StoryEditorOCM
ZabavaPRVA IZLOŽBA DOMA|

NORA NOVAK Berlin je sjajno mjesto za život i rad, ali znam samo jedno - dubrovačko more mi neopisivo fali...

Piše Lorita Vierda
4. listopada 2020. - 12:06
Nakon dugo vremena svoj je pogled na svijet javnosti predstavila dubrovačka fotografkinja Nora Novak, uz temu 'Gdje je dom?' Iako gotovo cijeli svoj život živi i radi u Berlinu gdje se i školovala, namjerno kažemo Dubrovkinja, jer Grad osjeća kao svoj. Već s tri godine preselila je u Berlin, otad je puno puta 'šetala' gore-dolje, neko je vrijeme provela radeći i u dubrovačkim medijima, ali nagla promjena nikad joj nije toliko sjela da se ne bi osjećala rastrgnuta između ta dva grada, i neprekidno radi na tome da, kako se kaže, 'spoji točkice'. Ovih dana otvorila je izložbu u galeriji Otok. Za Moskar otkriva koliko je sretna jer je to prva samostalna izložbu u rodnom gradu.
-Jako se veselim, pogotvo jer sam bila uvjerena da se izložba neće moći održati ove godine. Unatoč svemu, jako sam sretna što ću napokon ostvariti moj veliki san: moju prvu samostalnu izložbu u mom rodnom gradu!", pričala nam je Nora netom prije otvorenja, koja, kao i svi mi, prolazi kroz brojne promjene u ovim ludim vremenima. Život u Berlinu možda je malo plodniji nego u Dubrovniku, no i tamo se ova 2020. godina gleda s puno upitnika. I privatno, i u poslu, i u glavi, kaže Nora.

image
privatni album

 

Gdje je dom?


-Život u Berlinu ne staje. Svaki dan su neki novi događaji i nešto novo se može istražiti. Živim vec 6 godina gore, a još često imam osjećaj kao da prvi put doživljavam ovaj predivan grad, ilitiga metropolu. Ova godina je jako posebna, svi smo ostali u šoku kad su počeli zatvarati sve u Njemačkoj, ljudi su gledali 3 puta dnevno vijesti i nije se više nikud izlazilo. Trebalo mi je malo vremena da dođem k sebi u toj novoj situaciji, ali sad sam se već navikla konstantno nositi masku i sa zdravim razumom gledati na cjelokupnu situaciju. Što se tiče posla, nažalost je dosta projekata bilo otkazano, tako da sam imala sreću što sam malo sa strane radila kako bi primala zdravstveno osiguranje dok se stanje ne poboljša." - opisuje Nora njemački sustav.

U tim si mjesecima sigurno sebi zadala posla, ovo je dosta specifično vrijeme, jesi li imala dobar materijal?

-Jednu dobro stvar mi je ovo razdoblje omogućilo: trenutno završavam jedan komercijalni projekt gdje fotografiram za jednu kuharicu o njemačkoj kuhinji koja će se lansirati na američkom tržištu. Inače sam si zacrtala kako ću ovu godinu opet investirati u svoju edukaciju i završila sam par radionica o mojoj struci. Novi dokumentarni projekt već imam na umu, samo treba vidjeti kako će se situacija u novoj godini promjeniti!", priča Nora.


image
privatni album

 

Gdje je dom? naziv je izložbe koji dosta jasno govori što ti je preokupacija. Nikako preživjeti i pospojiti točkice od odlaska u tuđinu do danas?

-Naziv izložbe je originalno "The Nature of a Home", prijevod na hrvatski mi je zaista pravio problem jer nema direktan prijevod koji bi dao najbolje značenje. Dom se odnosi na nešto fluidno, može biti bilo gdje, mi ga stvaramo u sebi i odnosi se na sva vremena. Moja fotografska serija je moje osobno putovanje u prošlost povezano sa sadašnjošću. Proživjela sam odlazak iz Hrvatske, ali sam se uvijek pitala tko sam ja kao osoba, gdje su moji korijeni, htjela sam razumjeti koliko je selo moje majke dio mene i koliko ja pripadam toj sredini. Ideju za ovaj projekt sam imala već prije par godina, ali realizacija se dogodila tek u 2018., nakon što je moja majka u 2017. preminula. Otišla sam na jedno jako duboko emocionalno putovanje i naučila sam da me moji korijeni formiraju kao osobu, ali moje mjesto, moj unutrašnji dom nosim u sebi, u svojim sjećanjima i pričama.", objašnjava nam ova mlada fotografkinja nešto s čime se svi možemo poistovjetiti.

Na što se i inače voliš fokusirati kad snimaš? Imaš li neki okvir u kojeg kad-tad upadneš, portreti, ambijent, pokret, detalj...?

-Kad sam na lokaciji, u nečijem domu, u prirodi, gdje god, fokusiram se na sve. Snimim okolicu dok pričam s osobom i već inutitivno mijenjam svoju poziciju i kadar. Vrlo brzo analiziram okolicu, to je nešto što sam naučila kad sam radila za DuList. Radim sa svjetlom koje mi je pruženo, obožavam iskoristiti ambijent takav kakav jest, umjesto uznemiriti prirodno stanje s dodatnim osvjetljenjem. Kroz razgovor s ljudima pokušavam uhvatiti taj poseban trenutak izmedu redaka, izmedu poziranja, kad osoba više nije ni svjesna da stoji ispred fotoaparata."


image
privatni album


Priče i daleke zemlje

Radila si i u novinarstvu, što je brza, informativna fotografija trenutka. Bi li se ikad vratila u takvo nešto ili ti je to 'bila, vidjela, hvala ne bi'?

Moje vrijeme fotoreporterke je bilo izvrsno školovanje. Nikad brže nisam naučila kako reagirati u sekundi i prilagoditi se događaju. Ako bi se vratila novinarstvu, onda samo na taj način da slažem intenzivne fotografske serije o određenoj tematici. A to bi bilo za određene magazine koji šalju fotografe po cijelom svijetu kako bi napravili autentične priče koje su važne za prikazati ljudima.", odlučna je Nora. U međuvremenu, dodaje, priprema istraživanje za novi projekt, investira u dodatnu edukaciju, zapravo jedino što može u vremenima kad nam je ama baš sve ograničeno. Planira i putovanje. Kad - ne zna se, ali plan i želja su tu.
-Veliko putovanje koje planiram je Novi Zeland. Prošle godine sam bila u Kini i imala sam čast biti na jednom kineskom vjenčanju moje prijateljice. Novi Zeland me jako privlači i voljela bi putovati s partnerom 2 do 3 mjeseca autom i uživati u prirodi. I naravno napokon poći u posjetu mojoj rodbini!"

Dubrovnik i fotoaparat, puno bi tu bilo motiva koje fotograf mora iskoristiti, ali tebi zapravo nedostaje samo jedan.

-Satima mogu gledati more. Neopisivno puno mi fali. Jedno vrijeme sam u crnoj komori printala crno bijele fotografije na drvo, nekako mi je to ostavilo veliki pečat na moj pogled kad šetam okolo. Stalno virim iza ugla kako bih možda ugledala predivno svjetlo kako pada na zidine, na more i na lice ljudi."

Je li Berlin dobro mjesto za posao i život?

-Trenutno jest. Zasad sam zadovoljna ali mislim da bih mogla za koju godinu opet napuniti svoj kufer i krenuti u nove avanture, u neko drugo mjesto!"
03. svibanj 2024 05:25