StoryEditorOCM
ZabavaNajveći teniski mistik

Noletova životna priča: od skrivanja s djedom u podrumima beogradskog predgrađa, preko telepatije i mistične energije, do 5G teorija zavjere i antivakserskog Mesije

Piše Marin Prvan/sd
12. siječnja 2022. - 21:49

'Bila je u skijaškom kombinezonu, na vrhu Kopaonika. Prvo sam zapazio njenu siluetu. Došla je položiti za učitelja skijanja i...nasanjkala se', prepričao je u jednom tv intervjuu Srđan Đoković prvi susret njega, tada profesionalnog skijaša, i mlade vinkovačke studentice kineziologije Dijane. Nekoliko dana ju je trebao nagovarati da ode s njim na piće, a na pitanje kako je došlo do toga da ju je zaprosio, odgovor je glasio: ‘Začeo se Novak. Dijana je posegnula za nekim ženskim trikom i rekla mi je da ja nemam nikakve obveze, da je ona odlučila roditi dijete. Dogodilo se što se dogodilo.'

Budući tenisač rođen je 22. svibnja 1987. u Beogradu, kao najstariji od trojice braće. U međuvremenu je njegov otac odskijao u poduzetničke vode i otvorio pizzeriju na Kopaoniku.  'Morala sam raditi po 15,16 sati dnevno, ali sam znala zašto - za svoju porodicu i dijete. Bilo je i teških trenutaka kada smo pozajmljivali novac po velikim kamatama i, u jednom momentu, smo prodavali stvari iz kuće', sjeća se Dijana. No, kako su godine prolazile, posao se širio. Tako je glava obitelji Đoković je otvorila još dva restorana u srpskim planinama, a u Beogradu tenisku akademiju i tvrtku za sportsku opremu, donosi Slobodna Dalmacija.

Dok su roditelji priskrbljivali za obitelj, Novak je živio sa djedom Vladom u Banjici, beogradskom predgrađu sedam kilometara udaljenom od centra, uglavnom naseljeno radničkim obiteljima ili njihovim potomcima.  Prvi reket je dobio na poklon od roditelja u dobi od četiri godine, kada je i počeo trenirati bijeli sport. 'Napravili su se neki tereni na Kopaoniku, gdje smo imali radnju. Novak se družio s majstorima, ja sam mu kupio reket sa šarenim lopticama i sve ostalo je povijest', rekao je tenisačev otac, na što je majka dodala: 'Gledao je Petea Samprasa kako diže pehar, što mu je ostalo u sjećanju i što je i on tada poželio. Mi smo tu želju samo ispratili, on je bio taj koji je vukao.'

Dvije godine kasnije nadarenog dječaka je, u sportskom kampu u Novom Sadu, primjetila umirovljena zvijezda srpskog tenisa Jelena Genčić i uzela ga pod svoju palicu. 'Bio je to najveći talent kojeg sam vidjela još od Monike Seleš', izjavila je danas pokojna trenerica koja je Noleta brusila narednih šest godina. Onda je došla 1999. i NATO-ovo bombardiranje Srbije.  Tijekom dana, Novak je na terenu udarao lopticu, a noć je provodio u skloništu dok su granate udarale po asfaltu. Takav je život trajao tri mjeseca i ostavio je dubok trag na karakteru tinejdžera.

'Svake noći bombardiranja bi nas budila oko 2 ili 3 sata iza ponoći i tako dva i pol mjeseca. Podrum nam je praktično postao mjesto stanovanja. Dolazio je svatko tko se mogao ugurati, sve smo primali. Ti dani su nas na neki način učinili šampionima, učinila su nas čvršćima, gladnijima uspjeha', komentirao je Đoković za BBC uspjehe srpskih sportaša. 

image
Trenerica Genčić, Novak i djed Vlada
facebook photo

Danas najbolji igrač svijeta je do petog razreda išao redovno u školu, a ostale razrede morao je završiti vanredno. Pošto je često izostajao iz škole, i to po nekoliko tjedana, Novakovi roditelji su molili nastavnike da ga ispitaju prije vremena, kako ne bi ostao neocijenjen. 'Da bi završio godinu, morao je polagati razredni ispit. To je podrazumijevalo obrazovanje komisije, a nastavnicima je to bila još jedna obveza pa nisu bili oduševljeni', sjeća se Zdravka Marjanović, ravnateljica Novakove škole.

Đoković se, na nagovor trenerice, koja je zaključila je prerastao konkurenciju u Srbiji, 1999. godine preselio u njemački Oberschleibheim na Tenisku akademiju kod Nikole Pilića, gdje se zadržao do svoje šesnaeste godine. 'Nakon dva mjeseca, ja sam video da je to dijete koje ima nevjerovatan fokus', rekao je jedan on najvećih svjetskih teniskih trenera i dodao da je Novakova tajna to što ima strašno mnogo kvaliteta - ima karakter, lucidan je i marljiv.

Debi u teniskoj  profesionalnoj areni dogodio se kod Novaka 2001. godine, kada je imao samo 14 godina, kad je osvojio naslov prvaka u pojedinačnoj konkurenciji i parovima. Od samog početka karijere sportaša bilo je primjetno da će uskoro postati jedna od glavnih zvijezda u svjetskom tenisu čemu je uvelike doprinijela činjenica da je mogao igrati na bilo kojoj podlozi s istim uspjehom. A njegov backhand udarac postao je jedan od najboljih u povijesti ovog sporta.

Prvi ATP nastup je imao 2004. u Umagu, gdje je ispao u prvom kolu. Međutim, već je u 2007. osvojio prvi Masters i uspio poraziti Nadala i Federera, svoje današnje najveće rivale s kojima dijeli istu brojku osvojenih Grand Slam titula - njih 20. Ipak, za razliku od njih, Nole je osvojih sva četiri najveća teniska turnira. U 2011. je pobjedio 43 meča zaredom, što je jedinstven uspjeh u povijesti tenisa. Također je proveo najviše tjedana od ijednog drugog igrača kao broj jedan ATP ljestvice, njih 355.

Današnju suprugu Jelenu, 'djevojku iz kraja', upoznao je još u srednjoj školi, kada su se i počeli zabaljati. Vjenčanje je stiglo 2014. godine, na poluotoku Svetog Stefana u Crnoj Gori, kada je Jelena već bila trudna. Sina su nazvali Stefan, a kćer, koja je doška tri godine poslije, Tara. Bračni par je osnovao Zakladu Novaka Đokovića, čiji je cilj omogućavanje adekvatnog obrazovanja djeci Srbije, ali sudjeljuju i u inozemnim akcijama darivanja siromašnih i pomaganju pri izgradnji infrastrukture za mlade.

Što se tiče Novakovog privatnog života, koliko već to život jednog od najpoznatijih sportaša na svijetu može biti, odgajan je u duhu pravoslavlja, koje je, kako to već ide, i prihvatio. Praktični je vjernik i često posjećuje crkvu i sudjeljuje u tradicionalnim obredima. Međutim, nisu mu strane ni, u odnosu na kršćanstvo, alternativne duhovnosti. Tako je tijekom jednog Wimbledona, sat vremena meditirao u budističkom hramu Buddhapadiba.

image
Andrej Isakovic/ AFP

Doduše, kako su godine prolazile, Đoković se od 'simpatičnog momka iz susjedstva' te zabavljača i sjajnog imitatora svojih kolega, transformirao u personu non gratu u velikom dijelu javnosti. Ljudi često nisu bili sigurni bi li se smijali ili zgražali pred njegovim ekscentrizmima poput angažmana spiritualnog gurua, prijateljevanja s drvetom ili tvrdnjama o komunikaciji s hranom i vodom prije konzumacije. Mnogima je bila, makar sa sportske strane, upitna njegova odluka o strogo veganskoj i bezglutenskoj prehrani koju je, moguće utemeljeno, opravdao celijakijom. Ali, ono što je gotovo svima počelo ići na živce, su bili njegovi, ne toliko rijetki, izljevi bijesa na terenu i oko njega.

Đoković je više puta posjetio tzv. Bosanske piramide u Visokom, i to ne kao turističku atrakciju, već zbog 'mistične energije' koju je tamo, navodno, doživio. Europska udruga arheologa je još 2006. te formacije, koje pokušava popularizirati Semir Osmanagić, Noletov prijatelj, nazvala 'okrutnom prevarom'. U 2010. prešao je na bezglutensku prehranu nakon što je, ne medicinskim testovima, nego pseudoznanstvenom metodom nutricionista dr. Igora Četojevića, 'doznao' da boluje od celijakije. Kako bi došao do te spoznaje, morao je ispružiti desnu ruku, a lijevu položiti na trbuh te zatim ponoviti isto, ali s komadom kruha na trbuhu. Po njegovom svjedočenju, tada je osjetio da mu je ispružena ruka slabija te tako zaključio da je alergičan.

Od 2016. Đoković putuje s bivšim tenisačem Pepeom Imazom, ali nije ga angažirao kao trenera, već kao spiritualnog gurua. On ga je upoznao s blagodatima grljenja stabala koje, kako kaže, 'ispunjava osjećajima mira i ljubavi'. Pobjede na Australian Openu od tada je slavio u botaničkom vrtu u Melbourneu. 'Tamo imam prijatelja, stablo brazilske smokve. Volim se penjati na njega i povezivati se s njim, to mi je omiljena stvar', izvjestio je o novom prijateljstvu prije tri godine. Tijekom jednog intervjua je pričao o svojim uvjerenjima o međuovisnosti brige o vlastitom tijelu i dobrobiti planeta na kojem živimo. 'Vjerujem da je naša misija postići višu frekvenciju kroz brigu o sebi, istražujući i poštujući vlastiti avatar, svoje tijelo, a time se podiže vibracija planeta.'

Lani se pak dao u promociju gastro-mađioničarskih praksi. tvrdeći na Instagramu da je snagom misli moguće zagađenu hranu i vodu pretvoriti u ljekovitu. 'Unutrašnja veza je zaista biti prisutan i svjestan dok piješ vodu. Vidio sam ljude i poznajem ljude koji su energetskom transformacijom, pomoću moći molitve i moći zahvalnosti, uspijevali i najotrovniju hranu i najzagađeniju vodu pretvoriti u ljekovitu vodu. Voda reagira i znanstvenici su dokazali da molekule vode reagiraju na naše emocije, na ono što se govori', ispričao je Nole, nakon čega su se mnogi zabrinuli za njegovo mentalno zdravlje. I njegova supruga Jelena je na društvenim mrežama izazvala lavinu reakcija, podjelivši snimku koja sugerira povezanost 5G mreže i koronavirusa. Od kritika se pokušala obraniti kazavši da je video samo podijelila, ali se nije izjasnila smatra li da je sadržaj istinit ili ne.

image
instagram photo

Konačno, polarizacija javnosti oko Novakovih stavova je dosegla maksimum dolaskom pandemije i njegovim forsiranjem tvrdih antivakserskih teorema. Unatoč, prilično opasnim, fijaskom sa turnirom u Zadru, Đoković je ostao vjeran mišljenju da je cjepivo loša ideja. 'Osobno nisam za cjepivo i ne bih volio da me netko tjera da dobijem cjepivo da mogu putovati. Ako to bude pravilo i zakon, što će onda biti? Imam svoje razmišljanje, a hoće li se promijeniti u nekom trenutku, ne znam, ali direktno utječe na moj posao', objasnio je u ljeto 2020. tenisač tada već poznat kao No-vax (Ne-cjepivu).

Zadnje stranice Đokovićeve biografije se upravo ispisuju u Melbournu, gdje je došao osvojiti svoj 21. Grand Slam naslov te tako i službeno postati najuspješniji tenisač na svijetu. Hoće li u tome uspjeti i da li će to značiti da je 'najveći svih vremena', vrijeme i veličina će pokazati. Dotad će ostati upamćen kao najveći svjetski slalomaš covid pravila, a mi ostali...nasanjkani.

23. travanj 2024 10:45