StoryEditorOCM
ZabavaOVO JE GENIJALNO!

Šveđani se dosjetili kako besplatno grijati kuću. Potrošit ćete 0 kuna!

Piše Iva Novak/D&D
8. prosinca 2023. - 13:23
Makarska, 080115. Reportaza iz makarskog Doma zdravlja koji je zbog komplikacija s ugradnjom nove kotlovnice ostao bez centralnog grijanja u najhladnijem dijelu godine. Na fotografiji: Kalolifer grije lijecnicku ordinaciju u makarskom Domu zdravlja.Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

Neki se griju na drva, neki na plin, a neki na - računala! Postoje različiti načini da se ugrijete, ali ipak, Švedska je definitivno ispred svog vremena. Njihov najnoviji tehnološki projekt iznenadio je cijeli svijet. U jednom dijelu Stockholma gradi se velika baza podataka. Svi koji posjeduju računala znaju koliko se ona zagrijavaju tijekom rada, ali nikome nije palo na pamet da se tom energijom može zagrijati kuća, piše Najzena.!

Šveđani su se jednostavno dosjetili i iskoristiti tu inače beskorisnu energiju. Toplinskom energijom računala grijat će se oko 30.000 kućanstava. Cijeli projekt vodi tvrtka Fortum, a prema njihovim predviđanjima, računala bi u budućnosti mogla grijati više od 10 posto kuća i zgrada. Zbog toga su gradske vlasti odlučile da je potrebno otvoriti više računalnih centara u Stockholmu.

01. svibanj 2024 03:03