StoryEditorOCM
ZabavaOdbrojavanje počinje

Stižu fotografije Leta3 iz Liverpoola, prekaljeni estradni lisac tvrdi: U finalu smo!; Evo što kaže za Srbiju

Piše tanja Šimundić Bendić/sd
8. svibnja 2023. - 18:03

Odbrojavanje počinje, više nego ikada s nestrpljenjem se očekuje sutrašnja prva polufinalna večer Eurosonga 2023. godine u engleskom Liverpoolu, na kojoj će snage s 14 konkurenata odmjeriti “Let 3” i “Mama ŠČ”!

Kladionice nam daju zeleno svjetlo za nastavak natjecanja i ulazak u finale. Brojni dižu prst gore nad našom uzdanicom i njihovom intrigantnom antiratnom skladbom s oštrom političkom porukom, piše Slobodna Dalmacija.

Brojni se i dalje zgražaju, smatrajući kako smo u Liverpool trebali poslati nekog puno pjevnijeg od ekipe koja iz stražnjice izbacuje cvjetne projektile. Što bude, bit će, natjecanje je to koje u svom backstageu uvijek ima skrivenog asa u rukavu. Kojeg, između ostalog, određuju i razna politička kretanja.

No, vrijedi poslušati mišljenje struke, u ovom slučaju prekaljenog estradnog menadžera Zorana Škugora koji je lani suvereno, tri dana prije Eurosonga 2022. godine, prognozirao pobjedu Ukrajine. I bio u pravu.

Dakle, Zoran Škugor proročki u prvoj polufinalnoj večeri vidi da će “Let 3” u finale spektakla. A pobjednik Eurosonga, po njemu, opet bi mogla Ukrajina.

image

Zoran Škugor: Slova Š i Č su samo jedno slovo ruske abecede

Darko Tomas/Cropix

Eurosong je ipak manifestacija koja konfigurira ujedinjeno političko mišljenje. Ne bi nas čudilo da i ove godine ono bude usmjereno u poruci “Stop the war in Ukraine”

Što Škugor kaže? Između ostalog kako kontroverzna slova Š i Č u naslovu naše pjesme nisu ništa drugo nego jedno slovo ruske abecede.

– Jasno kao dan. Bez obzira na brojne polemike oko pjesme “Leta 3” koje su je pratile od prvog izlaska u javnost, i dalje tvrdim da će s njom Hrvatska sigurno ići u finale Eurosonga. Da, očekujem plasman. Mislim da bi joj društvo u finalu, iz prve polufinalne večeri, mogle praviti i skladbe iz Irske, Nizozemske, Finske, Izraela, Švedske, Azebajdžana.

Srbija? Bit ću otvoren, mislim da postoji mogućnost da u finale ne uđe. Mislim da bi joj to mogla biti poruka zajednice da se mora odrediti prema ukrajinskom pitanju. Ne zaboravimo kako politika, između ostalog, odlučuje u svemu. I u glazbi – veli Škugor.

image

Damir Martinovic Mrle vježba prije odlaska u dvoranu na probu

Livio Andrijić/Cropix

Zanimljivo mu je kako u prvoj večeri nije uočio niti jednog izrazitog favorita. Kao ni pjesmu u klasičnoj pop formi koja bi mu zatitrala u uhu.

– To mi je prilično iznenađenje. Rijetki su bili Eurosongovi u takvom obliku. Ali u toj konstelaciji glazbenih snaga ističe se naš predstavnik s vrlo jasnom političkom porukom, garniranom zafrkancijom​, parodijom, porukom na aktualni geopolitički moment – kaže Škugor.

"ŠČ!" se s liverpoolske pozornice diže u eter sutra navečer (utorak), na sedmom je mjestu po izvođenju u prvoj polufinalki. S porukom mira za Ukrajinu.

Bude li sreće, vidjet ćemo ih 13. svibnja u finalnoj večeri. Između ta dva termina imamo i drugo polufinale 11. svibnja. Jedno je sigurno, s “letovcima” nikada ništa nije sigurno. Mogli bi i nas i Europu prilično iznenaditi.

image
Livio Andrijić/Cropix
image
Livio Andrijić/Cropix
image
Livio Andrijić/Cropix
image
Livio Andrijić/Cropix
image
Livio Andrijić/Cropix
image
Livio Andrijić/Cropix
image
Livio Andrijić/Cropix
image
Livio Andrijić/Cropix
image
Livio Andrijić/Cropix
image
Livio Andrijić/Cropix
27. travanj 2024 04:13