StoryEditorOCM
ZabavaNovi sojevi

Opet je buknula korona, doktori objašnjavaju kako da prepoznate simptome i što da napravite ako ste zaraženi

Piše dv
18. rujna 2023. - 17:57

Posljednjih dana liječnicima se javlja veliki broj pacijenata. Žale se na curenje nosa, povišenu temperaturu, kašalj... Prema službenim podacima, u proteklih tjedan dana u Srbiji je testirano više od 7.000 građana, od kojih je čak 1.500 zaraženo, što je pokazatelj da je broj Broj zaraženih korona virusom u Srbiji raste, piše mondo.rs.

Također, od petka su zabranjeni posjeti na Zavodu za onkologiju i radiologiju jer je u dva tjedna kod 40 pacijenata i deset zaposlenika potvrđena zaraza koronavirusom. Upravo zbog ovakve situacije ovaj tjedan planiran je sastanak radne skupine za covid.

Mnogi se niti ne testiraju pa ne znaju je li u pitanju covid ili prehlada. Postavlja se pitanje je li važno znati imamo li korona virus i koji su trenutno simptomi, ali i kako se liječiti. Tim povodom govorio je infektolog prof. dr. Dragan Delić, koji je istaknuo kako ovo nije ništa neočekivano i nepredvidivo jer je tijekom proljeća infekcija SARS corona virusom poprimila endemski karakter.

Što znače novi sojevi korona virusa?

"Riječ je o endemskoj zaraznoj bolesti s potencijalnim epidemijskim valovima. Njihova učestalost i intenzitet ovise o virusu, ali prije svega o našem ponašanju i odgovornosti. To treba očekivati ​​u narednim godinama. Taj virus je ušao u ljudsku populaciju, mi jesmo za njega ‘slijepa ulica‘, on nema kamo, on se prilagodio nama i mi smo se na neki način prilagodili njemu", objasnio je dr. Delić.

Podsjetio je na prvu pojavu korona virusa sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća. Riječ je o prva četiri korona virusa koji su se isprva manifestirali upalom pluća i teškim crijevnim infekcijama. Međutim, s vremenom su oslabili i ogledaju se u pehladi – blažoj zaraznoj bolesti.

"Tom virusu treba vremena da se lako prilagodi čovjeku i ostvari svoj biološki cilj - razmnožavanje u čovjeku. On nema drugog cilja, odnosno uništenje ljudske populacije, jer bi sjekao grane na kojima sjedi", opisao je profesor.

U emisiji je govorio ravnatelj Laboratorija za istraživanje zaraznih bolesti u Berlinu dr. Andrej Trampuž koji je istaknuo da je val korona virusa krenuo i u Njemačkoj.

"Kao i svugdje u Europi, to je blaga infekcija. Pogoršava probleme kod kroničnih bolesnika, zato su u Njemačkoj krenuli s cijepljenjima koja su prilagođena novim varijantama. Nisu za sve, već samo za osobe od 60 ili starijih godina ili imaju neke druge faktore rizika“, objasnio je dr. Trumpuge.

Koji se simptomi javljaju

Kako je istaknuo liječnik Delić, nakon tri godine pandemije korona virusa i obični građani i stručnjaci stekli su iskustvo u prepoznavanju simptoma.

"To je malaksalost, curenje nosa, kašalj, temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima. No, postoje ranjive skupine - starija populacija, oni s kroničnim nezaraznim bolestima, trudnice", rekao je liječnik.

"Ako povišena temperatura potraje, pacijent je tijekom posjeta nepokretan, ako kašlje, ubrzano diše i nedostaje mu kisika, svakako se treba javiti liječniku. Ako je riječ o starijoj osobi s težom kliničkom slikom, apsolutno da. Ako je je mlađa osoba s blažom kliničkom slikom, izolirajte se kod kuće nekoliko dana i nikako antibiotike, zbog razvoja rezistencije“, savjetovao je na kraju dr. Delić.

28. travanj 2024 20:03