StoryEditorOCM
ZabavaTREBA PRIPAZITI

Savjeti liječnika koji će vam pomoći da s lakoćom izbjegnete gripu i viroze; Ako se ne želite zaraziti, radite ovo

Piše MOZAIK SD
13. listopada 2023. - 12:50

Sezona gripa i prehlada je pred nama, a ako nas je pandemija koronavirusa nečemu naučila onda je to da smo svi zajedno odgovorni za zdravlje kolektiva i da svi trebamo brinuti prije svega o sebi, a onda o ljudima oko sebe. Liječnici su na prvoj crti obrane kada su u pitanju viroze i razne bolesti, a korisno je čuti kako se štite od posljedica bolesti jer su njihove metode provjerene.

Sezona gripe počinje već u listopadu, a svoj vrhunac doživljava između prosinca i siječnja, a osim nje u tom je razdoblju aktualno još nekoliko respiratornih virusa, a naravno i koronavirus. Zato je nekoliko liječnika za Huffington Post objasnilo što točno rade, a što izbjegavaju kako se ne bi razboljeli u ovo zdravstveno poprilično rrizično razdoblje.

image
/Shutterstock

Nikada ne preskaču cjepivo protiv sezonske gripe

Preskakanje ili odgađanje cijepljenja protiv gripe može vas dovesti u opasnost da se razbolite.

- Nekoliko puta sam dobila gripu i svaki put sam bila jako bolesna. Otkad sam primila cjepivo, gripu sam dobila samo jednom, ali simptomi su bili puno blaži, a bolest je trajala kraće u odnosu na prethodne slučajeve - objašnjava dr. Marie Louise Laundry, profesorica laboratorijske medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale. Cjepivo protiv sezonske gripe preporučuje se gotovo svima, uključujući i djecu stariju od 6 mjeseci, i potpuno je besplatno, prenosi Kurir.

Ako misle da su bolesni, nikada ne idu na posao

- Kad sam prehlađen ili imam gripu, ne idem na posao. Svi imamo odgovornost jedni prema drugima, a kada idemo bolesni na posao, izlažemo druge riziku - rekao je dr. Richard A. Martinello, profesor zaraznih bolesti i pedijatrije na Yaleu.

Budući da se gripa i prehlada šire respiratornim putem, najbolje je ostati kod kuće kada ste bolesni kako biste smanjili rizik od infekcije. Čak i ako nemate simptome, ali ste pozitivni na gripu, još uvijek možete širiti virus.

Kad su bolesni, ne izlaze bez maske

Ponekad, naravno, moramo izaći u javnost kada smo bolesni, ali čak i tada postoje načini da zaštitite ljude s kojima dolazite u kontakt.

- Svatko tko ima respiratornu bolest trebao bi nositi masku na javnim mjestima, u zatvorenom prostoru ili vani ako se nalazi u blizini drugih ljudi, jer maska ​​uvelike smanjuje rizik od infekcije zbog respiratornih kapljica koje se šire prilikom kašljanja i kihanja - kaže profesor dr. John Swartzberg sa Sveučilišta u Kaliforniji i dodaje da u takvim slučajevima ne izlazi iz kuće bez kvalitetne maske, poput N95 ili KN95.

image
Frederic J. Brown/Afp

Redovito peru ruke

Loša higijena pranja ruku može biti faktor rizika za dobivanje gripe ili prehlade, a prema dr. Martinellu i dr. Swartzbergu, ruke treba prati često, posebno u ovim mjesecima.

- Kad nam se ruke kontaminiraju nakon dodirivanja površine na kojoj se nalazi virus, možemo se razboljeti i samim dodirom očiju ili nosa kontaminiranim prstima - objašnjava dr. Martinello, prenosi Kurir.

Ako ste u pokretu i nemate pristup sapunu i vodi, možete privremeno koristiti i sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Odmaraju se dovoljno

Kada ste bolesni, važno je da se dovoljno odmarate.

- Često se i tada trudimo pratiti svoj užurbani ritam, bez obzira na to kako se osjećamo, a to se može negativno odraziti na naše zdravlje. Dobra vijest je da san također može pomoći da se brže oporavite od prehlade ili gripe, jer simptomi mogu trajati i do dva tjedna.

- Nedovoljno sna povezano je s pojačanom upalom i oslabljenim imunološkim odgovorom, što može produžiti vrijeme potrebno za oporavak od bolesti - kaže dr. Matthew Weaver, profesor na Harvard Medical School, dodajući da:

- Davanje prioriteta zdravim navikama povećava vaše šanse da ostanete zdravi čak i tijekom najzaraznije sezone.

02. svibanj 2024 08:41