Nastasja Chiara Petrić pokazala nam je kako smrznuta riba može biti jako ukusna u jelima, donosi Dobro hrana.
Htjela sam pokazati što se sve može napraviti sa smrznutom ribom i ostalim morskim plodovima. Jer, ruku na srce, nemamo svi pristup svježoj ribi kada god bismo to poželjeli, a zaista je dio kvalitetne i uravnotežene prehrane i trebala bi se naći barem jednom tjedno na našim jelovnicima.
Mnogi ljudi zaziru od kupnje ičega smrznutog, pogotovo ribe, no uvjerena sam da je to zaista jedan sasvim u redu odabir i mogu se napraviti vrlo ukusna jela. Štoviše, mogu se pripremiti prave delicije.
Jedna od takvih je definitivno ovaj recept za riblji curry. Savršeno kremast, prepun okusa, pa se čak i smrznuti morski plodovi ističu najbolje što mogu. Poslužite ga uz integralnu basmati rižu i dodatno podignite nutrijente svojeg obroka.
Riblji curry s oslićem i jadranskim kozicama:
Potrebno je:
3 glavice luka
1 veća crvena paprika
2 srednje mrkve
3 veća češnja češnjaka
1 komad svježeg đumbira (veličine palca)
1 žlica ghee maslaca
1 žlica curry praha
1 žličica kurkume u prahu
1 žličica kumina u prahu
1/2 žličice kajenskog papra ili chilija u prahu
1 žličica soli
100-200 ml temeljca od škampi
1 konzerva sjeckane rajčice
1 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka
500 g smrznutih fileta oslića
1 manje pakiranje smrznutih jadranskih kozica
stručak svježeg peršinovog lista
+ integralna basmati riža
Priprema:
Odledite kozice i ribu koju narežite na manje komade. Očistite luk, papriku, mrkvu, češnjak i đumbir, stavite u sjeckalicu i izblendajte sve skupa što sitnije. Na ghee maslacu na vrlo laganoj vatri dinstajte povrće oko 15 minuta. Zatim dodajte mljevene začine, pecite sve još par minuta pa stavite temeljac, rajčicu i kokosovo mlijeko te na laganoj vatri povremeno miješajte oko sat vremena. Kada je umak kuhan, stavite morske plodove i kuhajte oko 10 minuta. Servirajte jelo posipano sa svježe sjeckanim peršinom i kuhanom integralnom basmati rižom.
Drugi recept je neočekivani preokret omiljene pržene riblje hrane, a to su pržene lignje koje sam zapekla u pećnici. Hrskave su, sočne, slankaste i zadovoljavajuće, pa svakako preporučujem da date šansu ovom boljem načinu prženja i pohanja u pećnici. Poslužila sam ih uz laganu verziju tartar umaka bez majoneze i dobila super obrok.
Pržene lignje iz pećnice
Potrebno je:
1 pakiranje kolutića lignji
6 žlica krušnih mrvica
1 žlica ribanog parmezana
1 manje pakiranje grčkog tipa jogurta
4 srednja kisela krastavca
manji stručak peršinovog lista
1-2 žlice limunovog soka
na vrh žličice češnjaka u granulama
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Lignje isperite pod vodom i posušite ih lagano pomoću papirnatog ručnika. Zatim prebacite u posudu, prelijte s malo maslinova ulja i pojedinačno svaki kolutić uvaljajte u smjesu od krušnih mrvica i parmezana. Posložite na papir za pečenje, poprskajte ili premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Nakon pola pečenja preokrenite kolutiće na drugu stranu. Čim su gotovi, posolite ih i poslužite s laganim tartar umakom koji ste napravili od jogurta, naribanih krastavaca, narezanog peršina, češnjaka, limunovog soka i začinili solju i paprom.
Treći recept je zaigrana rapsodija okusa spojena sa smrznutim lososom koji bi u drugim varijantama neslavno prošao, no u kombinaciji s tikvicama radi odlično jelo. Umak sam pojačala s kaparima i inćunima pa cijelo jelo ima dodatni riblji okus. Jedite svježu ribu kad god imate priliku za to, a u međuvremenu možete baciti pogled na ledenice u dućanima i isprobati ove recepte, preporuča Dobra hrana.
Kremasti umak s tikvicama i lososom s rižinim rezancima
Potrebno je:
1 veća tikvica
1/2 manjeg poriluka
2 žličice kapara
4-5 slana inćuna
2 dl ribljeg temeljca ili vode
1 češanj češnjaka
manji stručak svježeg peršinovog lista
2 deblja fileta zamrznutog lososa
malo maslinovog ulja
+ rižini rezanci
Priprema:
Na ulju na laganoj vatri zapecite oprani i nasjeckani poriluk. Kada je omekšao nakon 5 minuta, dodajte mu kapare i inćune, još sve zapecite par minuta pa dodajte temeljac i pričekajte da zavrije. Sada stavite tikvicu narezanu na kockice pa sve kuhajte oko 5 minuta pazeći da se tikvica ne prekuha. Dodajte oprani svježi peršinov list, protisnite češnjak i prođite umak štapnim mikserom dok ne postane kremast. Na kraju ubacite na kockice narezani losos i kuhajte još kratko dok se losos ne skuha. Poslužite uz rižine rezance.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....