StoryEditorOCM
ZabavaBORBA S DEBLJINOM

U Europu stigao ‘lijek za pretilost‘: tablete za mršavljenje odobrili i Irci, stručnjaci tvrde da ‘skidaju‘ do 15 posto težine

Piše DV/MOZAIK SD
22. ožujka 2022. - 15:13

Debljina je vodeći svjetski zdravstveni problem. Irska je posljednja zemlja koja je objavila kako će njezini građani imati na raspolaganju lijek za liječenje debljine, Wegovy (semaglutid).

Nakon odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA) EU zemlje postupno uvode ovaj lijek čije rezultate je EMA po odobrenju opisala "prosječnim gubitkom od 15 posto tjelesne težine", piše portal Zdravlje.

Današnja irska odluka tamo je argumentirana činjenicom da su i u toj zemlji visoke brojke pretilih ljudi, da debljinu smatraju jednim od glavnih uzroka dijabetesa tip 2 na čije liječenje odlazi deset posto irskog zdravstvenog proračuna te da su u njihovu zdravstvu trenutno dugačke liste čekanja za kirurško uklanjanje debljine.

Prije EMA-e ova terapija odobrena je i u Velikoj Britaniji otkud su ranije naveli kako u toj zemlji praktički tri posto BDP-a iz 2020. (58 mliijardi funti) odlazi na direktne i indirektne troškove debljine, objavio je portal Zdravlje.

24. travanj 2024 08:22