru spoja "stare" lučke gospodarske arhitekture i nove moderne arhitekture koja rabi i recentne materijale, nalazi se poslovno-rezidencijalno centar Tallinna. Stari centar je jedan od najsačuvanijih srednjovjekovnih gradova uopće. U Estoniji postoji najveći broj startup tvrtki po glavi stanovnika u svijetu, a mnoge su od takvih prerasle u generatore tamošnjeg gospodarstva koje je naočigled uspješno. Naime, BDP Estonije je 27 tisuća američkih dolara i raste oko 10 posto godišnje – otkriva naš sugovornik koji zaključuje da takva orijentiranost države ka IT tehnologiji i robotici bar dijelom proizlazi iz činjenice da je upravo u Tallinnu djelovao Sovjetski institut za kibernetiku.

image
Baltičke zemlje vodeće su u IT tehnologiji
Privatni Arhiv/Fb

- Puno muzeja od kojih su neki impresivno postavljeni, a svakako treba posjetiti pomorski muzej.

Baltička obala i horizont vidljivi su odasvud. Valovi konstantni, ne preveliki ali moćni. U Baltičkom zaljevu se nalazi oko 10 tisuća brodskih olupina, deseci tisuća života se ugasilo u tim vodama (u samo jednoj noci prilikom nadiranja nacista, stradalo je oko 12000 Estonaca prilikom evakuacije talinske luke!) - navodi Marijan i dijeli s nama impresije iz Latvije:

- U prijestolnici Rigi posjećujemo centar ovog velikog grada. Katedrala je jedna je od najstarijih zgrada. a i jedan je od najvećih srednjovjekovnih hramova na Baltiku . Riga je vrlo lijep grad s mnoštvom zgrada Art noveau stila. Doznajem usput da je upravo latvijski krojač prvi proizveo jeans materijal! Na centralnom mjestu nalazim statuu viteza Rolanda. Danas je putovati lako i jeftino. Naš Stradun naziva se, pristrano "najljepšom ulicom". Lijep, pa i jedinstven jest, ali postoji mnoštvo lijepih i zapanjujućih mjesta na svijetu. Šteta je ne doživjeti neke od njih. Tallinn i Riga sigurno su neka od tih mjesta – poručuje Marijan Lujo.

02. svibanj 2024 11:31