StoryEditorOCM
ZabavaPAMPASMANIJA |

NOVI TREND ZALUDIO ZAGREPČANE: Masovno se dila ukrasna trava, evo kako je sve krenulo

Piše Jutarnji list
7. listopada 2020. - 07:51
Ono što je banana bread bio u karanteni, što su hlače niskog struka bile 2000-ih, a minival 80-ih, ovih je dana u Facebook grupi "Virtualni zagrebački plac" pampas trava. Apsolutni must have, zahvaljujući kojen u sebe dok hodaju, nego ih lako možete uočiti i po nekoliko travki koje im stoje u kakvoj vazi pored televizora, piše Jutarnji list.

Pampasi se na virtualnom placu traže urgentno, hitno, a svaka objava na kojoj se oni nude broji minimalno stotinjak komentara.

Razmjenjuju se iskustva i savjeti, oni koji su već dobili svojih nekoliko komada pampasa nerijetko hvale: "Travica je odlična", uz obaveznu pratnju emojija srca u svim varijacijama. S obzirom na popularnost pampasa, vjerujemo da bi brojni potpisali da u idućoj turi ova travica dobije i vlastiti emoji. Inboxi prodavača gore, nerijetko se moraju ispričati što ne uspijevaju odgovoriti na sve narudžbe, a gdje još na brojna dodatna pitanja i zahtjeve za savjetima. Djevojka koja posljednjih mjeseci prodaje pampase otkrila je sve najvažnije servisne informacije o ovoj hit biljki.

- Kad se trava tek odreže, svježa je, no ne treba ju stavljati u vodu, nego samo u vazu. S vremenom se suši pa stabljika požuti, a cvijet postaje "pufastiji". Preporučila bih svima koji drže pampas doma da cvijet, jednom kad se osuši, pošpricaju lakom za kosu. Tako njegovi dijelovi neće opadati i duže će izgledati friško - savjetuje nam.
Priliku za ovim neobičnim biznisom od kojeg si uspijeva osigurati džeparac vidjela je po otvaranju grupe "Virtualni zagrebački plac" za vrijeme karantene.

Ona i sestra su shvatile da je potražnja za pampasom ogromna pa su počele prodavati biljke koje im stoje u dvorištu, a koje je njihov tata posadio prije desetak godina.
- Prije Facebook grupe mi ne bi palo na pamet da bi netko doista htio kupiti pampase - iskrena je djevojka, koja jednu travku, kao i većina prodavača, daje za deset kuna, no na količinu možete dobiti i popust.

Priča nam da je iz perspektive prodavača jedna od najboljih stvari što se tiče ove biljke koja raste i do tri metra, a originalno je stigla iz Južne Amerike, činjenica da ne traži nikakvu brigu, pa čak ni zalijevanje.

- Jedino se na proljeće reže do visine od desetak centimetara od poda, pa otprilike do kolovoza izrastu novi cvjetovi - pripovijeda, dodajući da se biljka lako može i razmnožiti, tako da se dio jedne jednostavno presadi na novo mjesto, nakon čega nekontrolirano buja.
- Radi se o travi koju je nemoguće oblikovati - kaže nam djevojka, koja u konačnici priznaje da se i sama poklonila novom trendu te u svoju sobu postavila nekoliko travki koje, garantira, mogu izgledati sjajno čak i do nekoliko mjeseci. Zašto je, po njoj, pampas postao tako popularan? - Moguće je da je to zbog Instagrama - zaključuje.

O popularnosti pampasa brojne su svjetske Mirjane Mikulec napisale opširne eseje koji navode da je privlačnost ove biljke u neutralnoj boji, zanimljivoj teksturi i činjenici da s vremenom čak izgleda sve bolje. Jedini je problem sušenje, no već smo čuli da se njemu, kao i brojnim drugim problemima, jednostavno može doskočiti lakom za kosu, piše Jutarnji list.
25. travanj 2024 11:14