StoryEditorOCM
ZabavaPRAKTIČNO

Ova namirnica je pravo čudo, čisti bolje od octa i sode bikarbone: najučinkovitije uklanja kamenac, hrđu i drugu šporkecu

Piše Dv
6. listopada 2023. - 10:57

Ovaj proizvod može se koristiti za uklanjanje kamenca s posuđa, površina i uređaja kao što su perilica posuđa ili perilica rublja

Kada su u pitanju domaća rješenja za čišćenje, uvelike se oslanjamo na sodu bikarbonu i ocat. No, ne treba zaboraviti ni limunsku kiselinu.

Za one koji žive u području s tvrdom vodom, kamenac je životna činjenica. Ovaj bezopasni bijeli talog koji se nakuplja u uređajima koji koriste vodu, kao što su kuhala za vodu, aparati za kavu, perilice posuđa i rublja, negativno utječu na energetsku učinkovitost uređaja - što znači da je za zagrijavanje vode potrebno više vremena i više energije, a time i novca, ali i na životni vijek uređaja, prenosi Dom i dizajn.

Stoga kamenca iz uređaja treba redovito uklanjati. I iako u lokalnoj trgovini možete kupiti sredstvo za uklanjanje kamenca, ako više volite čistiti bez kemikalija, uz sodu i ocat na raspolaganju imate i limunsku kiselinu, koja je za razliku od octa bezmirisna, a jednako učinkovita.

Limunska kiselina (citronska kiselina), C6H8O7, trikarboksilna hidroksi-kiselina; bijela tvar bez mirisa, kisela okusa; soli su joj citrati. Nalazi se u soku limuna, naranče, grožđa i drugoga voća. Prvi ju je izolirao C. W. Scheele 1874. Proizvodi se fermentacijom šećera s pomoću gljivice Aspergillus niger, a upotrebljava se za pripremu napitaka, konzerviranje namirnica i kao sredstvo za čišćenje. Vrlo je važna u metabolizmu svake žive stanice, gdje nastaje iz dijela atoma ugljikohidrata, masti i bjelančevina i prolazi kroz postupnu oksidaciju, piše enciklopedija.hr.

Napunite kuhalo vodom do četvrtine, zakuhajte, dodajte limunsku kiselinu i ostavite sat ili dva. Dobro isperite i koristite. Kuhalo će blistati.

09. svibanj 2024 12:16