StoryEditorOCM
ZabavaODVELA IH LJUBAV

Supružnici se zaljubili u Istru pa Dubrovnik zamijenili ovom prekrasnom kućom

Piše anita budimir/dom i dizajn
5. srpnja 2023. - 18:38

Andrea i Matija se već dugi niz godina bave turizmom, a kako je Andrea podrijetlom iz Dubrovnika njoj je to donekle i u krvi

Iznova i iznova i iznova se vraćamo u prekrasnu središnju Istru i jednostavno se ne možemo nasititi njezine ljepote. Iako nas, pogotovo u ovo toplije vrijeme, sa svih strana mame nekim dalekim i primamljivim lokacijama. Mi ljubomorno čuvamo ovaj komad zemlje svjesni da se malo koja svjetska destinacija može mjeriti s ljepotom krajolika i arhitekture koja se skriva diljem cijele Istre. Ovaj put smo se zaputili u otkrivanje malog mjesta pod nazivom Sveti Petar u Šumi u samom srcu Istre gdje smo svratili do obitelji Radovčić na njihovo prekrasno imanje vrijedno filmskih ekrana, piše Dom i dizajn.

image

kuća supružnika u Istri

Hrvoje Serdar/
image

kuća supružnika u Istri

Hrvoje Serdar/
image

kuća supružnika u Istri

Hrvoje Serdar/
image

kuća supružnika u Istri

Hrvoje Serdar/

Andrea i Matija se već dugi niz godina bave turizmom, a kako je Andrea podrijetlom iz Dubrovnika njoj je to donekle i u krvi. Kako saznajemo od Matija, Andreina se obitelj bavi turizmom već 50 godina, a tako su s vremenom i njih dvoje ušli u posao te ga odlučili proširiti s novim projektom u Istri. To je za Andreu bio zanimljiv novi korak u životu, jer osim što posjeduje dugogodišnje iskustvo u turizmu ona je i velika zaljubljenica u dizajn koji se da tada bavila samo kao hobijem. Iako je u Milanu završila studij dizajna, vlasnica ove kuće odlučila je tek s projektom LaMaison svijetu pokazati što je to što ona tako odlično radi i koji je smjer u kojem ide.

Imanje i kuća LaMaison završeni su tek nedavno, nakon nešto više od godinu dana gradnje, a prostor kuće zauzima 280 metara četvorni, dok se vanjski dio rasprostire na 2500 metara četvornih. Mi se možemo pohvaliti da smo među prvim posjetiteljima ove impresivne kuće koja nas je očarala. Ugrubo bismo mogli reći da se radi o prizemnici donekle nepravilnog L oblika s dodatkom zatvorene terase, gdje imate dojam kao da ste na rimskom dvoru rezerviranom samo za povlaštene. Vilu okružuje veliki zeleni travnjak, dok se tik uz samu kuću smjestila zaštićena kamena terasa s bazenom i maslinama.

image

kuća supružnika u Istri

Hrvoje Serdar/
image

kuća supružnika u Istri

Hrvoje Serdar/
image

kuća supružnika u Istri

Hrvoje Serdar/
image

kuća supružnika u Istri

Hrvoje Serdar/

 

-Oduvijek sam htjela pronaći stil koji će ujediniti prirodu, arhitekturu i dizajn interijera te moram reći da me je japandi stil uređenja oduševio! Japandi, kao sto mu i sami naziv govori je miks japanskog i skandinavskog stila uređenja, gdje je sami imperativ na prirodi, korištenjem zemljanih boja (žutosmeđa, svijetlosmeđa, nježno bijela i poneki kutak zlatne boje) te prirodnih materijala poput lana, drva i kamena koji daju umirujuću atmosferu. Biljke, svijeće, cementne tegle, ukrasni jastuci, udobne lanene deke i posteljina te pokoja umjetnička slika i skulptura zaokružuju cijelu priču i stvaraju osjećaj mira i ravnoteže – objašnjava nam Andrea Šerka Radovčić, vlasnica koja ujedno potpisuje uređenje interijera.

Iako smo jako često u istarskim vilama navikli gledati mediteranski, rustikalni ili suvremeni stil, Andrea je odlučila na ovo područje donijeti jednu malo drugačiji priču s naglaskom na prirodi i jedinstvu s njome.

- Željeli smo odskočiti od standardnog uređenja kuća za odmor u Istri, gdje prevladavaju ili moderan dizajn ili rustikalan namještaj. Mi smo htjeli spoj svega, ali naravno da bude posebno i elegantno – kaže.

Vlasnici su se odlučili za moderne komade namještaja, poput kauča koji dominira dnevnim boravkom, u kombinaciji s rustikalnim stolom orijentalnog stila. Zatim moderna kuhinja, u kombinaciji s orijentalnim komadima namještaja. Saznajemo kako većina namještaja i detalja dolazi iz Provanse, gdje su vlasnici sasvim slučajno ušetali u dućan s namještajem, izrađen većinom od francuskih umjetnika, inspiriranih utjecajem Maroka/Indije/Indonezije.

-­Funkcionalnost samog prostora dolazi do izražaja ravnim linijama, a „statement” komadi namještaja daju prostoru poseban štih. Odabirom japandi, lagom, hygge i wabi siba stila htjeli smo stvoriti ugodan i elegantan prostor u kojem će se budući gosti, a i mi skupa s društvom osjećati opušteno, jer ovi stilovi prostoru daju slobodu obzirom da ne postoje „strogi” kriteriji koje treba slijediti – napominju vlasnici.

Prostor se odlikuje velikim dnevnim boravkom koji je spojen s blagovaonicom i kuhinjom kojim vlada ugodna atmosfera postignuta blagim i toplim tonovima te mekanim teksturama koje vas odmaraju na prvi pogled. Osim prostora za dnevni boravak u kući su još četiri spavaće sobe te jedan master suite i kupaonice. Svim prostorijama vladaju prirodni materijali od kamena, drva pa do lana dok se atmosfera podiže na neku novu razinu zahvaljujući umjetničkim slikama Paule Kraljević te skulpturalnim teglama brenda Kut na kvadrat.

Iako smo obično navikli isticati ljepotu interijera, u ovom slučaju vanjski dio igra jednako kvalitetnu ulogu, pogotovo u ovo toplije vrijeme.

- ­Vanjskom terasom dominira lounge koji je jako zanimljiv, jer je kompletno otvoren, visokih zidova, te postavljen na način da je uz ljetno kretanje sunca, u svakom trenutku barem pola prostora u hladu. Samim time, sjedite na otvorenom prostoru u kojem uživate u laganom povjetarcu i prirodnom hladu – zaključuje Andrea.

30. travanj 2024 13:55