StoryEditorOCM
ZabavaVREMEPLOV

Na današnji dan prije 15 godina na dubrovačkom medijskom nebu ‘zasjao‘ je prvi Moskar

Piše Bruno Lucić
4. kolovoza 2020. - 12:07
S vremena na vrijeme, ma koliko turbulentna i nezahvalna situacija bila, nametnu se tako trenutci kad se čovjek osvrne na sebe, svoje uspjehe i neuspjehe, postignuća i promašaje, želje i razočarenja, kad jednostavno, htio ili ne htio, napravi taj čuveni pogled unatrag - s dioptrijom ili bez.

Na taj retrospektivni impuls nismo imuni, a bome ni ravnodušni ni mi u Dubrovačkom vjesniku. U nekoliko navrata smo posljednjih mjeseci podsjetili kako ove godine naš i vaš županijski tjednik obilježava ponosnih 70 godina postojanja, ali uz 'Dubrovački' bili su tu brojni projekti koji su poletjeli iz našeg plodnog 'redakcijskog gnijezda'.

Jedan naš takav ptić, 'sjajni' ptić, posebni prilog „Moskar“ 'poletio' je prvi put u ruke naših vjernih i dragih čitatelja na današnji dan prije točno 15 godina. Naime, tog 4. kolovoza 2005. papirnata 'utroba' 'Dubrovačkog' na svijet je donijela nešto novo, nešto što će kroz ovo desetljeće i pol postati ukras, 'must have' modni dodatak naše novine.

- Imamo ga! Revijalni prilog Dubrovačkog vjesnika na sjajnom papiru i 44 stranice kojeg vam u ovom broju s ponosom predstavljamo. „Serviramo“ vam ga u špici sezone kako bismo špicirali zajedno u stilu i do kraja. Našem dugo željenom prilogu, zbog kojeg smo posljednjih dana bili na porođajnim mukama, nadjenuli smo ime Moskar. Djelomično zbog toga što nam je cilj, iz tjedna u tjedan, donositi u njemu lepezu likova i događanja, a priznajemo, djelomično i zbog ovih paklenih vrućina koje nam u zadnje vrijeme nisu dale ni živjeti, ni spavati, a kamoli raditi. Moskar iliti lepeza - to je baš ono što nama, a nadamo se i vama, treba! (…) Prvi se mačići u more bacaju. Ipak, nemojte to učiniti s Moskarom. Barem ne prije nego ga pročitate, napisala je uvodniku prvog broja prva urednica Moskara i naša vječna 'Moskaruša', kako je tada 'krstio' naš Tutanj, Ines Vlašić te je u post skriptumu dodala:

- Nadamo se da ćemo biti sjajni kao i papir na kojemu se od ovog broja tiskamo…

Moskar se počeo sjati tog ljeta pod uredničkom palicom Ines Vlašić, urednica 'Dubrovačkog' u to vrijeme bila je Vjera Šuman, izvršna urednica Anđelka Kelava, kao novinari potpisani su Kristina Filičić i Dino Migić, fotografijama su Moskar opskrbljivali Željko Tutnjević i Grgo Jelavić, grafička urednica bila je Sabrina Spahović dok su u odjeljku 'marketing' navedena imena Manuela Grbić i Sandra Serdarević.

Prvi broj Moskara tako je donio 'ludi vikend' tada 22-godišnje pjevačke zvijezde u usponu Luke Nižetića u Konavlima s kojim je jedan dan proveo naš kolega, novinar Dino Migić, a naša kolegica Kristina Filičić bila je jedan od rijetkih pozvanih na MTV-jevu zabavu na Banjama, čuvenu Red Passion Party. Za Moskar je tada govorila manekenka i TV-voditeljica Iva Dragović koja se s dečkom i sa sestrom odmarala u Dubrovniku… Također, ekipu Moskara, Ines Vlašić i Manuelu Grbić, u visine je poveo tadašnji direktor Zračne luke Dubrovnik Tonći Peović, sugovornici prvog Moskara bili su i Sandra Bagarić te njezin tadašnji i sadašnji suprug Darko Domitrović, objektivom smo tada 'ulovili' Miomira Žužula na kupanju, a Frano Matušić, tada saborski zastupnik, otkrio je za čitatelje Moskara što voli da mu se nađe na pjatu… I najvažnije kao šlag na ledenoj kavi na kraju: prvo lice s naslovnice. Naime, prvo ruho Moskara krasilo je lice tada najboljeg modela Hrvatske Petre Čučuk, a autor fotografije upravo je Grgo Jelavić.

Moskar je postao neizostavna revija za cijelu obitelj, revija za sve ljubitelje pozitivnih priča i laganog štiva koje se ispijaju poput malog macchiata… Upravo je Moskar u kafićima postao ona željno tražena 'čaša vode' uz kavu tijekom ljeta, nepresušni 'nadahnitelj' za subotnju ćakulu s društvom u Uvali ili na Stradunu jer 'ajme jesi ga, jesi je viđela u Špici' postao je skoro pa sveprisutni, kultni komentar.

Moskar je i izvor inspiracije zaljubljenicima u modu, donosi priče poznatih, ali i onih manje razvikanih Dubrovkinja i Dubrovčana koji svojim drugačijim, upečatljivim modnim izričajem, kreativnim radom ili djelovanjem 'odskaču' od okoline. Moskar je kroničar modnih trendova, dubrovačkog noćnog života, promotor nekad banalnog, a nekad složenog hedonizma, poticatelj kreativnosti, zbirka putopisa iz cijeloga svijeta, lifestyle riznica tema, savjeta i trendova… Moskar je bio Instagram prije Instagrama, takoreći 'sjajnopapirnati' Instagram.

Moskar obuhvaća sve ono što se dade 'splesti' između 'sve' i 'ništa', a upravo između tog 'svega' i 'ničega' Moskar nikada nije prestao sjati - i tako sjaji ta naša 'revijalna lepeza' već 15 sjajnih godina!       
19. travanj 2024 14:33