StoryEditorOCM
ZabavaNEDJELJNI RUČAK

Skuhajte raštiku sa inćunima, hobotnicom, grahom........

Piše DV
7. ožujka 2020. - 12:05
Gurman i zaljubljenik u ukusnu kupusnjaču Mario Bebić i emeritus Cheese bara Dado Tašner, foodie i vinski znalac za Dobru hranu kuhali su raštiku ali na drugačiji način. Evo nekoliko zanimljivih recepata koji će vam dati ideju za nedjeljni ručak, a ako vas zanima kako se sve još raštika može skuhati, pogledajte OVDJE.

ŠPAGETONI S RAŠTIKOM I INĆUNIMA

image
ŠPAGETONI S RAŠTIKOM I INĆUNIMA
Mario Kučera


PRIPREMA: Čili izrežite na ploškice i stavite na vruće maslinovo ulje i kratko propirjajte, dodajte inćune, a potom maslac te na krupno narezane gljive i majčinu dušicu. Pirjajte na srednje jakoj vatri, dodajte češnjak. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i kruh premažite s malo maslinova ulja te stavite rešetku - pecite desetak minuta i kada se malo ohladi, izmrvite (mrvice trebaju biti hrskave). Podlijte vinom i dodajte raštiku izrezanu na “tabak” - tanke rezance. Popaprite i posolite prema potrebi. Kuhajte nekoliko minuta, odnosno dok se vino ne reducira. U međuvremenu kratko kuhajte tjesteninu dok ne bude gotovo al dente te je dodajte u umak s malo vode od kuhanja. Dodajte pangrattu, sve dobro promiješajte i maknite s vatre - neka odstoji nekoliko minuta da se svi okusi prožmu, a tjestenina postane al dente. Poslužite odmah i polijte dobrim maslinovim uljem.

POTREBNO VAM JE:
300 g svježe duge tjestenine
1 čili
2-3 režnja češnjaka
1 veća šnita kruha
100 g gljiva - smeđih šampinjona, jablanovača…
1 grančica majčine dušice
30 g maslaca
40 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
140 g raštike
50 ml bijelog vina
5-6 slanih inćuna

LOPTICE OD RAŠTIKE I KRUMPIRA

image
LOPTICE OD RAŠTIKE I KRUMPIRA
Mario Kučera


PRIPREMA: Raštiku očistite od tvrdog dijela tako da vam ostanu samo listovi (stapku ćete iskoristiti u drugim receptima), krumpir ogulite, narežite na srednje kockice i stavite kuhati u posoljenu vodu. Nakon što krumpir omekša, stavite listove raštike te isključite vatru. Neka tako stoji pet-šest minuta da omekša. Procijedite i istisnite višak tekućine iz listova. Potom gnječilicom za pire-krumpir sve zdrobite. Cornflakes izmrvite među dlanovima i stavite u smjesu u koju ste prethodno dodali natrgani sir. Sve dobro razradite i uskladite okuse. Formirajte kuglice promjera 5 cm i prema potrebi uvaljajte u brašno (ako vam se čine previše vodenaste). Odvojite žumanjak, pomiješajte ga s malo vode i premažite kuglice. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i stavite peći kuglice oko 15 minuta dok se ne stvori hrskava korica. Poslužite sa šalšom ili ljutkastim slatko-kiselim umakom. Kuglice su još bolje drugi dan.
POTREBNO VAM JE:
2 srednja krumpira
150 g raštike
80 g gorgonzole (pikantne)
40 g cornflakesa
1 jaje
sol i papar
oštro brašno

HOBOTNICA NA GULAŠ S RAŠTIKOM I GRAHOM

image
HOBOTNICA NA GULAŠ S RAŠTIKOM I GRAHOM
Mario Kučera


PRIPREMA: Grah namočite dan prije i bacite vodu. Zavrijte dobro zasoljenu vodu i u nju stavite grah, kad ponovno provre, poklopite i maknite s vatre - neka odstoji oko 20 minuta te ga procijedite. Hobotnicu očistite i narežite na komade dužine nekoliko centimetara - ako je smrznuta, najbolje ju je odmah staviti kuhati dok se ne otopi te je kuhajte desetak minuta da se utroba stisne kako biste je lakše očistili. Vodu od kuhanja sačuvajte jer dio možete iskoristiti za podlijevanje. Odvojite listove raštike od stabljike, a stabljiku narežite na sitne kolutiće. U srednje dubokoj posudi ili tavi stavite na sitno izrezan luk i kolutiće raštike i pirjajte dok sve ne omekša. Potom dodajte povrće narezano na krupnije, listove peršina i celera prethodno usitnite. Dodajte češnjak narezan na listiće, hobotnicu, grah, pelate i začine. Podlijte vinom i temeljcem te lagano pirjajte dok hobotnica ne bude mekana, ali ne prekuhana. Dodajte listove raštike koju ste izrezali na šire rezance i kuhajte još nekoliko minuta. Poslužite s prepečenim kruhom i malo maslinova ulja. Savjet: Hobotnica će tijekom kuhanja puštati sol, umak će se reducirati, a okusi pojačati, pa budite oprezni da jelo ne presolite.

POTREBNO VAM JE:
1 kg ženske hobotnice
1 luk
100 g pelata
3 režnja češnjaka
100 g graha
1 mrkva
2-3 lista peršina
1 list celera
lovor
ružmarin
majčina dušica
100 ml crnog suhog vina
300 g raštike
riblji temeljac
50 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
sol
papar
malo čilija

LAZANJE OD MLINACA S RAŠTIKOM

image
LAZANJE OD MLINACA S RAŠTIKOM
Mario Kučera


PRIPREMA: Odaberite lim za pečenje i prema potrebi prepolovite mlince ako su veći od posude. Odvojite stapke od listova koje uronite nakratko u vruću vodu da malo omekšaju te je stavimo sa strane (neka listovi ostanu vlažni). Stapke narežite na sitno i prepržite na malo maslinova ulja te pirjajte dok ne omekšaju - po potrebi malo podlijte povrtnim temeljcom - dobit ćete umak prepun aroma raštike. Pršut izrežite na sitne kockice i umiješajte s mozzarellom te sirom i vrhnjem. Potom slažite: na dno malo umaka pa mlince, zatim stavite malo raštike, a na nju sir i vrhnje. Završite slaganje mlincima, podlijte ostatkom umaka i po vrhu naribajte ovčji sir. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite dvadesetak minuta. Savjet: Ako su mlinci mekši, ne treba ih prije slaganja namakati u vrućoj vodi.

POTREBNO VAM JE:
500 g mlinaca s jajima
500 g raštike
250 g svježeg kravljeg sira
100 g mozzarelle
100 g tvrdog ovčjeg sira
250 g domaćeg vrhnja s min. 30% masnoće ili milerama
100 g pršuta
sol i papar
25. travanj 2024 21:05