StoryEditorOCM
ZabavaNAJBIZARNIJI ZAKONI

Sve luđe od luđeg! U ovim zemljama udane žene neće dobiti drugu čašu vina, a noću je zabranjeno puštati vodu u zahodu

Piše Marija Čović/sd
30. siječnja 2023. - 12:36

O hrvatskim zakonima, ili barem nekima od njih, svatko od nas bi imao štošta reći, a malo toga bilo bi pozitivno.

A kakvi god jesu i bez obzira kakva je njihova primjena u praksi, Hrvati su ionako majstori u pronalaženju svih mogućih rupa kako bi opravdali svoje nepoštivanje zakonskih propisa, piše Slobodna Dalmacija.

Daleko od toga da i u zemljama uređenijima od naše nema problematičnih zakona, a ima i onih sasvim bizarnih, što ne znači da ih ne treba poštivati, u suprotnom se može zaraditi poprilična novčana kazna, pa i boravak iza zatvorskih rešetaka.

Primjerice, u Fairbanksu na Aljasci nezakonito je jelenima davati alkoholna pića jer životinje mogu postati agresivne ako nešto popiju ili pojedu fermentirano voće.

Jedan jelen, a kasnije su mu mještani dali ime Buzzwinkle, je 2007. godine krenuo u razbijački pohod nakon što se nekako dočepao dijela zaliha lokalne pivovare. Buzzwinkle se u alkoholnoj ošamućenosti na gradskom trgu zapetljao u božićna svjetla, a nakon toga su gradski oci donijeli propis kojim se jelenima zabranjuje davati alkohol kako bi se ubuduće izbjegli njihovi pijani nestašluci.

image

U Barceloni se ne smije u kupaćim kostimima i gaćicama šetati ulicom i ulaziti u restorane i trgovine

Christopher Villano/Image Source Via Afp

U Švicarskoj je, vjerovali ili ne, nakon 22 sata u stambenim zgradama zabranjeno puštati vodu u WC školjku, pri čemu se vlada vodila nastojanjem da se smanji zagađenje bukom. Na upraviteljima zgrada je da uvedu pravilo da nema ispiranja školjke između 22 i sedam sati ujutro kako se ne bi ometali susjedi. Mnogi tvrde kako je to zapravo urbani mit jer – kako bi to izgledalo da se u stanu u kojemu živi više osoba toliko dugo školjka ne smije isprati vodom!?

Ako se nekome dogodi da ga poslovi dovedu do sastanka sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong Unom, treba biti svjestan da je nezakonito zaspati tijekom sastanka s njim, a taj se užasni prekršaj kažnjava smrću.

General Hyon Yong Chol, ministar obrane, navodno je pogubljen protuavionskim oružjem 2014. nakon što je zaspao tijekom sastanka s Kimom. Dvije godine kasnije pred streljački vod je izveden Kim Yong-Jin, zamjenik premijera za obrazovanje, koji je napravio istu pogrešku kao i general. Nakon istrage, Kim Yong-Jin je proglašen "antipartijskim, antirevolucionarnim agitatorom" i osuđen na smrt.

Na stranu vožnja pod utjecajem alkohola, u Škotskoj ne smijete pijani jahati konja ili kravu, ako vas zateknu u prekršaju, možete u zatvoru provesti do 51 tjedan.

image

Na nekim španjolskim plažama je zabranjeno graditi kule od pijeska

Antoine Arraou/Photoalto Via Afp

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima je ilegalno psovati, to ne odnosi samo na izgovorene riječi, nego i na poruke na mobilnim i društvenim mrežama, što uključuje i nepristojne emoje. Ako vas uhvate u prekršaju, moguće kazne su novčana globa, zatvor ili deportacija.

U toj je državi zabranjeno i jesti i piti u javnom prijevozu i na postajama. Ukoliko vas uhvate da nešto pijete ili jedete u vlaku ili autobusu, slijedi kazna od oko 25 eura.

Na nekim plažama u Španjolskoj zabranjeno je, i djeci i odraslima, praviti kule od pijeska. Gradska uprava Benidorma je 2016. zabranila graditi kule od pijeska na plaži Levante, a prekršitelji mogu biti kažnjeno globom do 150 eura. Isto pravilo vrijedi i na plažama Arona i Arica na Tenerifima, a ako netko baš želi graditi kule od pijeska, mora prethodno od lokalnih vlasti zatražiti dozvolu.

U Barceloni, osim na gradskim plažama, žene ne smije šetati okolo u bikiniju, ni muškarci u kupaćim gaćicama. Zateknu li vas takve na gradskim ulicama, čeka vas kazna od oko 280 eura. Lokalne vlasti su takvu odluku donijele 2011. nakon što je stanovnicima Barcelone prekipjelo da gomila turista samo u "krpicama"" namijenjenima plažama šeta ulicama i ulazi u restorane i trgovine.

Osim u novogodišnjoj noći, u Norveškoj su vatrometi zakonom zabranjeni, a strogo je propisani i gdje i kada se može kupiti vatromet, to je dozvoljeno samo nekoliko dana prije nove Silvestrova.

image

U Norveškoj su vatrometi zabranjeni, osim u novogodišnjoj noći

Sia Kambou/Afp

U toj skandinavskoj zemlji je zabranjeno nedjeljom kositi travu u dvorištu. Nedjelja je dan odmora i nije dozvoljeno obavljati bilo kakvu aktivnost koja proizvodi puno buke, što uključuje košnju trave.

Ako susjedi pozovu policiju jer netko kosi svoju tratinu, policijski službenici će doći i naložiti da se prestane s tom aktivnosti. Ukoliko se kosac ogluši o policijski nalog, uslijedit će "kućni posjet" i uručivanje kazne.

U Norveškoj vlasnici pasa ne smiju uškopiti svoga kućnog ljubimca bez valjanog medicinskog razloga. Veterinari taj zahvat smiju obaviti samo ako postoji opravdani razlog poput tumora na reproduktivnim organima životinje. Taj je zakon dio propisa o dobrobiti životinja i kaže kako se nijednu životinju ne smije podvrći riziku od operacije osim iz medicinskih razloga.

A u Torinu vlasnici pasa moraju svoje kućne ljubimce izvoditi u šetnju najmanje tri puta dnevno, u suprotnom ih očekuje kazna do 500 eura. A ukoliko ih se proglasi krivima za mučenje ili napuštanje kućnih ljubimaca, kazna može biti do deset tisuća eura i godinu dana zatvora.

Bizarni zakon u La Pazu u Boliviji zabranjuje restoranima i barovima da udanim ženama posluže više od jedne čaše vina. Zakon bi navodno trebao spriječiti žene da pod utjecajem alkohola postanu "moralno i seksualno previše opuštene" i počnu koketirati s muškarcima. Odredbe zakona, gle čuda, ne odnose se na muškarce.

U gradu Quitman u američkoj saveznoj državi Georgia nezakonito je pustiti kokoši da prelaze ulicu, svaki vlasnik mora svoje kokoši imati pod kontrolom u svakom trenutku.

U Singapuru je zabranjeno pljuvati na javnom mjestu. Za prvi prekršaj kazna je 700 eura, za drugi 1400 eura, a za treći i svaki nakon njega kazna je do 3500 eura.

image

U Engleskoj stoku smijete voditi ulicama od 10 do 19 sati samo ako imate posebnu policijsku dozvolu

J-c.&d. Pratt/Photononstop Via Afp

Prema zakonu koji datira još iz 1867. godine, u Engleskoj ne smijete voditi svoju stoku ulicama u vremenu od 10 do 19 sati, osim ako nemate posebnu policijsku dozvolu. Nema panike ako vidite da netko vodi svoje stado ulicama grada tijekom noći, to je sasvim legalno.

U Škotskoj se ne smije prodavati alkohol nakon 22 sata, čak ni u trgovinama koje rade non-stop. Alkohol se smije prodavati između 10 i 22 sata, pa se vrlo često pred trgovinama mogu vidjeti dugi redovi kako se približava vrijeme nakon kojeg se alkohol više ne može kupiti. Kazna za nepridržavanje zakona je sto funta.

Premda takav propis zapravo ne postoji, mnogi Škoti smatraju zakonom dozvoliti nekome da koristi njihov zahod ako im s takvom molbom zakuca na vrata. Prema povjesničarima, to proizlazi iz škotske gostoljubivosti. Pa ako baš morate na WC, a u blizini nema javnoga, pokucajte na nečija vrata, ljubazni Škoti vjerojatno će vas pustiti u svoj dom.

06. svibanj 2024 04:50