StoryEditorOCM
ZabavaZANIMLJIVA DILEMA

‘Plaćam roditeljima da mi čuvaju dijete, a neki moji prijatelji to smatraju nečuvenim‘, kaže mlada majka. Biste li i vi?

Piše Dv
10. kolovoza 2023. - 16:55

Možda ste tek postali roditelj i počinjete uviđati vrijednost "baka servisa". No, jeste li za tu pomoć roditeljima voljni dati - protuvrijednost u novcu? Jedna mlada mama s time nema nikakvog problema i za Mirror je ispričala kako je odlučila platiti roditeljima, kao i svekrvi, da se brinu o njezinoj bebi kada se ona vrati na posao nakon porodiljnog dopusta.

Mjesto u jaslicama i vrtićima traži se očajnički i nije zagarantirano da ćete ga uspjeti dobiti, a pronaći nekog da im čuva malu djecu može biti vrlo ozbiljan problem za zaposlene roditelje. Bake i djedovi koji će spremno uskočiti obično se "podrazumijevaju", ali ova Britanka to zna cijeniti i toliko im je zahvalna što se brinu o njezinoj bebi da im je odlučila platiti za taj njihov trud.

Ona će se nakon porodiljnog dopusta vratiti na posao na pola radnog vremena odnosno tri dana u tjednu, dok nitko od baka i djedova ne radi, umirovljeni su, ali se zbog brige o njezinom mališanu ne mogu posvetiti svojim drugim obvezama. Iako su sretni što se mogu brinuti o svom unuku, kćerka smatra da bi bilo fer ponuditi im malu naknadu za to.

image

ILUSTRACIJA

Mischa Keijser/Cultura Creative Via Afp

Kod nas se nekako "baka servis" podrazumijeva kao tradicionalna, besplatna pomoć, ali ni u Engleskoj se ne slažu svi s time da bi "starcima" trebalo plaćati za ovakve "prirodne" usluge i smatraju da su baka i djed pogriješili prihvaćajući novac.

"Neke moje prijateljice su šokirane time što sam ponudila novac i misle da ne bih trebala te očekuju da bake i djedovi pomažu besplatno, ali nisam sigurna što učiniti. Ako ste baka i djed, primate li za to "plaću"? Ako ste mama s bebom, plaćate li baki i djedu? Ako da, koliki je iznos primjeren?", postavila je pitanje ova mlada majka na Mumsnetu.

Dodala je kako zna da će baka i djed ionako iskoristiti novac samo na njezinog sinčića, a ona s ovim aranžmanom također već štedi novac na vrtiću.

Mišljenja o tome su različita: dok su je neki pohvalili zbog promišljenog vaganja skrivenih troškova koji nastaju s brigom o djeci, drugi su smatrali da briga o unucima nikada ne bi trebala biti "financijska transakcija".

image

ILUSTRACIJA

Sebastian Gollnow/Dpa Picture-alliance Via Afp

S druge strane, jedna je osoba komentirala: "Zahvalna sam za uskakanje ​​roditelja i svekrve i baš nikad to ne uzimam zdravo za gotovo. Ponuda plaćanja je izraz poštovanja i pokazuje da cijenite njihovo vrijeme i odgovornost koju preuzimaju. Oni mogu uvijek reći ‘ne hvala, ne želimo da nas plaćate‘ - u tom slučaju super."

16. lipanj 2024 08:37