StoryEditorOCM
ZabavaCAVTATSKI ENGLEZI|

Svi su nas zvali Captain Morgan i Jeanie Tonic. Cavtat je naše najdraže mjesto na svijetu, i tako će i ostati...

Piše Lorita Vierda
10. rujna 2020. - 15:04
John Millington, Britanac koji već 34 godine dolazi u Cavtat pokazuje fotografiju iz 1984. kad je s pokojnom suprugom prvi put došao u Cavtat
„Prvi put došli smo u Cavtat 1984. na medeni mjesec. I zaljubili smo se u ovo mjesto. Otad, već 34 godine svake godine, nekad i po nekoliko puta godišnje, dolazili smo moja supruga Jeanie i ja u Cavtat, sve do prošle godine...- priča nam John Millington, Britanac kojeg cijeli Cavtat pozdravlja s 'Captain Morgan'.
-Sve je počelo kad smo prvi put došli i u nekoliko dana u kafiću na mjestu današnje Bugenvile, na rivi, od konobara koji nas je svaki dan služio, dobili informaciju da sam u kratkom roku 'strusio' šest boca Captain Morgana. I tako je krenulo s mojim nadimkom. A moju Jean, koja je znala naručiti gin-tonic zvali su Ginnie tonic. To nam je bilo smiješno i slatko, i ta su nam 'domaća' imena ostala – priča John, kojemu se, dok pričamo u sjeni cavtatskog Amora, domaći javljaju s 'E, adio, Captain Morgan'! Kaže kako ga i doma u Engleskoj, u mjestu Crewe u blizini Manchestera gdje živi, također svi zovu tim nadimkom. Ove godine John je u Cavtat došao s posebnom misijom, ispunjavajući posljednju želju svoje supruge Jean.

image
John Millington, Britanac koji već 34 godine dolazi u Cavtat pokazuje fotografiju iz 1984. kad je s pokojnom suprugom prvi put došao u Cavtat

 

Konavoski Englezi


„Ona je to htjela, a ja sam tu da joj ispunim tu želju-došao sam prosuti njezin pepeo u more, na rivi, na mjestu gdje smo proveli najljepše dane u životu, a sa mnom je došao i moj sin i naši prijatelji, Greta i Reggie Gould, koji su inače s nama činili kvartet 'Thursday club', odnosno sastanke četvrtkom, kad bi se družili uz svoja omiljena pića i hranu."
John je cijeli život radio u obradi stakla, a prošla vremena dozvoljavala su duge odmore pa su svaki slobodan trenutak njih dvoje koristili za povratak u Cavtat. Prošle godine John se razbolio, i samo je mislio na to kad će završiti preglede da stignu u naše krajeve. Nevjerojatan obrat situacije sve je promijenio.
„Čekao sam na pregled srca i sa mnom je bila moja Jeanie. Liječnik koji me je išao pregledati rekao mi je, 'John, ti pođi unutra, a ti Jeanie, mislim da bi se i ti hitno trebala pregledati. Primijetio je, iako je dotad bila potpuno zdrava bez ikakvih zdravstvenih tegoba, da ima blago žutu boju kože. To je značilo da nešto s jetrom nije baš kako treba, ali detaljno su je pregledali i pronašli karcinom koji se iz trbušne šupljine proširio po cijelom tijelu. I samo tako, iz ničega, nakon tjedan dana, moje Jeanie više nije bilo...” - priča John susprežući suze i neprekidno gleda dolje niz rivu, u točku gdje su njih dvoje sjedili 34 godine, ruku pod ruku. I sam je nakon šoka gubitka životne partnerice i najbolje prijateljice odradio operaciju srca, uskoro ga čeka još jedna. Zna da će biti dobro iako se malo teže kreće, ali kako je Jeanie odlučila da se njezin pepeo prospe na najdražem mjestu na svijetu, on se poveo za njom, i u oporuku stavio kako i on za sebe, jednom kad do toga dođe, želi isto, na istome mjestu, što će obaviti njegov sin. Ipak se smije i kaže kako njegovo vrijeme još, izgleda, nije došlo.

image
John Millington, Britanac koji već 34 godine dolazi u Cavtat


Osim prosipanja pepela, napravio je i lijepu komemoraciju, uz pjesme Elvisa kojeg je Jeanie naprosto obožavala, bio je i ležerni program prisjećanja na Jeanie, uz puno smijeha i suza, ne kako bi tugovali, nego proslavili život svima drage Jeanie. Na prvoj stranici je njezina fotografija od prije par godina, a na zadnjoj stranici, njihova zajednička fotografija iz 1984., kad su prvi put na medenom mjesecu došli u Cavtat kojeg će otad pa nadalje smatrati jedinim mjestom za odmor.
„Vi ste stvarno nepopravljivi romantičar?”- pitamo Johna, a on se smješka, baš kao na staroj fotografiji i kaže „Jesam, uvijek sam bio romantičar. Obožavao sam je, voljeli smo se i poštovali, zaslužila je da je se voli. „.

Okorjeli romantik


Ratna zbivanja na našim prostorima zaustavili su ih u dolasku, pa pet uzastopnih godina nisu mogli doći u Cavtat, no ipak nisu išli predaleko.
„Nismo mogli do Cavtata, pa smo išli malo po Istri, uglavnom Rovinj, i par puta na grčke otoke koji su nas dosta podsjećali na Cavtat, a onda smo jedva dočekali ponovno doći ovdje. I otad smo ponovno dolazili svake godine. A i mome sinu, začudo, Cavtat se jako sviđa, i njega već svi znaju. Jednostavno, za nas, to je bilo to...” - priča John, a pridružuju se u oduševljenju Greta i Reggie, dvoje simpatičnih veseljaka.
„I ne samo to što smo ovdje već tjedan dana, nego se vraćamo opet u rujnu. I znamo da ćemo sad nakon povratka morati dva tjedna u karantenu jer u Engleskoj vlada totalno ludilo, ali nas to uopće nije briga! Zato i nismo htjeli zbrisati, što su učinili brojni britanski turisti na preporuku naše vlade. Spremni smo na to, već smo u lockdownu od ožujka preživjeli šest tjedana bez da smo promolili nosom vani, pa nam nova karantena neće teško pasti, jer znamo da se uskoro opet vraćamo!” - sva sretna priča Greta, koja je uvjerena da će se situacija smiriti. Ni John se nimalo ne boji, ni virusa, a ni karantene.

image
Bliski prijatelji Captaina Morgana, Reggie i Greta Gould također su zaljubljeni u Cavtat


„Ako je itko trebao biti sklon svemu i svačemu zbog teškog zdravstvenog stanja i pada imuniteta to sam svakako bio ja, međutim, zdrav sam i ne bojim se da ću se zaraziti, pa ljudi su ovdje zdravi, i virusa uopće nema, pogotovo ne straha od njega”. Unatoč svemu, unatoč tome što mu nema najdraže družice i još uvijek se nosi s njezinim iznenadnim odlaskom, odlučan je da i dalje, zbog uspomene na nju i njihov, kako kaže, prekrasan i prepun ljubavi život, i dalje dolazi u Cavtat kad god ima priliku. Pita John hoće li nakon izlaska u novinama biti zvijezda, odgovaram kako nije moguće biti veća zvijezda nego što on već jest u Cavtatu, a njegova priča i fotografije sigurno će se naći uokvireni na zidovima cavtatskog Amora, kao i u rukama obitelji i prijatelja u njegovom Creweu u Engleskoj.
25. travanj 2024 05:52