StoryEditorOCM
Zabavau elitnom društvu

Nila i Seba utrli put: Dubrovčani više nisu gosti na Konoviziji, odsad se natječu ravnopravno s Konavljanima. Prijave za natjecanje u pjevanju kreću uskoro

Piše GB
10. lipnja 2022. - 19:50

Nakon što je prošle godine nastupio kao gostujuće mjesto, Dubrovnik će od dogodine postati standardan dio Konovizije, što znači da će se uz predstavnike konavoskih mjesta na idućim Konovizijama moći prijavljivati i natjecatelji s područja grada.

Odluka je to organizacijskog odbora Konovizije koja će zasigurno razveseliti brojne Dubrovčane, a koju je objasnio predsjednik Organizacijskog odbora Toni Čeović:

„Dubrovnik i Konovizija su povezani već od naših samih početaka kako kroz veliki broj gledatelja i ljubitelja Konovizije s područja Dubrovnika, tako i kroz natjecatelje iz Dubrovnika koji su zahvaljujući svom konavoskom porijeklu nastupali kao predstavnici različitih konavoskih sela. Kako se Dubrovnik, gledajući barem s konovizijskog gledišta, pokazao kao prava konavoska dijaspora, odluka o priključenju Dubrovnika Konoviziji je u konačnici bila vrlo jednostavna i sasvim logična.“

Budući predstavnici Dubrovnika na Konoviziji neće morati imati konavosko porijeklo a nastupat će prema istim pravilima kao i predstavnici konavoskih mjesta.

image

Nila Miličić Vukosavić i Sebastian Vukosavić dostojno su ove godine predstavili Dubrovnik

Konovizija/

Dubrovnik je na Konoviziji u veljači ove godine nastupio prvi put i to zahvaljujući pravilu uvedenom od 2019. godine po kojem je na Konoviziji pravo nastupa ostvarivalo po jedno gostujuće mjesto. Dubrovčane su predstavljali Nila i Sebastijan Vukosavić, a izuzetno upečatljivom izvedbom pjesme 'Ni u tvom srcu' bračni par Vukosavić osvojio je 113 bodova i odlično peto mjesto.

Ipak, primanjem Dubrovnika u društvo konavoskih mjesta prekinut će se, barem za neko vrijeme, tradicija nastupa gostujućih mjesta. Osim Dubrovnika kao gostujuća mjesta do sada su nastupili Mokošica, Kupari i Mlini, a upravo su Mlini na Konoviziji 2021. ostvarili najbolji rezultat gostujućih mjesta – Antonia Klaić je nastupom o kojim se i danas priča osvojila izvrsno četvrto mjesto.

Gostujućim mjestima vrata, kako ističe Čeović, vrata nisu u potpunosti zatvorena.

image

Mikrofon čeka i dubrovačke slavuje

/Shutterstock

„Gostujuća mjesta su osvježavala Konoviziju te su ujedno, kako je i zamišljeno, kroz pjesmu spajala Konavle s ostalim mjestima naše županije. Ipak, logistika samog natjecanja koja uključuje i brojne probe, sužavala je broj potencijalnih gostujućih mjesta na mjesta s područja Župe dubrovačke i Dubrovnika te Mokošice. Zbog toga smo se odlučili pravilo nastupa gostujućih mjesta zamijeniti priključenjem Dubrovnika, ali to ne znači da se u nekoj budućnosti, uz konavoska mjesta i Dubrovnik, ponovo jednokratno neće pojaviti neko gostujuće mjesto“ 

Predstavnika Dubrovnika za Konoviziju 2023. će, na osnovu prijava, izabrati organizacija Konovizije. Prijave za Konoviziju već po tradiciji počinju 15. srpnja te traju do 15. listopada 2022. godine, nakon čega će se organizacija Konovizije izabrati mjesta, među kojima će biti i Dubrovnik, koja će nastupiti 17. veljače 2023. na već šestoj Konoviziji, kao i predstavnike koji će „prezentati“ izabrana mjesta.

 

28. travanj 2024 12:02