StoryEditor
ZabavaMOŽE SE DRUGAČIJE

Preko glave vam je minusa, zatvaranja očiju pred nadolazećim ratama, htjeli biste financije dovesti u red? Ovo je veliki vodič koji ‘otvara oči‘: evo gdje vam sve ‘curi‘ i što učiniti

Piše Ana Dukić/živim
13. siječnja 2022. - 13:35

Znamo da novac nije smisao našeg života, ali igra itekako važnu ulogu. Kad se pojave računi za komunalije, nadolazeće rate na kartici, vrijeme za registraciju vozila ili se automobil pokvari, shvaćamo pod kolikim smo stresom.

Prema Američkom psihološkom društvu, briga o novcu je jedan od najvećih stresora u SAD-u, piše živim.

Stoga, kako biste spriječili takve probleme, možda je vrijeme da konačno drugačije pristupite svom budžetu.

Naravno, važno je odrediti zašto štedite, možda želite računalo, auto ili putovanje. Kad odredite cilj, puno lakše ćete se držati budžeta i smjernica za uštedu.

Odaberite banku s najboljim pogodnostima

Proučite tko ima najbolje benefite, možda ćete negdje imati manju naknadu ili manju kamatu na kredit.

Nazovite svog bankara i pitajte kakve benefite vam mogu ponuditi, ako se ništa ne promjeni, prebacite svoj račun tamo gdje će vam biti bolje.

Podijelite svoju plaću

Najbolji način da uštedite su jasno zacrtani ciljevi i budžet. Platite stanarinu (kredit) i režije, možda trajni nalog u ovom slučaju nije loša ideja.

Zatim odredite budžet za hranu i kućne potrepštine. Zadnje mjesto na popisu imaju kave, izlasci i kino, oni ne trebaju imati veliki postotak u vašem budžetu.

Stavite sve troškove na papir. Možda ćete primijetiti da ste previše puta naručili pizzu ili pojeli vani, a taj ste novac mogli uštedjeti, recimo za putovanje. Na taj način možete zaista otkriti kako uštedjeti više novca ili smanjiti dugove.

Provjeravajte stanje na računu

Ovo je povratak u stvarnosti koji nas može zaboljeti, posebice nakon izlaska ili odlaska u shopping. Međutim, važno je da provjeravate svoj račun kako biste pratili na što trošite novac. Jedino na ovaj način možete uočiti i kakve sve naknade uzima vaša banka.

Tuširajte se kraće

Bilo bi odlično kad biste se tuširali hladnom vodom jer ta navika može poboljšati vaš budžet. Međutim, ako vam je to previše ekstremno, možete smanjiti temperaturu nekoliko stupnjeva (ne mora izlaziti para iz vašeg tuša) i tuširati se kraće.

Čistite filtere

Redovito čišćenje filtera klima uređaja, mašine za pranje rublja i bilo čega drugog sigurno će produžiti životni vijek tom uređaju koji će samim time raditi učinkovitije i trošiti manje energije.

Probajte se disciplinirati toliko da svakih mjesec dana očistite filtere, jednako kao što, primjerice, perete prozore.

Odrecite se skupih navika

Prestanite pušiti. Samo izračunajte koliko mjesečno trošite na ovu gadnu naviku. Prestanite bacati novac na skupu kozmetiku.

Odredite dnevni budžet

Planiranje troškova jedan je od najvažnijih pravila za upravljanje budžetom. Pokušajte ograničiti iznos novca koji trošite svaki dan. To će vas spriječiti da bacate na novac na gluposti.

Svaki put kada poželite nešto kupiti, zapitajte se je li vam ta stvar zaista treba?

image
Ilustracija/AFP


Probajte se testirati s 30-dnevnim pravilom, tijekom kojeg ćete se za svaku stvar koju pomislite kupiti morati strpjeti 30 dana i kupiti je jedino u slučaju da ste jednako odlučni i tada.

U 30 dana imat ćete dovoljno vremena razmisliti o predmetu, cijeni, načinu na koji ćete platiti i tome koliko će to utjecati na vaš mjesečni budžet.

Naravno da s vremena na vrijeme moramo sebi malo ugoditi, ali impulzivna kupnja nije dobra kod problematične financijske situacije.

Proučavajte popuste

Proučite ponude letaka iz sandučića. Vrijeme je da ih prestanete bacati,  jer često nude kvalitetne akcije i popuste za svakodnevne potrepštine, s kojima na kraju mjeseca možete uštedjeti.

Online treninzi i edukacije

Internet je čudo baš zato što mnoge stvari možete dobiti besplatno. Ako ste ljubitelj treninga, pronađite one koje možete raditi besplatno od kuće. Isto vrijedi i za edukacije.

Brojni treneri i stručnjaci imaju svoje YouTube kanale koji su besplatni, a potrebni su vam samo volja i malo prostora.

Počastite se

Dobro ste pročitali! S vremena na vrijeme važno je potrošiti novce na nešto što vam možda i ne treba. Primjerice, želite još jedan lak za nokte ili ruž za usne.

Ponekad je dobro nagraditi se kako biste smanjili osjećaj restrikcije.

Pripazite na curenje vode

Ovo je navika koju prakticiraju mnogi ljudi, pazite da niste među njima. Ako puštate vodu da teče dok perete zube, stavljate šampon na kosu i gel za tuširanje na tijelo, izgubit ćete dosta novca. Vodite računa o ovoj navici i vidjet ćete kako vam se račun smanjuje.

image
Ilustracija/AFP


Ugasite svjetlo

Tata je u pravu, ugasite svjetlo kad napustite prostoriju. Sigurno vas je tijekom djetinjstva živciralo roditeljsko upozorenje, ali da, trebate ugasiti svjetlo koje vam nije potrebno. Ova navika će vam se još više svidjeti kad vidite manji račun za struju.

Otkažite newslettere

Kako odoljeti odličnom popustu vašeg omiljenog brenda? Otkažite pretplatu na newsletter. Iako vam popust od 70% može zvučati genijalno, kupovina nepotrebnih stvari ipak je gubitak novca.

image
Ilustracija/AFP


Zajednički računi za streaming usluge

Željeli biste imati Netflix, ali nekako biste smanjili iznos pretplate? Podijelite ga s prijateljima, članovima obitelji ili možda cimerima.

Svakodnevni trikovi

Koliko kava popijete tijekom radnog vremena? Pomnožite taj broj sa 9 ili 10 koliko košta jedna. Koliko trošite na marendu? Odete li popodne u dućan još po nešto slatko? Navečer u kafiću potrošite na piće, a još k tome popušite duplo više cigareta nego inače? Izračunajte koliko vas točno košta jedan vaš najobičniji dan.

Možete li kavu ponijeti od kuće u termosici? Ako jedete sendvič na poslu, koliko bi vam bilo jeftinije napraviti ga doma i ponijeti? O kuhanom ručku da i ne govorimo.

image
Ilustracija/AFP


Stavite na papir te troškove i pogledajte na čemu možete uštedjeti.

Mogli biste shvatiti da na razini tjedna možete uštedjeti i po stotinu kuna, a to je mjesečno 400! Idealno za kasicu prasicu.

item - id = 1158991
related id = 0 -> 1158889
related id = 1 -> 1157563
15. siječanj 2022 19:04