StoryEditorOCM
ZabavaSVJETSKA ‘KREMA‘|

FOTO: ‘Pronjuškali‘ smo tko sve danas uživa na jahtama usidrenim u dubrovačkom akvatoriju

Piše dv
10. kolovoza 2021. - 13:12

Iako je trenutna 'zvijezda' Dubrovnika Harison Ford, preslavni glumac koji je svojom jednostavnošću, pristupačnosti i skromnosti proteklih dana osvojio srca žitelja krajnjeg juga, pogled na usidrene jahte od Cavtata do Elafita te širem dubrovačkom akvatoriju izaziva znatiželju tko sve na njima uživa. Stoga smo odlučili malo 'pronjuškati' tko nam je trenutno u gostima.

Mještane Drača danas je 'raspametila' luksuzna megajahta suosnivača WhatsApp-a, dobro joj 'stoji' Pelješki most u pozadini. Stanovnici Drača na Pelješcu 'šokirani' su veličinom plovila koje im se takoreći usidrilo ispred kućnog praga . Riječ je o 74 metara dugoj megajahti  'Mogambo'  koja navodno pripada američkom milijarderu Janu Koumu , jednom od osnivača i bivšeg izvršnog direktora komunikacijske platforme 'WhatsApp'.  

image
Jahta Mogambo ispred Pelješkog mosta
Čitatelj

Čitatelj nam je poslao fotografiju na kojoj se vidi jahta dok je u pozadini novoizgrađeni Pelješki most. 'Mogambo'  je izgrađena 2012. godine u njemačkom brodogradilištu Nobiskrug, a dobila je ime po poznatom filmu iz 1953. godine s Clarkom Gableom, Grace Kelly i Avom Gardner. Brod plovi pod zastavom Kajmanskog otočja. 'Mogambo' može primiti do 19 članova posade te 12 gostiju u šest luksuznih kabina. Ova jahta čest je 'gost' u dubrovačkom akvatoriju, tako je viđena 2021, 2018., 2015.   'Mogambo'  inače na svahiliju znači 'strast'.

image
Bermudska škuna E 1u luci Gruž
Dubrovački Vjesnik

Jutros je pak u luku Gruž uplovila bermudska škuna s tri jarbola 'E 1', odnosno 'Eos'. Škuna dužine preko 90 metara jedna od najvećih privatnih jahti na svijetu koja je u vlasništvu je američkog poslovnjaka, filmskog i medijskog milijardera Barryja Dillera. Osnivač Fox Broadcasting Company i USA Broadcasting, predsjednik je i viši izvršni direktor IAC -a i Expedia Grupe a 1994. godine primljen je u Televizijsku kuću slavnih. Njegova supruga Diana von Fürstenberg poznata je modna dizajnerica.

Preko puta 'Eosa', u marini Frapa u Gružu vezana je manja ali također luksuzna jahta 'Halo', u vlasništvu Maríe Asunción Aramburuzabala Larregui meksičke poslovna žena predsjedateljice 'Tresalio Capitala', tvrtke za rizični kapital čija neto vrijednost iznosi više od 5 milijardi američkih dolara. Inače, ona je supruga milijardera Tony Garze.

image
jahta E 11 11 u vlasništvu je britanskog poduzetnika Nicka Candya
Screenshot/marine Traffic

Južnije od Dubrovnika, pred Cavtatom, poput niske bisera jedna do druge bacile su sidro jahte '11 11' vrijedna 65 milijuna američkih dolara, 'Sea us' vrijedan pet milijuna dolara više, te 'Nabija' čija je cijena 50 milijuna američkih dolara. A tu je i 'Sputnik', tegljač preuređen u luksuznu jahtu.

Vlasnik jahte ' 11 11', britanski je poduzetnik Nick Candy koji se obogatio na luksuznim nekretninama, a suosnivač je i vodeće svjetske tvrtke za dizajn interijera 'Candy & Candy'. Pedesetak metara dalje, na jahti 'Sea Us' odmara se ruski milijarder Anatoly Lomakin suvlasnik' Investstoya', tvrtke koja ulaže u razvoj stambenih i stambenih nekretnina. Na, za 20 milijuna američkih dolara jeftinijoj, ' Nabiji' uživaju braća Mohamed i Meša AL Marzoud, poslovnjaci iz Kuvajta. Mohammed Al Marzouq predsjednik je grupe Tamdeen koja se bavi nekretninama i zabavom, razvijaju trgovačke centre i posjeduju restorane. Njihov trgovački centar sa 360 dućana Al Kout jedno je od najvećih kuvajtskih odredišta za kupovinu i zabavu a uključuje marinu, hotele, kino i restorane. Uz to dioničari su Ahli United Bank, najveće banke u Bahreinu. Braća Al Marzouq jahtu su nazvali po svojoj majci.

image
Jahta 'Sea us' vrijedna je 70 milijuna američkih dolara
Screenschot/ Marine Traffic

Luksuzni tegljač 'Sputnik ' pak, u vlasništvu je Olega Deripaske, ruskog oligarha i industrijalca, koji je vrlo blizak Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije. Osnivač je 'Basic Elementa', jedne od najvećih ruskih industrijskih grupacija koja se bavi aluminijem, energijom, građevinarstvom i poljoprivredom te je osnivač 'Volnoe Delo', najveće ruske dobrotvorne zaklade. Podsjetimo, Deripaska je investirao u crnogorsku marinu 'Porto Montenegro' u Tivtu, a 'Sputnik' mu služi kao brod za logistiku njegovoj glavnoj jahti 'Queen K', 73 metra dugom plovećem dvorcu, kako je nazivaju,  vrijednoj 65 milijuna američkih dolara koja je inače čest gost na Mljetu.

image
Jahta Sputnik Olega Deripaske
Screenshot/marine Traffic

Tu je i jahta Helios 2 u vlasništvu   Lorenza Josepha Fertitte,  talijansko-američkog  poduzetnika, ulagača  i filantropa koji je bio i izvršni direktor Ultimate Fighting Championshipa.

31. ožujak 2023 06:16