StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

PUTNICI (VOYAGERS) Psihološku studiju u svemiru kvare plošni likovi mladih kolonizatora i odveć skromna uloga za povratnika Colina Farrella

Piše Gabrijela Bijelić
28. svibnja 2021. - 15:30

Obožavatelji Colina Farrella, filmske zvijezde 1990-tih, uvjereni su da aktualni znanstvenofantastični film Putnici (Voyagers) najavljuje povratak njihova idola, enfant terriblea čiju su karijeru nagrizli alkohol i incidentno ponašanje. Iako na Farrellov lik otpada tek prvih pola sata svemirske odiseje redatelja Neila Burgera (Divergent, 2014.), uvijek se dobro podsjetiti Irčeva glumačkog talenta i prezentnosti kojima ne štete ni starenje ni poroci.

Farrellov junak Richard očinska je figura i mentor šačici mladih odabranih za kolonizaciju udaljenog planeta koji će naseliti tek treći naraštaj Zemljana u bijegu pred pogubom klimatskih promjena.

Filmovi o planetarnim zbjegovima nisu rijetkost, onaj s Jennifer Lawrence i Chrisom Prattom iz 2016. isto se i zvao (u izvornoj engleskoj varijanti Passengers) a ticao se života u klaustrofobičnim uvjetima deep spacea. Slično putovanje mladih 'misionara' tematiziraju i Burgerovi Putnici, ambiciozno zamišljeni kao psihološka studija ponašanja zatvorene grupe koja se otme kontroli (u ovom slučaju plavog medikamenta za nadzor nagona).

image
Scena iz ZF odiseje redatelja Neila Burgera

Ostavljeni bez vodiča, jedine odrasle individue i moralne vertikale Richarda, mladi se raspojasaju, neki više, neki manje. Kod izbora novog vođe demokratičnost se povlači pred agresijom, a netrepeljivost plane između dvojice karakterno najjačih muškaraca Christophera (Tye Sheridan) i Zaca (Fionn Whitehead) kojima konkurira Sela, uravnotežena brodska liječnica (Lily-Rose Depp, kći Johnnya Deppa i modela Vanesse Paradis).

Prikaz ključnih aktera brzo zaškripi. Zac se doslovce u tren oka iz zdravomislećeg mladića pretvara u brutalnog uzurpatora. Christopherove liderske sposobnosti manje su izražene od trkačkih, dok njegova simpatija Sela zamara profinjenom nedodirljivošću. Ostali 'omladinci' usputne su pojave koje valjda trebaju poduprijeti tezu o tome da su dobrota i zloća stvar izbora na koji ne utječu izazovi intergalaktičke izolacije.

image
Mladi kolonizatori ne ističu se karakterizacijom

Šteta je što su na ruti prema novoj naseobini Putnici pogubili većinu prtljage iz obećavajuće početne premise. U odnosima među posadom oslobođenom od okova trajno nedostaje subverzivnosti. Epizoda s fantomskim izvanzemaljcem naivna je i nepotrebna iako je mogla povući intrigantno pitanje o sankcijama za zločin van dosega zemaljskih tribunala. Konačni sraz Christophera i Zaca u svemiru protivi se zakonima fizike, dok je predvidiv kraj kao posuđen iz reklame za pronatalitetne pokrete.

Da je Burger pogledao 'Gospodara muha', adaptaciju hvaljenog romana Williama Goldinga o skupini civiliziranih ljudi koji podivljaju u borbi za opstanak, ili makar jedan nastavak TV serijala 'Izgubljeni', znao bi što nedostaje njegovim 'Putnicima'.

04. svibanj 2024 13:23