StoryEditorOCM
ZabavaSavjeti

Savjetuju 6 stupnjeva razlike između temperature vani i one pod klimom. Dakle, vani 43, a u kući 37? Moš‘ mislit!

Piše L.G.K./sd
17. srpnja 2023. - 17:24

Mogao bi se čovjek kladiti da svakoljetne informacije tipa "ne izlazite na najjače sunce", "pijte puno vode" i slično, većina ljudi jednostavno preskoči. Savjet "vruće je, pijte puno vode", dođe po originalnosti uz bok onome da je prvi korak do sreće postati sretan, donosi Slobodna Dalmacija.

Među svakoljetne savjete spada i onaj o maksimalno šest stupnjeva razlike između temperature vani i u klimatiziranom prostoru. E na taj sam danas prvi put ozbiljno obratila pažnju. Ako je, naime, vani trideset, a ti u zatvorenom radiš na 24, to je optimalna razlika i sve je okej. Ako je vani 35, a u zatvorenom 29 - to, ‘ajde, nije bajno, nipošto nije bajno, al‘ šta se može.

Ali šta je ovo došlo na svijet? Da bi čovjek poštovao pravilo o maksimalno šest stupnjeva razlike i sačuvao zdravlje, trebali bismo u kući ili u bilo kojem klimatiziranom prostoru živjeti na ravno 37 stupnjeva. Jer danas je vanjski senzor na automobilu izmjerio u Splitu ravno 43 stupnja!

Inače, nisam primijetila da itko poštuje pravilo o šest stupnjeva (razlike su uglavnom puno veće), ali to pravilo ionako više nema smisla. I tako se događa da se pod klimama rashlađujemo na ugođaj ranog proljeća, a onda, bez razdoblja adaptacije, izađemo na dvadesetak stupnjeva veće temperature.

Kako ćemo to platiti, boga pitaj.

07. svibanj 2024 16:11