StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

PODMORNICA (DAS BOOT) 2 / Novi nastavak drama pod morem i iznad periskopa

Piše Gabrijela Bijelić
15. svibnja 2020. - 15:58
Još u vrijeme 'dvojne' Njemačke, davne 1981., jedan je ratni film postavio nove standarde žanra. Bila je to 'Podmornica' (Das Boot), zapadnonjemački hit redatelja Wolfganga Petersena, kasnijeg miljenika Hollywooda (Troja, Air Force One). 'Das Boot', podmorska drama - adaptacija novele njemačkog autora Lothara Günthera Buchheima u okružju Drugog svjetskog rata prati posadu nacističke U-96 tijekom bespoštedne bitke na Atlantiku.

Iz tadašnjeg filma s vremenom je nastalo više izvedenica, od iznimno gledane mini-serije 1985. preko redateljeve verzije izvornog filma 1997., do najsvježijeg istoimenog reboota.

Predstojećeg vikenda na programu Epic Drame počinje emitiranje druge sezone visokobudžetnog serijala 'Podmornica' od koje se s razlogom mnogo očekuje. Prethodnik iz 2018. s kanala Sky one zavrijedio je unisone pohvale kritičara i nagrade struke, a nastavak koji kreće nedjeljom od 21 sat trebao bi biti još izazovniji.

To više jer jedinstva mjesta, vremena i radnje iznad i ispod površine oceana odavna više nema. Reboot je mjesecima sniman na lokacijama od Velike Britanije do Malte, a osim u podmorju događa se dijelom i na okupiranom kopnu gdje dominiraju praške vedute. Kao glavni motiv najavljena je potjera jedne nacističke podmornice za drugom kojoj zapovijeda potencijalni prebjeg, sve do istočne obale SAD-a. Na radnju se naslanja i niz ulančanih priča koje uključuju Gestapo, francuski Pokret otpora, progon Židova...

Glumačka postava pretežito je njemačka, predvodi je Clemens Schick, karizmatični glumac i aktivist za ljudska prava u ulozi kapetana U-822 koji baš i nije slijepo odan Trećem Reichu, te Stefan Konarske (krimi serija Tatort) kao njegov pravovjerni progonitelj.

Nema razloga sumnjati da će autori i u drugom dijelu ponovno porinutog 'Das Boota' slijediti koncept koji u raznim varijacijama proteklih četrdesetak godina torpedira ionako rijetku konkurenciju. Osobne drame junaka pod morem i iznad periskopa, uvjerljiva podmornička infrastruktura iz ranih 1940-tih i jasno izložen povijesni kontekst začini su za okupljanje publike koja u međuvremenu može obnoviti znanje gledanjem ranijih izvedenica iste uspješnice.

Neće to biti uludo potrošeno vrijeme jer Petersenov ratni ep i dalje s pijedestala gleda kasnije američke pripadnike podmorničkog podžanra, među kojima su filmski klasici poput postblokovskog 'Lova na Crveni oktobar' ili 'Grimizne plime'.
25. travanj 2024 13:49