StoryEditorOCM
ZabavaVJERA U SRETAN KRAJ |

TEREZA KESOVIJA - Sve ovo će proći, žrtava ima i bit će ih još, ali treba gledati s optimizmom na vrijeme koje dolazi

Piše Slobodna Dalmacija
8. travnja 2020. - 07:48
Zagreb, 190218. Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski. Koncert Tereze Kesovije, Tereza to sam ja, u povodu obiljezavanja 60 godina umjetnickog rada. Na fotografiji: Tereza Kesovija.CROPIX
- Ne priznajem stanje dosade, jer kad čovjek želi ubiti dosadu, onda to sigurno može na bezbroj načina: čitanjem zanimljivih knjiga, gledanjem edukativnih i silno zanimljivih dokumentarnih filmova, sređivanjem zanemarenih, a važnih dokumenata.
Ima, ima posla - kaže nam Tereza Kesovija, piše Slobodna Dalmacija.

Dubrovačka glazbena diva jedna je od ambasadorica naše akcije #OSTAJEMDOMA u kojoj apeliramo na sve građane da u vrijeme kada koronavirus hara svijetom ostanu kod kuće.

S obzirom da i sama spada u rizičnu skupinu, Tereza je od samog početka shvatila ozbiljnost situacije, a njezin je vedar duh i optimizam ne napuštaju ni sada, pa tako posljednjih dana obožavatelje na društvenim mrežama često iznenadi prigodnim videima iz kućne izolacije.

Koliko vam teško pada cijela ova situacija koju Hrvatska ne pamti još od vremena rata?
- Izuzetno mi teško pada. U prvom redu nedisciplina pojedinaca. Evo, nedavno sam vidjela na HRT-u slike s tržnice Dolac: dva starija gospodina nonšalantno šeću tržnicom s rukama na leđima. Ni maske ni rukavice, usput glasno pričaju i pljuckaju.

Mladi novinar zaustavi jednog od njih pitanjem: Zašto nemate masku i rukavice?, na što ovaj prilično drsko odgovori: A zašto? Tko ste vi i čime se bavite da bih ja vama morao odgovoriti?
Ima li itko komentar za takav primitivan odgovor? Pogledajmo koliko ljudi ne sluša ili svjesno ignorira stručne upute tima uglednih ljudi, ministra Božinovića, ministra zdravstva prof. dr. Beroša, pa onu čudesnu, neumornu ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, prof.dr. Alemku Markotić te ravnatelja HZJZ Krešimira Capaka.
Svi oni znojnih lica padaju s nogu od umora i nespavanja pa ipak neumorno i dalje daju sve od sebe da bi pružili sve potrebne informacije o zaštiti protiv virusa. Pokažimo im svoju zahvalnost sljedeći dragocjene savjete.

S obzirom da spadate u rizičnu skupinu naših građana i ne smijete izlaziti vani tko se sve brine za vas donoseći vam hranu i ostale potrepštaine?
- Moji prijatelji i obitelj.

Nedavno ste preboljeli gripu pa su vas testirali na COVID-19. Je li vas bilo strah mogućeg pozitivnog nalaza?
- Nisam po prirodi strašljivica osim kad moram vaditi krv, a to je često slučaj jer su mi vene tanke i krivudave. Sve ostalo me nimalo ne plaši. Mislim što ima biti, bit će!

Imate samo riječi hvale za ravnateljicu klinike Fran Mihaljević, profesoricu Alemku Markotić i ministra zdravstva Vilija Beroša.
S druge strane ogorčeni ste ponašanjem zaraženih liječnika koji se nisu pridržavali samodiscipline i mislite da bi ih trebalo strogo sankcionirati.
- Nisam u cijelosti upoznata s pozadinom slučajeva, ali ako je istina ono o čemu se govori i piše, onda bi ih trebalo ozbiljnije upozoriti na posljedice takvog ponašanje.

Sada je izvjesno kako će ova kriza pogoditi i glazbenu industriju. Otkazaju se koncerti i brojne druge velike manifestacije poput natjecanja za Pjesmu Eurovizije. Mislite li da će se glazbenici brzo oporaviti od ovog šoka ili će trebati proći neko vrijeme da se sve vrati u normalu?
- Sve ovo će proći jer proći mora. Žrtava ima i bit će ih još, ali treba gledati s optimizmom na vrijeme koje dolazi. Eurosong će se održati sljedeće godine i oko toga ne vidim dramu. Što se glazbenika tiče, uvijek su bili snalažljivi, a vodeća imena će sigurno brže nadoknaditi propušteno.

Neki vaši kolege ovih dana nastupaju iz vlastitog dnevnog boravka pa im se ti mini nastupi emitiraju na raznim platformama. Planirate li i vi time razveseliti svoju publiku?
- Rekla sam već da ne poznajem pojam dosade tako da ću se i time pozabaviti i sigurno nešto smisliti. U redovitom sam kontaktu s fanovima na svojoj Instagram stranici pa će o svemu biti na vrijeme obaviješteni, a i njihovi savjeti će mi dobro doći.

Kad prođe ova pandemija i životi nam se opet vrate kao nekad što sve planirate napraviti?
- Umjesto odgovora na ovo pitanje ja bih izjavila nešto drugo. Jesmo li išta naučili od ove tragične situacije? Jesmo li svjesni da nam dobre bolnice nedostaju? Mnoge od njih su stradale u nedavnom potresu pa su tako rodilje iz Petrove bolnice s tek rođenom dječicom morale biti na otvorenom i kasnije su upućene u šatore.
Vjerujete li da su nam potrebniji novoizgrađeni stanovi od neobnovljenih fasada koje su sada itekako stradale? Ovakve situacije ukazuju na to koliko bi nam sada bio neophodan Imunološki zavod koji više, ne znam zašto, ne radi, a o obnavljanju njegovog rada se govori već godinama.

I za kraj, preporučite našim čitateljima neku dobru knjigu, film ili seriju, kojima bi mogli kratiti iduće dane?
- Zadnjih godina orijentirana sam na čitanje knjiga s francuskog govornog područja. Upravo čitam knjigu mog velikog prijatelja, francuskog kantautora Serge Lame "Un homme de paroles" u kojoj su tekstovi njegovih pjesama zapravo autobiografija. Sjajna literatura, piše Slobodna Dalmacija.
27. travanj 2024 03:19