StoryEditorOCM
ZabavaZIMMERFREI

U Splitu se rasprodala skoro svaka postelja u Ultra vikendu. Evo koliko će gosti morati izdvojit za last minute rezervacije. Vjerujte, nije malo!

Piše Ana Franić/sd
5. srpnja 2022. - 20:04

Početak je srpnja i Split je već sada kao mravinjak, a tek nam slijedi udarni vikend - održavanje Ultra Music Festivala. Nakon dvije pandemijske godine pauze, Ultra se vraća na Park mladeži i to je zasigurno najjače događanje u Splitu ljeti. Što se Ultra približava sve je teže pronaći smješta u udarnom terminu po pristojnim cijenama. Kao i sve, riječ je o ponudi i potražnji, piše Slobodna Dalmacija.

I sami smo se dali u potragu za smještajem za ovaj vikend, preko najpopularnijih stranica - Bookinga i AirBnb-a. 

Izabrali smo datume od 8. do 11. srpnja i potražili smještaj za četiri osobe. Odmah nas je Booking upozorio da 96 posto smještajnih objekata u Splitu nije dostupno za odabrane datume. Ostalo je u ponudi tek 140 objekata. Cijene u najmanju ruku šarolike, od nešto manje od četiri tisuće kuna za tri noćenja pa sve do 130 tisuća kuna.

image

Vikend od 8. do 11. srpnja

Booking/Screenshot

Cijena apartmana za tri noći, s bračnim krevetom i kaučem na razvlačenje ili s dvije sobe, kreće se od 3952 kune pa do 11834 kune. Odnosno noć ispadne oko otprilike 1317 kuna do 3944 kuna ili po "naški" između 200 i 500 eura po noćenju.

Za tri noćenja u hotelu u centru grada u Suite Deluxe sobi s pogledom na more morat ćete iskeširati 15 i pol tisuća kuna. Najskuplji smještaj je u hotelu na Žnjanu gdje tri noćenja u Suite Penthouse s terasom s tri velika bračna kreveta i panoramskim pogledom na more koštaju 130 tisuća kuna. 

image

Vikend od 8. do 11. srpnja

Booking/Screenshot

Cijene su slične i na AirBnb-u. Najjeftiniji smještaj je 1276 kuna noć, odnosno 3531 kuna za tri noći. Riječ je o privatnoj sobi s dva kreveta na kat i privatnom kupaonicom. 

Među skupljima je kuća u centru grada s balkonom, dvije spavaće sobe i dvije kupaonice, gdje jedna noć košta 3482 kune odnosno 10446 kuna za period od 8. do 11. srpnja.

image

Vikend Ultre, od 8. do 11. srpnja

Airbnb/Screenshot

Kolika su u Ultra vikendu cijene više od uobičajenih za ovo doba godine, provjerili smo na način da smo ih usporedili s vikendom nakon Ultre, odnosno od 15. do 18. srpnja.

Na Bookingu je 93 posto smještajnih objekata zauzeto za navedeni period. 

image

Vikend od 15. do 18. srpnja

Booking/Screenshot

Među najjeftinijima su apartman u Stobreču s dvije spavaće sobe gdje tri noćenja koštaju 2150 kuna (cijena jednog noćenja je 716 kuna) i jednosobni apartman za četiri osobe na Poljudu od 2847 kuna (noć 949 kuna).

Među najskupljima je apartman s dvije spavaće sobe i dvije kupaonice na Žnjanu gdje ćete tri noćenja platiti 6415 kuna, odnosno 2138 kuna noć.

image

Cijene za period od 15. do 18. srpnja

Booking/Screenshot

Na AirBnb-u najjeftiniji smještaj je na Sućidru gdje jednosoban stan u privatnoj kući košta 530 kuna noć, odnosno 1588 kuna od petka do ponedjeljka. 

Najskuplji smještaj je u samom centru grada gdje ćete za noć u apartmanu platiti 1654 kuna. Apartman ima dvije spavaće sobe, ali i terasu s koje se pruža predivan pogled. Cijena za tri noćenja iznosi 4962 kune.

Za komentar oko cijena, nazvali smo Barbaru Marković, predsjednicu Hrvatske udruge obiteljskog smještaja iz Splita.

Na samom početku istaknula je da su cijene otprilike za 50 posto više u vikendu održavanja Ultra Music Festivala, ali daleko je to od početnih godina festivala u Splitu kada su cijene rasle i po 300 posto. 

- Svaki festival u Europi znači i povećanje potražnje za smještaj, to je normalno. Ultra Music Festival je drugi najjači festival u svijetu nakon Miami, a moramo imati i na umu da su bile dvije godine pauze i da su se ljudi zaželjeli zabave. Cijene su narasle, ali nije riječ o drastičnim povećanjima - objašnjava nam Marković.

image

Barbara Marković

Privatan album

Dodaje da možemo razlikovati dvije vrste iznajmljivača, one koji su se okrenuli brzoj zaradi i one koji su odlučili malo kalkulirati. 

- Primjerice, mnogi su povećali minimalni broj noćenja u svojoj smještajnoj jedinici i podignuli cijene 10 do 20 posto. Tako su sebi osigurali booking od pet do sedam dana umjesto tri, ali i privukli goste koji nisu primarno u Splitu zbog Ultre. Naravno druga polovica je poprilično digla cijene i ti smještaji neće ostati prazni, ali tko se dugo bavi iznajmljivanje zna koje su moguće posljedice od takvog tipa gostiju. To znači biti budan cijelu noć jer ne znate hoće li vas ljutiti susjedi zvati zbog buke, ali i hoće li biti veće štete u smještaju. Također povećali su se puno i troškovi, primjerice struja, praonica, čišćenje, tako da kod kraćih boravaka ti troškovi pojedu popriličan dio zarade - navodi nam predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Prokomentirali smo i ponašanje turista u Splitu, a Marković ističe da je lipanj bio među najgorim mjesecima što ona pamti.

- Lipanje je bio dar mar, razbijanje i buka. Jednostavno nemoguće. Zalažem se za uvođenje turističke policije i češće kontrole, ne samo za vrijeme nekih događanja već u cijeloj žiži turističke sezone. Nadam se da će ostati turističke sezone proći mirnije nego sami početak - za kraj nam je rekla Marković. 

06. svibanj 2024 01:53