StoryEditorOCM
ZabavaMILJENIK ŽENA

Prezgodni sin dubrovačkog ministra ide na Olimpijadu u Pariz, sigurno neće proći nezapaženo

Piše Anđelka Kelava
23. srpnja 2024. - 10:44

Nikola Miljenić sin je bivšeg  ministra pravosuđa  i predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske Orsata Miljenića. Uspješan je plivač, a sudjelovat će na Olimpijskim igrama koje se za nekoliko dana otvaraju u Parizu. Za Nikolu znaju reći da je ‘miljenik žena‘, proglašavaju ga najzogdnijim Hrvatom, a na Instagramu ga prati  nekoliko tisuća ljudi.

Rođen je u Zagrebu 19. svibnja 1998. godine, a šira javnost ga je upoznala na Ljetnim olimpijskim igrama 2020. godine, kad je Hrvatsku predstavljao u disciplinama 100 metara leptir, 100 metara slobodno i 50 metara slobodno.

Ljubitelje plivanja razveselio je i plasmanom u polufinale utrke na sto metara leptir na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju, nadmašivši time dotadašnji hrvatski rekord Duje Draganje.

Godinama je živio u Los Angelesu, gdje je diplomirao međunarodne odnose i ekonomiju te upisao magisterij iz poduzetništva i inovacija. Nakon završetka studija, odlučio se vratiti u Hrvatsku.

Govoreći o poznatom prezimenu i činjenici da je sin bivšeg ministra, izjavio je kako mu to nije baš pomoglo u sportskoj karijeri..

Osim sportom i fakultetom, bavi se i biznisom, a govorio je kako mu je želja stvoriti  osobni brend ‘Nikola Miljenić Academy’ koji će za glavni cilj imati promociju plivanja u Hrvatskoj.

Prema rasporedu nastupa na Olimpijskim igrama,  26-godišnji Miljenić svoju olimpijsku utrku u kvalifikacijama na 100 metara slobodno imati 30. srpnja, a istog dana bi bio u akciji i u polufinalu ako do njega dođe. Borba za odličja u toj dionici je dan kasnije, 31. srpnja. Odvijat će se kasno navečer s obzirom na to da je finale zakazano za 22:15 sati.

Što se posla u bazenu tiče, Miljenić je do sada već stekao bogato iskustva na međunarodnim natjecanjima, uključujući i ono olimpijsko iz Tokija,  a pamti i natjecanje u jakoj konkurenciji u američkom sveučilišnom plivanju, gdje je prvo bio sa sportskom stipendijom na Sveučilištu Indiana, a kasnije je prešao na Sveučilište Južne Kalifornije, poznati USC.

Probijao se i tražio je svoj put još od juniorskih dana, dio tog puta proveo je plivajući i studirajući u SAD-u, a što se tiče velikih natjecanja na kojima je predstavljao Hrvatsku, kao ono debitantsko pamti Europsko prvenstvo 2018. u Glasgowu, dok je godinu kasnije bio i na svojem prvom Svjetskom prvenstvu, u korejskom Gwangj.

image
Neja Markicevic/Cropix

Na SP-u u Gwangjuu, Miljenić je plivao na 50 metara delfin, a tom prilikom ostvario je osobni rekord i završio je natjecanje na 35 mjestu. Bio je u akciji i u hrvatskoj štafeti na 4 x 100 metara mješovito, kada je Hrvatska završila na 19. mjestu, a nakon olimpijskog nastupa iz 2021., uskoro ga čeka još jedan.

Miljenić je olimpijsku A normu za odlazak u Pariz ostvario isplivavši dionicu na 100 metara slobodno za 48.13 sekundi u ožujku na međunarodnom mitingu u Rijeci. Time je za pet stotinki srušio nacionalni rekord koji je 15 godina držao Duje Draganja, što je lijepa najava za još jedan izazov na najvećem okupljanju svjetskih sportaša i sportašica.

07. rujan 2024 22:13