StoryEditorOCM
ZabavaRAZGOVOR

Producent Mirsad Purivatra o novom festivalu u Dubrovačkom primorju: Slano ću pretvoriti u novu filmsku meku, već ovog ljeta stiže nam elita iz Cannesa

Piše Anđelka Kelava
6. lipnja 2024. - 09:22

Teku pripreme za novi filmski festival u Slanome. Kako ste došli na tu ideju i kakva je koncepcija novog festivala?

Iza mene je gotovo trideset godina rada na Sarajevo Film Festivalu. Već prvo, ratno izdanje festivala pokazalo je značaj i moć sedme umjetnosti kada su ljubitelji filma, pod granatama i snajperima, riskirajući svoje živote dolazili u kino sale da bi gledali filmove, bili zajedno i nakon toga ostajali dugo i pričali o filmu koji su pogledali. Nikada neću zaboraviti te dane, kada su režiseri ostajali i po tri sata u razgovoru s publikom.

Već duže vrijeme sam se pitao zašto takav format filmskog događanja ne postoji, zašto festivali, pod pritiskom industrije i medija rastu do neslućenih razmjera te gube atmosferu prisnosti.

To me potaknulo da pokušam kreirati prostor u kome bi filmski autori bili oslobođeni natjecateljskog pritiska, imali priliku otvoreno razgovarati o kreativnom procesu stvaranja filmova, o idejama i novim projektima u društvu prijatelja iz struke.

Slano Film Days je jedinstveni format događanja posvećenih filmu koji povezuje filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije. Program festivala čine majstorski tečajevi, predavanja, radione, filmske projekcije, razgovori i brojna neformalna druženja. Naš partner je najprestižniji filmski festival jugoistočne Europe, Sarajevo Film Festival, koji će u okviru Slano Film days razvijati nove projekte kroz CineLink radione. Projekcije filmova su namijenjene ljubiteljima filma i lokalnoj publici i održavat će se u večernjim satima na otvorenim prostorima u Slanom.

image

Druženje s počasnim gostom Sarajevo Film Festivala irskim glazbenikom Bonom Voxom

Cropix/Cropix

Od ove godine više ne surađujete na Lopud filmskom festivalu i ne zna se hoće li se on uopće održati. Kako ste se odlučili festival samostalno dislocirati u Slano?

Kako Ponta Lopud Film Festival, kao projekt koji sam u partnerstvu pokrenuo tijekom pandemije i u kojem sam u potpunosti bio kreator filmske komponente, više ne postoji, odlučio sam raditi filmski festival na kopnu i u sredini u kojoj živim. Mnogo je prednosti, prije svega logističkih, raditi na kopnu. Manji dio aktivnosti festivala će se odvijati i na Elafitima, tako da će gosti i sudionici makar nakratko moći uživati u ljepotama koje otoci pružaju. Podrška za ovaj projekt od lokalne zajednice i predstavnika vlasti u Općini Dubrovačko Primorje i županiji je bila možda i ključni faktor zbog kojeg sam se odlučio dislocirati projekt u Slano.

Bili ste dugo godina na čelu Sarajevo film festivala. Znamo koju on reputaciju ima u svijetu. Bilo je raznih pokušaja da i Dubrovnik postane filmski centar. Što mislite o toj ideji?

Dubrovnik je istinski brand sam po sebi i upućen je na turizam kao osnovnu djelatnost. Njegova prirodna scenografija je prepoznata od strane svjetskih filmskih producenata i ne čudi da su se brojne svjetske serije i filmovi snimali u

Dubrovniku i okolini. No, za razvoj ozbiljnog biznisa potrebno je još mnogo toga, prije svega mislim na infrastrukturu kao što su filmski studiji, obučeni filmski profesionalci i zračna luka koja je povezana sa svijetom tijekom čitave godine.

Ni sve to ne bilo samo po sebi dovoljno, jer se cjenovno morate prilagoditi tržištu a susjedi kao Mađarska, Austrija ili Rumunjska nude izuzetno povoljne uvjete.

S filmskim festivalima obično se povezuje dolazak slavnih imena. Mislite li da je to presudno za jednu takvu manifestaciju ili bi naglasak više trebao biti na stručnosti?

Naravno da dolazak slavnih glumaca ili režisera pobuđuje dodatni interes javnosti,te su uvijek dobro došli na svaki festival. Za nas je važno da su to velika imena koja žele, a i znaju podijeliti svoje iskustvo s našim sudionicima. To je win-win situacija. Ono što je javnosti manje poznato su filmski profesionalci, koji doprinose razvoju filmske industrije, koji su u okviru svoje struke također vrhunske zvijezde. Njihovo prisustvo na SFD (Slano Film Days) je za naše sudionike od jednake koristi kao i prisustvo poznatih redatelja i glumaca. Ove godine na Slano Film Days dolaze npr. selektor Cannes film festivala i vlasnici dvije izuzetno uspješne i značajne world sales kompanije koje plasiraju filmove na svjetskom tržištu.

image

 

 

 

Imate kuću u Slanome, kako vam se sviđa život u Dubrovačkom primorju, vjerujete li da će ovaj festival oživjeti kulturnu scenu i pomoći turističkoj promidžbi ovom malog mjesta?

Sa suprugom, u Slanom i ovoj regiji, boravim već petnaestak godina i s vremenom je kuća koju smo zamišljali kao mjesto boravka za ljetnih mjeseci, posljednjih godina postala naš pravi dom.

Blizina Dubrovnika, ali i Sarajeva, pruža nam mogućnost da iz Slanog radimo i istovremeno uživamo sve blagodati ove klime, kao i ljubaznost i blagonaklonost sumještana. Slano je još uvijek malo mjesto, mirna vala u kojoj možete imati i svoju privatnost kad vam je to potrebno.

Raduje me što se razvija infrastruktura, koja je započeta izgradnjom ACI marine, a sada i novim projektima koje je pokrenuo gospodin Darko Pervan. Vjerujem da će Slano Film Days već za par godina promovirati ovu lokaciju kao novo, neizostavno mjesto na mapi susreta filmskih autora i ljubitelja filma.

24. lipanj 2024 05:43