StoryEditorOCM
ZabavaPROMO

Otplovite u povijest galijom Tirena!

Piše Dv
10. kolovoza 2021. - 10:14

Puno više od muzejskog broda i tek još jedne panoramske vožnje brodom, Tirena će vas povesti u prošlo vrijeme, u slavno doba kada je moćna i ponosna flota Dubrovačke Republike jedrila svjetskim morima i oceanima.

Riječ je o jedinstvenom interaktivnom načinu da doživite povijest Dubrovnika, budući da će vas kapetan Tirene i njegova vjerna posada – redom okušani morski vukovi – povesti na brodski izlet prepuni povijesti i legendi, pjesme i humora i, naravno, spektakularnih vidika. Vožnja galijom Tirena je jedna od ponajboljih dubrovačkih atrakcija, uistinu magičan bijeg iz grada u kojem će podjednako uživati obitelji s djecom, višegeneracijske grupe, ljubitelji povijesti i, ustvari, svatko to želi isprobati nešto uzbudljivo i uistinu različito!

image
Tirena

Izvrsna obiteljska atrakcija za sve generacije!

Što očekivati od ovog izleta? Čim stupite nogom na palubu Tirene, zateći ćete se u čudesnom vremeplovu koji će vaš prenijeti u Dubrovnik 16. stoljeća. Dobrodošlicu će vam zaželjeti glavom i bradom jedan od najslavnijih dubrovačkih kapetana svih vremena – Miho Pracat. I naravno, njegova vesela brodska družina od pet momaka. Potom će, u skladu s običajima prošlih vremena, svi putnici biti službeno upisani u brodski dnevnik. A sad: pravac pučina!

Isplovit ćemo iz dubrovačkog Starog porta, uzduž spektakularnih gradskih zidina. Dok uživate u fantastičnom panoramskom pogledu na Dubrovnik, imat ćete priliku čuti neke zanimljive priče o bogatoj povijesti i običajima ovog grada. Naše će nas morsko putovanje potom dovesti do tvrđave Lovrijenac, gdje ćemo okrenuti put pučine i Lokruma, otoka koji je i sam riznica zanimljivih povijesnih priča. Dok pramac Tirene reže morske valove, pod uvijek budnim okom gradskog zaštitnika Sv. Vlaha, nemojte biti iznenađeni kada začujete kako posada svira i pjeva. Ipak je Dubrovnik u 16. stoljeću bio jedno od najjačih europskih središta renesanse, poznat po poeziji, glazbi, kazalištu i umjetnosti općenito. A kako svaka dobra priča ima svoj zaplet, doznat ćete iz prve ruke i što se događalo slijepim brodskim putnicima!

image
Tirena

Došlo je vrijeme da se vratimo u Stari porat. Na rastanku od Mihe Pracata i njegove vjerne posade, dobit ćete posebnu povelju kojom vas Knez i Vijeće Dubrovačke Republike službeno proglašavaju počasnim članom posade Tirene!

Zabavni i obrazovni sadržaj za djecu i odrasle

Iskusit ćete kako je bilo živjeti na trgovačkim bodovima koji su hrabro jedrili svjetskim oceanima, stoljećima prije pojave parnih brodova. Puno toga na Tireni je obrazovnog karaktera, interaktivno i imerzivno. Djeca će uživati istražujući brod sa svim njegovim čudesnim i savršeno vjerno rekreiranim detaljima, kao što su različiti alati koji su korišteni za popravak oštećenja na otvorenom moru, nakon oluja i bitki. Članovi posade i kapetan odgovorit će na sva vaša pitanja. Ovo je najbliže što možete doći životu u doba pirata i hrabrih moreplovaca! Ekskurzija na Tireni je izvrstan predah od gradske vreve, smislena zabava za djecu, roditelje, djedove i bake – bez iznimke. Edukativna, zabavna, imerzivna, atraktivna – s nekoliko iznenađenja, ova brodska tura oko Dubrovnika garantirano pruža dodanu vrijednost za cijelu obitelj.

Prvorazredna dubrovačka atrakcija za ljubitelje povijesti i jedrenjaka

Zaljubljenici povijesti i fanovi jedrenjaka sasvim će sigurno uživati u preciznosti mnoštva rekonstruiranih detalja na ovoj vjernoj replici galije. Tirena je sagrađena uz pomoć povjesničara i vrsnih brodograditelja, a sve na temelju detaljnih nacrta iz arhiva dubrovačkog Pomorskog muzeja. Kad je riječ o hrvatskoj obali Jadrana, Tirena je danas jedina replika povijesnog broda koja je u cijelosti napravljena od drva, uključujući i trup! Mnogi detalji koji se mogu vidjeti na Tireni, kao što su stari alati i instrumenti, smjesta će privući pažnju zaljubljenika u povijest. A priče koje ćete čuti od našeg proslavljenog kapetana Mihe Pracata nisu tek puki plod mašte, već stvarne povijesne činjenice prikupljene u suradnji sa stručnjacima za dubrovačku povijest.

image
Tirena

Vrijeme provedeno na palubi Tirene predstavlja jedinstveno imerzivno iskustvo, putovanje unatrag kroz vrijeme, zadovoljstvo za sva čula.

08. svibanj 2024 09:50