StoryEditorOCM
Zabavauršula tolj

Tko će nakon Albine predstavljati Hrvatsku na Eurosongu? Šefica hrvatske delegacije otkriva sve o nadolazećoj Dori

Piše Vinko Paić
2. studenog 2021. - 21:40

Bliži nam se još jedna Dora, a tko će nakon mlade Splićanke Albine Grčić biti naš novi predstavnik na natjecanju za Pjesmu Eurovizije koje će se u svibnju iduće godine održati u talijanskom Torinu - saznat ćemo za nešto više od tri mjeseca. U tijeku je natječaj za Doru 2022., a kao što smo već pisala Slobodna Dalmacija, šuška se kako bi pjesme mogli poslati Damir Kedžo i Franka Batelić.

Prošlog je tjedna i službeno otvoren natječaj za sve zainteresirane glazbenike koji bi se željeli okušati na Eurosongu. Hoće li biti nekih novosti na Dori?

- Od novosti bih svakako izdvojila pravilo da se pjesma izvedena na Dori, osim minimalno i uz izrazito dopuštenje Hrvatske radiotelevizije, neće smjeti aranžerski i jezično mijenjati. Tim pravilom željeli smo da na Dori čujemo pjesmu koja je u potpunosti spremna biti izvedena na Eurosongu, čime na Dori dobivamo najbolju i najkvalitetniju verziju te pjesme, a gledatelji i žiri znaju za što točno glasuju.

image
Hrvatsku je ove godine na Eurosongu predstavljala Splićanka Albina.
Kenzo Tribouillard

Znate li već tko će biti u žiriju koji će odabrati pjesme za Opatiju?

- Ne, zato što oni koji će sudjelovati na natječaju ne mogu biti u žiriju, a ne želimo nikome zavezati ruke, odnosno želimo da se što veći broj autora javi na natječaj.

Na koji ćete način raditi selekciju?

- Kao i uvijek, jedino će biti važna kvaliteta pjesme i njezina kompatibilnost s idejom Eurosonga.

Kada ćemo saznati rezultate natječaja?

- Objavit ćemo ih oko 1. prosinca na internetskoj stranici HRT-a i društvenim mrežama. Tada će biti poznata sva imena izvođača s naslovima pjesmama, njih 14 koji će se predstaviti na Dori 2022. i četiri rezerve.

Planirate li odabrane pjesme pustiti ranije u eter ili ćemo ih prvi put čuti tek na samoj Dori?

- Ono što smo napravili lani, pokazalo se odličnim pa planiramo to i ponoviti: tjedan dana prije pustit ćemo jednominutne isječke.

image
- Žao mi je ako itko odbija sudjelovati, jer vjerujem da smo složili jak i kvalitetan festival, pravi hrvatski Eurosong, kaže Tolj.
Matija Djanjesic/Cropix

Zna li se datum održavanja?

- Veljača kao i prijašnjih godina. O točnom datumu gledatelje ćemo obavijestit naknadno.

Mislite li da bi na idući Eurosong trebali poslati bržu ili sporiju pjesmu?

- Treba poslati najbolju pjesmu s Dore.

Koje biste autore i pjevače osobno voljeli vidjeti na Dori?

- Sve koji su ove godine inspirirani. Imamo puno kvalitetnih autora, na sreću, ali ne bih nikog izdvajala.

Je li vam žao što jedan od naših najplodonosnijih autora Tonči Huljić, unatoč željama mnogih fanova Dore, već neko vrijeme odlučno odbija sudjelovati?

- Žao mi je ako itko odbija sudjelovati, jer vjerujem da smo složili jak i kvalitetan festival, pravi hrvatski Eurosong.

image
Članovi grupe Maneskin slavili su ovog svibnja na Eurosongu u Nizozemskoj.
Kenzo Tribouillard

Po glazbenim se kuloarima šuška kako bi se u show programu mogla pojaviti talijanska grupa Maneskin, ovogodišnji pobjednici Eurosonga. Radite li na tome da ih dovedete u Hrvatsku?

- Priznat ću vam da sam radila na tome, ali oni su u veljači na velikoj europskoj turneji tako da ih nećemo vidjeti na Dori. Barem ne 2022.

Što ste sve dosad naučili kao šefica hrvatske delegacije za Eurosong?

- Da stalno moraš raditi i učiti. Ovaj posao volim pa mi ne pada teško. Ali jako je važno i stjecati iskustvo jer ni jedna teorija ne može nadoknaditi ono što sam doživiš, vidiš i iskusiš...

Ako bi za vrijeme vaše 'vladavine' Eurovizija došla u Hrvatsku koga vidite kao voditelje? Biste li se i sami voljeli okušati u toj ulozi?

- Ajme... zgodno pitanje! Imam nekoliko favorita, ali ne bih o imenima. Ja bih voljela voditi bar dio Dore, ali Eurosong ne bih vodila jer mislim da bih puno više naučila iza kamera.

03. svibanj 2024 09:12