Takva su nam vremena došla da su i vjenčanja postala luksuz i najskuplji sport u Hrvatskoj. Inflacija je udarila i na taj veliki dan u životu, digla je iznos troškova za 20, 30 i više posto.
U samo nekoliko posljednjih mjeseci, cijena mjesta u dvorani za svadbe u Splitu i okolici je s prosječnih 40 do 50 eura po osobi skočila na 60 do 80 eura.
Dramatično povećanje cijena hrane, pića, energenata, radne snage stvorilo je velik problem u svadbenoj branši, što je, među ostalim, brojne mladence navelo na restrikcije troškova.
Kako bi ostali u dogovorenom okviru, odlučuju se na niz malih rezova, počevši od “uradi sam” cvjetnih dekoriranja, skidanja nekih slijedova s menija, reduciranja scenskih efekata, poput dima uz prvi ples, usluga fotografa.
Srećom, kod brojnih dalmatinskih vlasnika sala za vjenčanja, makar onih koje smo posve slučajno nazvali za razgovor, naglih cjenovnih skokova uvis kod ranije ugovorenih svadbi nije bilo. A neće ni biti. Ljudi su ostali ljudi, a dana “rič – rič”,donosi Slobodna Dalmacija.
U blic-anketi su nam naveli kako će ugovorno preuzete obveze poštovati, pa makar im to značilo gubitak u poslovanju.
Nećemo usprkos svemu
– Bilježimo dosta upita naših klijenata koje je zanimalo jesmo li i mi podizali prethodno utvrđene iznose. Pretpostavljamo da su to čuli kod nekih drugih mladenaca pa ih je zanimalo hoće li se to dogoditi i njima.
Mi u “Dolisu” za sva prethodno dogovorena i planirana vjenčanja za 2022. i 2023. godinu cijenu nećemo povećavati. Usprkos svemu.
Cijene idu gore, ali za vjenčanja koja se tek sada dogovaraju za iduću i 2024. godinu. Rič je kod nas rič. Sve dogovoreno je ostalo kako je i dogovoreno, pa makar pritom mi imali gubitak. Sala vam je tu najmanji problem, popratni troškovi su išli gore i sve to ukupno donosi povećanje cijene – veli Petar Marendić iz “Dolis ugostiteljstva”.
Iz jedne splitske sale za vjenčanja, čoji je vlasnik poželio ostati anoniman, doznajemo kako cijenu dižu, ali tek za novodogovorena vjenčanja.
Ne mogu pritom jamčiti da će ona ostati fiksna, jer se situacija tako brzo mijenja da se ne zna što će biti za dva mjeseca, a kamoli u rujnu 2023.
Korona je donijela i nova pravila: svadbe su počesto manje, organiziraju se i radnim danima u tjednu, a ubacuju se i u prvi slobodan termin u što kraćem vremenskom razdoblju.
Zašto bend podiže?
– Sve je poskupjelo, pa i ono što, po mojemu mišljenju, ne trpi toliki udar. Recimo bend koji diže cijenu iako ja plaćam struju koju koriste, kao i ZAMP-u autorska prava.
Kada glazbenike pitam zašto su digli cijenu, oni mi na to odgovore kako su to svi učinili pa mogu i oni. Brojni koriste novonastalu situaciju.
Najmanji trošak su vam unajmljena vjenčanica, sjedalica i hrana. Cifru vam povećavaju cvjećari, O.K., porasla im je cijena nabave materijala, ali i oni koriste priliku!
Nedavno mi je jedna mladenka rekla kako su joj u cvjećarnici za vjenčani buket tražili 1500 kuna. Došla je u drugu, tražila je isti buket, no nije spomenula da bi bio vjenčani, i tu su joj pitali 350 kuna.
Pa evo vam i frizura, čim se kaže da je vjenčana, cijena odmah skače!
Sale ko sale nisu poskupjele, digle su onoliko koliko im treba za podmirenje troška skuplje hrane i struje. Mi na to ne možemo utjecati – veli nam ovaj poduzetnik.
I zato je mudro pribjeći “uradi sam” projektima, s društvom napraviti konfete, cvjetove za goste, pozivnice se sve češće šalju preko WhatsAppa; brže je, lakše i trošak smanjuje na nula kuna.
Mladenci sve češće sami izrađuju i zahvalnice i prigodne darove. Umjesto benda, koji u nekoj početnoj cijeni ide od 2500 do 3500 eura pa naviše, koriste DJ-a, kojem plate od 600 do tisuću eura.
Vlasnik ove sale navodi nam kako su imali tek nekoliko povećanja cijena u odnosu na dogovorene, a razlog je bio vezan uz dobavljače namirnica. Jednostavno nisu više mogli nuditi asortiman za tu cijenu jer su time ulazili u minus.
Ne očekujte od uzvanika da će ‘pokriti‘
– Uvijek kažem klijentima, radije idite na 50 nego 200 uzvanika. Ako u džepu imate pet tisuća eura, napravite pir za točno toliko, ne očekujte od uzvanika da će vam oni isplatiti svadbu!
Neće, jer za jednu osobu imat ćete trošak od tisuću kuna, a ona će vam u kuverti u prosjeku ostaviti 100 eura, ima slučajeva i 500 kuna.
Zna se dogoditi da muž i žena skupa na dar daju sto eura, ili 200, a dovedu još po dvoje djece. To su još dvije dodatne sjedalice. Već ste u dobrome minusu. A darovi su ostali isti ili i manji – veli nam ovaj poduzetnik.
Euro će razbistriti stvari
Poznati solinski ugostitelj Zoran Kljaković-Gašpić Medo, vlasnik restorana “Gašpić”, kaže kako je definitivno odlučio ne primati nove catering aranžmane, jer zbog galopirajuće inflacije već neko vrijeme ugovorene obveze odrađuje s minusom.
Svakodnevno ga ljudi pitaju koliki bi bili iznosi njegove usluge za iduću godinu, na što on odgovara kako ne može i ne želi biti "Vidoviti Milan". Po njemu su opravdani svi razlozi za poskupljenje, no ipak on je odlučio dogovorenom ne dizati cijenu, piše Slobodna Dalmacija.
– Odlučio sam izdržati ono što sam ranije dogovorio, sve sam ispoštovao, ali u nove poslove neću ulaziti. To je nemoguće popratiti više i, kako velim, nisam Vidoviti Milan!
Sve što sam od početka poskupljenja, u ovih posljednjih nekoliko mjeseci, radio za vjenčanja, napravio sam na svoju štetu.
Profesionalac sam, držim do riječi i držat ću se dogovorenoga. Ali više ne želim ulaziti u nove aranžmane bez obzira na brojne upite.
Ne želim više ništa od toga prihvaćati, nema smisla. Niti mogu odrediti cijenu, niti pretpostaviti što će se s njom događati.
Želim održati kvalitetu, a to je s ovom inflacijom nemoguće. A ako je želim održati, to bi u konačnici moglo značiti i da bih dijelom i ja sam financirao klijentu vjenčanje.
Ne, hvala, ja odustajem – kaže Medo, držeći kako bi se stvari uvođenjem eura sljedeće godine mogle razbistriti i što se tiče cijena.